A filmtörténet legmenőbb kabátjai

A Szárnyas fejvadásztól a Taxisofőrön át a Casablancáig tele a filmtörténet ikonikus kabátokkal, amik nélkül Rick Deckard, Travis Bickle és Rick Blaine sem lehetett volna annyira menő.

 Deckard kabátja az eredeti Szárnyas fejvadászban

 

A 82-es film gyönyörűen vegyítette a nem túl távoli disztópikus jövő képeit a film noirral, és ez a két vonal találkozik Harrison Ford hosszú, nagygalléros kabátjában is. Természetesen ezek után a Szárnyas fejvadász 2049-ben is kellett adni egy hangsúlyos kabátot Ryan Goslingra.

  

Mad Max kabátja 1979-ből

 

Mel Gibsonnál hihetőbben kevesen játszanak őrült karaktereket, de ahhoz, hogy Max Rockatansky igazán Mad Max-szé változzon, kellett az az extra szabású bőrkabát a fényes vállvédővel.

 

Nicolas Cage kígyóbőr dzsekije a Veszett a világból

 

Ennél feltűnőbb kabátot nehezen választhatna magának egy menekülőben lévő férfi, akinek egy magándetektív és egy kábítószerkereskedő lohol a nyomában. Viszont tény, hogy tökéletesen illik Sailor Ripley figurájához, aki ki is fejti, hogy a ruhadarab az egyén szabadságába vetett hitét testesíti meg. A kabát egyébként úgy került a filmbe, hogy Cage elővette otthon a szekrényéből, és megkérdezte David Lynch-et, hogy hordhatja-e a filmben. A forgatás végén pedig Laura Dernnek ajándékozta.

  

Marty McFly kabátja a Vissza jövőbe 2-ből

 

Bár igazán nagy hírnévre az önbefűző cipő tett szert, amit két éve piacra is dobott a Nike, ne feledkezzünk meg Marty kabátjáról sem. Amellett, hogy a mai napig stílusosan néz ki, gombnyomással állítható az ujj hossza, és ha vizes lesz, megszárítja magát, de úgy, hogy közben menőn lobog az ember haja. 

 

Robert De Niro kabátja a Taxisofőrből

 

Katonai boltokban most is bármikor vehetünk ilyen kabátot, amit egyébként a vietnami háború idején épp a háború ellen tüntetők hordtak. Azóta sokféle verzió és másolat készült belőle, de nem biztos, hogy mindenkinek annyira jól áll, mint a nagyon dühös Robert De Nirónak. 

 

Ewan McGregor bomberdzsekije a Trainspottingból

  

A bomber a Trainspottingtól függetlenül örökzöld ruhadarab, de a vásznon talán senki nem viselte annyira meggyőzően, mint Ewan McGregor ifjú drogosként.

 

Humphrey Bogart kabátja a Casablancából

 

Talán nyugodtan kijelenthető, hogy Bogart hozta divatba a hosszú ballonkabátot 1942-ben, de az mindenképp vitathatatlan, hogy azóta alvilági figurák és nyomozók állandó viseletévé vált a filmekben.

  

James Dean piros kabátja a Haragban a világgal című filmben

 

Ahhoz képest, hogy csak három filmben játszott és 24 évesen meghalt, nemcsak a filmművészetre, de a divatvilágra is nagy hatással volt. Utóbbi annak a piros dzsekinek köszönhető, amit a Haraggal a világban című filmben viselt. Állítólag a forgatás végére annyira megszerette, hogy vissza sem adta. Az Anti-Freeze fantázianevű kabátot a mai napig létező McGregor nevű New York-i cég készítette, és a film sikere után a legmenőbb egyetemek szófogadó, de divatos elitdiákjai kezdték el hordani.