A filmtörténelem 5 legemlékezetesebb szereposztása

A keresztapa, az Ocean’s Eleven és A Gyűrűk Ura-trilógia is igazi sztárparádét vonultatott fel.

1. A Keresztapa (1972)

Francis Ford Coppola legendás gengsztereposza Mario Puzo 1969-ben megjelent, azonos című regénye alapján készült. A film az olasz-amerikai Corleone család generációkon átívelő, bűnös ügyleteit mutatta be, amihez

olyan neves színészóriásokat és ígéretes újoncokat trombitált össze, mint Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall és Diane Keaton.

Az persze máig élénk viták tárgyát képezi, hogy a Robert De Niro főszereplésével elkészült folytatás (amelyben ő alakítja a fiatal Bon Corleonét) jobb-e, mint az első rész.

 

2. Ponyvaregény (1994)

John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Christopher Walken és Bruce Willis egymagukban is elvittek a hátukon egy filmet a '90-es években.

Quentin Tarantino viszont ezzel a kiváló szereposztással örök klasszikussá emelte ezt az egyszerre vicces és extrémen erőszakos, tucatnyi másik filmre kikacsintó bűnügyi történetet.

 

3. Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (2001)

A '60-as években Frank Sinatra főszereplésével már volt egy Ocean's Eleven című rablós film, 2001-ben azonban Steven Soderbergh tényleg megemelte a tétet egy nagyszabású remake-kel, amelyben

a korszak ünnepelt sztárjai, George Clooney, Matt Damon, Andy Garcia, Brad Pitt, Julia Roberts, Casey Affleck, Don Cheadle, Bernie Mac és Elliot Gould lettek a főszereplők.

A mindenki által jól ismert történet középpontjában a címbéli Daniel Ocean állt, aki összehoz egy nagyszabású rablást, hogy ellopjon 160 millió dollárt régi haragosától, egy dúsgazdag Las Vegas-i kaszinótulajdonostól.

 

4. A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége (2001)

Aligha kell bemutatni a filmrajongóknak Peter Jackson legendás könyvadaptációját, a Gyűrűk Ura-trilógiát, ami 2001 és 2003 között az ezredforduló fiatal generációjával is örökre megszerettette a fantasy zsánert. A háromrészes mozitörténeti mérföldkő minden egyes fejezete igazi csoda, a díszletektől kezdve a zenén át az operatőri munkákig. De természetesen nem feledkezhetünk meg a színészi alakításokról sem, hiszen egy pokolian jó színészgárda keltette életre J.R.R. Tolkien halhatatlan történetét:

szerepelt a filmekben többek között Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Orlando Bloom, Sean Bean, Ian Holm, Christopher Lee és Andy Serkis is.

 

5. A tégla (2006)

Nemcsak Coppola, de Martin Scorsese is úgy vonult be a legtehetségesebb rendezők panteonjába, mint a maffiafilmek mestere. Ez nem kis részben a 2006-os A téglának köszönhető, amelyben egy igen izgalmas szereposztással mesélte el újra, ezúttal nyugati nagyvárosi környezetben Wai-keung Lau és Alan Mak Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi krimijét. A Bostonban játszódó, beépülős macska-egér játékban Scorsese minden idők egyik legjobb szereplőgárdáját hozta össze,

olyan legendás sztárokkal, mint Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen és Ray Winstone.

(via Faroutmagazine.co.uk)