A hatujjú lány - Gemma Arterton

Legújabb filmjében három férfinak ígéri magát oda a szépséges angol színésznő, aki ugyan némi defekttel született, de mindig megőrülnek érte.

Gemma Christina Arterton a Kent-megyei Gravesendben született, és csinosságán kívül semmi nem predesztinálta a színészi pályára, hiszen édesanyja takarító, apja pedig hegesztőmunkás volt, és lakótelepen éltek. Arterton polidaktiliával született, és ha a szó önmagában keveset árul el, hát magyarul sokujjúságnak vagy hatujjúságnak nevezik, nálunk például Ady Endrének volt – mindkét kezéről hamar eltávolították az extra ujjakat.

Szülei ötéves korában elváltak, egyedülálló anyja nevelte fel húgával, Hannah Jane-nel együtt, egyébként a hugi is színésznő lett, csak nem olyan híres. Már fiatalon színjátszás kurzusra járt a dartfordi Miskin színházba, és már itt elkezdte a különböző díjak begyűjtését, majd teljes ösztöndíjas hallgatója lett a londoni Royal Academy of Dramatic Art drámaiskolának.

Gemma Arterton első komoly szerepét a Stephen Poliakoff rendezte BBC televíziós drámában, a Nyomasztó múltban kapta, pedig még színiiskolás volt, első színpadi szerepe pedig 2007-ben volt, Rosaline-t játszotta Shakespeare Lóvá tett lovagok című komédiájában a legendás Globe színházban. Ugyanebben az évben befejezte tanulmányait, és debütált első filmjével a St. Trinian's - Nem apácazárával Kelly szerepében, akit a folytatásban is eljátszott.

2008-ban nagy meglepetésre feltűnt a legújabb James Bond filmben, a Quantum csendjében. Strawberry Fields ügynök szerepére több mint 1500 jelentkező közül választották ki Artertont, aki komoly feladatként tekintett a filmre. Egy Bond szerep persze nemcsak színészetből áll, hanem marketing is, így lett az arca az Avon Bond Girl 007 parfümjének, majd az Avonnak dolgozott. Még ebben az évben, ő játszotta Tesst, Thomas Hardy Egy tiszta nő című regényének négyrészes filmadaptációjának címszereplőjét. Legvitatottabb szerepe a 2009-es The Disappearance of Alice Creedben volt, amelyben elrabolják és több jelenetben meztelenül bántalmazzák, de egy fiatal színésznőnek igenis érdemes kockázatot vállalnia.

2010-ben debütált a West Enden játszott nagy sikerrel, de ebben az évben két komoly költségvetésű, látványos kosztümös filmben is szerepelt. Ilyen volt A titánok harca és a Perzsia hercege - Az idő homokja, de a kritikai sikert a Tamara Drewe hozta meg. Itt egy csúnyácska kislányból lett bombázót alakít Stephen Frears rendezésében, és mindenkit magába bolondít. A British Academy of Film and Television Arts 2011-ben kétszer jelölte díjra a Tamara Drewe-ban, és a The Disappearance of Alice Creedben nyújtott teljesítményéért.

2012-ben 200 éves vámpír volt a Neil Jordan rendezte Byzantium ban, aztán jött egy drámai szerep a Dal Marionnakban. Majd újabb kosztümös szerep következett, a Boszorkányvadászok, amely az ismert mese, a Jancsi és Juliska modern feldolgozása. Juliska karaktere a klasszikusnál valamivel idősebb, aki bátyjával Jancsival (Jeremy Renner) pénzért vadászik boszorkányokra. A Vakszerencsáben (2013) csak a gonosz Ben Affleck segédje volt, a francia Gemma Boveryban (2014) viszont újra mindenki miatta őrült meg. A fekete humorú A hangokban a becsavarodott Ryan Reynolds csaja volt. Tavaly három filmben is szerepelt, és volt közte nagyon jó is.

Nem talált haza forgalmazóra a 100 Streets és a Their Finest sem, pedig jó kritikákat kaptak, a Kiéhezettek című, csavaros, helyenként nagyon szép és szinte mindenben újszerű zombimese viszont itt is futott és nagyon szerettük.

Most pedig itt van a romantikus, látványos és rengeteg elcsépelt nagy igazságot hangoztató és baromi hosszú A szerelem története, amiben Gemma három különböző férfinak is odaígéri magát a II. világháború elején valahol Lengyelországban, hogy egyiknek se legyen jó, majd szépen lelép. A St. Joanban hamarosan Szent Johannát játszhatja el a darab modern verziójában, a francia Orpheline-ben egy nőt szeret, az idén  elkészülő The Escape-ben megváltoztatja sorsát, és lesz egy minisorozata is Watership Down címmel, bár ehhez csak a hangját adja, a testét nem.

Ami Gemma magánéletét illeti, rendszerint forgatásokon jön össze valakivel a stábból: a Quantum csendjén egy speciális effektekért felelős angollal jött össze, majd hat hónapig volt kapcsolatban Eduardo Muñoz spanyol lovaskaszkadőrrel, akivel a Perzsia hercege forgatásán jött össze. 2010. június 5-én az andalúziai Zuherosban, egy titkos ceremónián feleségül ment Stefano Catelli olasz üzletemberhez, de 2013-ra már különváltak. Arterton Londonban él, és megfogadta, addig nem lesz gyereke, amíg nem nyer Oscart - ami vagy nagy merészség, vagy jó poén.