A démonok Koreában is szabadon garázdálkodnak

Nem, ez nem Franz Kafka története, ez a Metamorfózis nem egy egyszerű hivatalnok átváltozásáról szól, hanem egy ördögűzés specialista munkahelyi problémáiról Dél-Koreából.

A koreaiak – értsd a dél-koreaiak, mert az északi helyzetet kevésbé ismerjük – egész jó horrorokat csinálnak. Nem túl sokat, de amikor nekiveselkednek, akkor abból mindig valami jó sül ki, lásd a műfaj egyik klasszikusát, a Két nővért (2003) a nagyszerű Ji-woon Kimtől. És most megint nekiveselkedtek, és a minap kijött angol nyelvű előzetes alapján ha remekművet nem is, de egy szaftos kis démoni megszállós horrort összehoztak. Ez volna a Metamorphosis, avagy Franz Kafka után szabadon az Átváltozás.

Hősünk egy katolikus pap – ki tudja, miért, de szinte az ÖSSZES dél-koreai filmben fontos szerepet kapnak vagy legalább megjelennek a katolikus dogmák -, aki az ördögűzés szakértője, csakhogy egyszer már kudarcot vallott. És most régi ismerőse, a démon, aki egyszer már legyőzte őt, újra rátalál, és bátyja családját veszi célba. Mármint az egész családot, mert képes az egyik családtagból a másikba bújni, sosem tudni, éppen kit szállt meg, kit irányít, kiben lehet bízni és ki van veszélyben. Senki sem bízhat a másikban, és egy család esetén ennél rosszabb nem is történhet, a papnak pedig a legnagyobb félelmeivel kell szembenéznie – és persze ahogy ilyenkor szokás, a hitét is meg kell kérdőjeleznie. Az előzetes a démoni lényből szerencsére nem mutat semmit – ezt a poént nem szabad lelőni, sokszor mégis megteszik -, viszont valamennyi családtagot láthatjuk gonoszként, még a 6 éves kisfiú szemében is felcsillanhat az őrület – a kezében pedig megvillanhat egy konyhakés pengéje.

A Metamorphosis rendezője az a Hong-seon Kim, akinek Magyarországon még ugyan nem vetítették filmjét, de több munkája - The Con Artists, The Chase – is nemzetközi forgalmazásba került már, vagyis veterán rendezőről van szó. Aki jól és hatásosan használja a műfaj alapvető elemeit, aminél sokkal többet nem mutat az előzetes – ha horrorról van szó, akkor mindig jól mutat például néhány vergődő varjú -, és remek színészekkel dolgozik. Az Oscar-nyertes Élősködők után nyilván sokan lesznek kíváncsiak egy jellegzetesen sötét tónusú újabb koreai filmre, a Metamorphosis már a héten, július 2-től elérhető lesz több amerikai streaming szolgáltatónál – és mint minden koreai filmnek, ennek is nagyon jó a plakátja.