A Disney főnöke visszaszólt a Marvel-filmeket ekéző rendezőzseniknek

Scorsese után Coppola is lesajnálta a szuperhősfilmeket, ezt már Bob Iger vezérigazgató sem tűrhette szó nélkül.

Az utóbbi hetekben több híres filmrendező, név szerint Martin Scorsese, Ken Loach és Francis Ford Coppola is elkezdte ekézni az egyre elképesztőbb bevételi rekordokat döntő képregényfilmeket. Scorsese szerint a szuperhősfilmek miatt vidámpark lett a filmszínházból”, és vissza kéne térni azokhoz a filmekhez, ahol a jó történet a fontos”. Coppola már nem is finomkodott ennyit, egyenesen azt mondta, hogy a szuperhősös filmek hitványak”. Az éles szópárbajba becsatlakozott aztán a Thor-filmek főhősnője, Natalie Portman és James Gunn, A galaxis őrzői 1-2 rendezője, megvédve a mundér, jelen esetben a Marvel becsületét. De megszólalt a Thor 3 rendezője, Taika Waititi és Robert Downey Jr, is, aki mostanra megszámlálhatatlanul sok filmben bukkant fel Vasemberként.

Bob Iger, a The Walt Disney Company elnök-vezérigazgatója és a Doctor Strange-et alakító Benedict Cumberbatch megérkeznek a Bosszúállók: Végtelen háború Los Angeles-i premiervetítésére, 2018. április 23-án (fotó: Charley Gallay/Getty Images for Disney)

 

A gengszterfilmek mestereinek epés megjegyzései miatt a Disney elnök-vezérigazgatója is úgy döntött, fel kell szólalnia a cégbirodalmába tartozó Marvel-filmek védelmében. A WSJ Tech Live-ban lényegében diplomatikusan elküldte melegebb éghajlatokra a két rendezőt, akik szerinte nem hallják az idők szavát:

Francis Ford Coppola és Martin Scorsese két olyan ember, akiket nagyra becsülök. Ám amikor Francis olyan szavakat használ, mint a hitvány, akkor szólnom kell, hogy ezzel a tömeggyilkosságok elkövetőit szokás illetni. Ezek filmek. Az ilyen kijelentések nagyon tiszteletlenek azokkal szemben, akik ezeken a filmeken dolgoznak. Nekem ne mondja senki, hogy Ryan Coogler a Fekete Párduccal kevesebbet dolgozott, kevesebbet ér, ahhoz képest, mint amennyit Martin Scorsese vagy Francis Ford Coppola dolgozott a filmjeiken. Ugyan már! Természetesen ha [Coppola és Scorsese] szidni akarják a filmeket, jogukban áll. De világos, hogy azt már nem látják, hogyan reagál ezekre a filmekre a nézőközönség.

Van igazság abban, amit Bob Iger mond: jelenleg ugyanis a legnagyobb mozibevételt generáló film már nem az Avatar és a Titanic, hanem a Bosszúállók: Végjáték 2,79 milliárd dollárral. A 10 legtöbbet kaszáló mozifilm összesített toplistáján egyébként összesen négy képregényadaptáció szerepel (Bosszúállók, Bosszúállók: Ultron kora, Bosszúállók: Végtelen háború, Bosszúállók: Végjáték), valamint a Star Wars 7 és az élőszereplős Oroszlánkirály is igen előkelő helyen áll, amelyek szintén a Disney égisze alá tartoznak. (via The Independent)