A hiányzó láncszem - Nem csak vicces, gyönyörű szép is

A stop motion animációban utazó Laika Stúdió ötödik egészestés filmjének hőse egy jó modorú majomember meg a felfedező barátja, kalandjaik körbeérik a Földet, ami nem csak vicces, de baromi jól is néz ki!

Vicces, hogy nagyjából fél éven belül egymás után két egészestés rajzfilm jött ki jetikről, jetikkel – vagy Nagylábakkal, ki minek szereti hívni őket. Az első a nagyon vicces, szándékosan elrajzolt Apróláb volt, és most itt van a Laika Filmstúdió új munkája, A hiányzó láncszem. Ami szintén nagyon vicces, de valami elképesztően szépen van megcsinálva, és az elmúlt bő tíz év egyik legszebben megrajzolt meséje.

Persze van különbség, jetinek a Himalája lejtőin élő lényeket hívják, Nagylábnak vagy Sasquatch-nak pedig Észak-Amerika mocsaras erdőségeiben élőket, bár olyan nagy különbség a róluk szóló leírásokban nincs – ami azért vicces, mert egyik állat sem létezik. Már ha állatnak tekintjük őket, és nem valamiféle félembernek vagy előembernek, ami újra csak teoretikus eszmefuttatás, hiszen egyik faj sem valódi, bár van, aki vitatkozna ezzel. Ilyen a szintén nem valódi, de nagyon vicces Sir Lionel Frost, a legendás lények kutatója, aki filmünk elején a Loch Ness-i szörny nyomára bukkan egy parádésan megkomponált jelenetben, de van olyan balszerencsés, hogy erről kézzel fogható bizonyíték nem marad a kezében. Ő azonban nem adja fel, mert híres felfedező akar lenni, és egy névtelen levél nyomában járva rátalál egy előemberre, a hatalmasra nőtt, jóindulatú, de magányos Mr. Linkre. Aki nem mellesleg tud beszélni, és meglepően tájékozott a világ dolgait illetően.

Mr. Link minden vágya, hogy rátaláljon távoli rokonaira, a jetikre, ami Sir Lionelnek is kapóra jön, így nekivágnak átszelni a világot, és egy titkos térkép ürügyén csatlakozik hozzájuk egy temperamentumos hölgy, akinek annak idején románca volt hősünkkel – Sir Lionellel, nem a Nagylábbal! A nyomukban pedig ott liheg a londoni felfedezőtársaság mindenre elszánt embere, aki végezne szegény Mr. Linkkel, pusztán szakmai féltékenységből, vagy valami ilyesmi, mert ezt annyira nem értettem, de az is lehet, hogy a tiszteletre méltó férfiak egyszerűen evolúció ellenesek. A hiányzó láncszemnek ugyanis nem a történet a legfőbb erőssége, már csak azért is, mert azt Chris Butler  (ParaNorman) rendező szinte egy az egyben a 80 nap alatt a Föld körülből kölcsönözte. Itt a karakterek, a hangulat és persze az animáció számít.

Ami a karaktereket illeti, Mr. Link, aki menet közben új, rendkívül vicces nevet is kap, mindent visz. Nincs benne semmi rendkívüli, csak nagyon jól lett eltalálva, iszonyú jól lett megrajzolva, hiszen tökéletesen egyensúlyoztak nála az emberszabású majom és az ember között, és rendkívül bájos, naiv humora van, például mindent szó szerint vesz – és Scherer Péter hangja is remek hozzá. Ehhez képest az emberi karakterek sokkal kevésbé izgalmasak, a felfedező kellőképpen pökhendi és beképzelt, hogy aztán a megfelelő karakterív végén szerethetővé váljon, míg a főhősnő a korszellemnek megfelelően gyakorlatilag kötelezően hozza az erős, saját útját járó női karaktert. Egyedül a vérükre szomjazó pribék figurája van kicsit túltolva, szinte egyedül miatta van a 12-es korhatár, és kisebbeknek ő tényleg ijesztő lehet – talán jobban karikírozhatták volna.

És persze ott van az animáció, amit kevés dologhoz lehet hasonlítani. Talán nem is fog mindenkinek feltűnni, hogy mennyire szépen van minden megrajzolva, hogy milyen gyönyörű beállítások teszik igazán színessé a filmet. Van pár kép, ami csak úgy van: a hajó fedélzetén csúszkáló nyugágyak képe vagy a nepáli hegyi falu utcái, amik önmagukban gyönyörűek, és persze vannak azok a képek, amik szerves részei a sztorinak, mint az üldözés a tengeren hánykolódó hajó folyosóin, ami nyilván nem véletlenül idézi meg az Eredet hasonló képsorait. Vagyis van élet a Disney-n túl, ahogy azt a stop motion animációval foglalkozó Laika Stúdió (Coraline és a titkos ajtó, ParaNorman, Doboztrollok, Kubo és a varázshúrok) ötödik filmje is megmutatja, és én bele sem merek gondolni, hogy milyen iszonyatosan sok munka van egy ilyen produkcióban.

Értékelés: 8/10