A görög botrányfilmes új műve kapta a legtöbb jelölést az angol Oscaron

A Golden Globe gála után kihirdették a BAFTA-jelöléseket is: A kedvenc 12 nominációval lett a kedvenc.

A Brit Film- és Televízióművészeti Akadémia által a legjobbaknak ítélt díjakat február 10-én fogják átadni, a jelöltek listáját pedig szerdán jelentették be, Londonban. A legtöbb jelölést a görög Yorgos Lanthimos (Kutyafog, Alpok, A homár, Egy szent szarvas meggyilkolása) angol-ír-amerikai koprodukcióban forgatott kosztümös szatírája, A kedvenc szerezte meg.

A művet nominálták a legjobb film, brit film, rendező, forgatókönyv, főszereplőnő, mellékszereplőnő, operatőr, vágás, látványterv, kosztüm, smink és haj kategóriákban is (a legjobb mellékszereplőnő kategóriában ráadásul kétszeresen, hiszen Rachel Weisz és Emma Stone is esélyt kapott a győzelemre).

Erősen lemaradva, hét-hét nominációval a Bohém rapszódia, Az első ember, a Roma és a Csillag születik követi Lanthimos filmjét, míg az Alelnöknek hat, a Csuklyások – BlacKkKlansmannek öt, a Hidegháborúnak és a Zöld könyvnek négy-négy jelöléssel kellett beérnie. Három-három nominációt a Mary Poppins visszatérnek és a Két királynőnek is sikerült szereznie.

A szaksajtó szerint a BAFTA a legnevesebb díjátadó az Egyesült Államokon kívül, és gyakran az Oscar szempontjából is fontos előrejelzést jelent. Tavaly például az angol gálán ugyanazokat díjazták a legjobb főszereplő, főszereplőnő, mellékszereplő, mellékszereplőnő, rendező, adaptált forgatókönyv, operatőr, látványterv, kosztüm, smink, eredeti zene, hangkeverés, vizuális effektek és animációs film kategóriákban, akik nem sokkal később az Oscarnak is örülhettek. Az idei BAFTA-jelöltek teljes listáját itt találjuk.


(via Variety)