A filmtörténelem legkényelmetlenebb szuperhőskosztümjei

Nemrégiben nagyot ment a neten (mi is írtunk róla), hogy 6–8 órán át tartott, amíg a Stranger Things Vecnáját alakító színészt beöltöztették a szörnykosztümbe. Nos, Jamie Campbell Bowernek voltak sorstársai a filmtörténelem során – nem is egy.

Michael Chiklis: Fantasztikus négyes

Míg a későbbi, 2015-ös verzióban motion capture eljárással keltették életre Ben Grimm, azaz a Lény alakját, addig a 2005-ös adaptációban egy aprólékosan kidolgozott gumiruhát használtak – és a Kemény zsaruk című sorozatból ismert Michael Chiklis volt a szerencsés, aki belebújhatott. Szegény színész pedig a kilóban is sokat nyomó kosztüm és annak nem kevés ideig tartó felvétele mellett egy nem várt problémával is szembesült: a széttöredezett kőtömböt formázó jelmez olyan masszívra sikeredett, hogy

Chiklisen kitört a klausztrofóbia,

amikor viselnie kellett. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy még pszichológushoz is fordult, aki ellátta mindenféle tanácsokkal arra vonatkozóan, hogyan tudná legyőzni a forgatás idejére a kellemetlen bezártságérzetet. A színész lélektani vesszőfutásának csak a Fantasztikus négyes folytatásában, a két évvel később bemutatott A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazóban lett végleg vége, amikor is egy sokkal könnyebben hordható, kisebb súlyú kosztümöt terveztek a számára.

Forrás: InterCom


Michelle Pfeiffer: Batman visszatér

Az 1992-es Batman-folytatás Macskanő-ruhája minden idők egyik legikonikusabb jelmeze lett, mivel nemcsak a kinézete egyedi, de nagyon sok mindent fejez ki szexuálisan is egy olyan alműfajban, amely nem annyira a szexuális felszabadultságáról híres. Ez az elsőre életre kelt fetisiszta vágyálomnak tűnő kosztüm azonban tökéletesen szimbolizálja Selina Kyle viszonyát a saját szexualitásához és az őt egész élete során abuzáló férfiakhoz. A karaktert megformáló Michelle Pfeiffer számára ennek a jelentéses ruhának a viselése viszont nem volt egy fáklyás menet. Évtizedekkel a forgatás után, 2012-ben árulta el, hogy

a macskaruha annyira szorította, hogy egyszerre mindig csak rövid ideig tudta hordani – és vélhetően nem is volt túl egészséges viselni.

A Pfeiffer örökébe lépő további Macskanőknek (Halle Berrynek, Anne Hathawaynek és Zoë Kravitznek) remélhetőleg már sokkal rugalmasabb és kevésbé egészségkárosító kosztümöket gyártottak.

 

Forrás: InterCom

 

Andrew Garfield: A csodálatos Pókember

A fiatal színésznek nem kevés kihívással kellett szembenéznie, amikor ő lett az új Pókember, hiszen a szuperhőst korábban megformáló Tobey Maguire alakítását sokan szerették. Az elvárásoknak való megfelelés mellett ráadásul Garfieldnak még a pókruhával is meggyűlt a baja. A sztár nem várt annyit, mint Michelle Pfeiffer, és már a bemutató évében (sőt, az előtt pár hónappal), a The Ellen DeGeneres Show egyik 2012-es adásában nyilatkozott hányattatásairól. Beszámolója szerint a jelmezzel hasonló problémái voltak, mint Pfeiffernek, azaz túl szoros volt – amire még jött az a gond is, hogy annyira ráfeszült, hogy

anatómiailag kicsit túl sokat mutatott a testéből,

amikor viselte. Így ahhoz képest, hogy az általa megformált Peter Parkernek a szuperhősjelmez épp a szabadságot szimbolizálta, Garfield inkább zavarban érezte magát tőle. Ahogy az lenni szokott, a film 2014-es folytatására felülvizsgálták a kosztümügyet, és egy sokkal hordhatóbb jelmezt terveztek a csodálatos Pókembernek.

 

Forrás: InterCom

 

Jennifer Garner: Elektra

Miután a színésznő a 2003-as Daredevil, a fenegyerekben már eljátszotta a később önálló filmet kapott Elektra figuráját, az utóbbi forgatásán már tisztában volt vele, mi az, amivel a rajongók a legkevésbé voltak kibékülve az alakításával kapcsolatban: a ruhájával. Ahogy az a női akció- és szuperhősök esetében oly gyakran megesik, a képregényeredeti rajzain a karakter szettje – a férfi tekintetek kielégítése végett – sokkal többet felfed, és ez a valóságban, még egy film valóságában sem működik. Garner érthető módon nem akarta, hogy az Elektra sztriptízbe süllyedjen, de persze a rajongóknak sem szerettek volna csalódást okozni, így a jelmezesek egy olyan verzióval álltak elő, ami

más volt, mint a Daredevilben látott, ellenben nem hasonlított eléggé az eredetire sem – de legalább ugyanúgy kényelmetlen volt viselni, mintha túl sokat mutatott volna a színésznő testéből.
Forrás: InterCom

 

Jennifer Lawrence: X-Men – Az elsők

A már említett, a Stranger Things Vecnáját megformáló Jamie Campbell Bowerhez hasonlóan Jennifer Lawrence-nek is egy alkalmanként hétórás procedúrán kellett átesnie, hogy a sminkesek és jelmezesek átváltoztassák a 2011-es szuperhősfilm kék színű mutánsává, Mistique-ké.

A színésznőnek a speciális viselettől ráadásul mindenféle bőrproblémái, egyebek mellett kiütései lettek, amelyektől még a forgatás befejezését követően sem tudott egy jó ideig megszabadulni.

Szerencsére a folytatásra, a 2014-es X-Men – Az eljövendő múlt napjaira már fejlődött annyit a technológia, hogy mindez ne okozzon gondot, de a sztár a mai napig rémálomként gondol vissza a korábbi forgatásra. Ahogy arról ebben a cikkünkben már írtunk, a korábbi X-Men-filmek Mistique-je, Rebecca Romijn is hasonlóan szenvedett a sminkszobában – őt a maratoni sminkelési procedúra mellett a színes kontaktlencse viselése is megviselte.

 

Forrás: InterCom


(via Slashfilm)