A hős sztárról mindenkinek van egy sztorija

Steve Buscemi 17 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én visszavedlett tűzoltóvá, és eredeti foglalkozásához visszatérve mentett életeket a terrortámadások után.

A jellegzetes arcú színészt a legtöbben gengszterek és fura fickók megformálójaként ismerik – kevesen tudják, hogy 18 évesen civil szolgálatra jelentkezett a New York-i tűzoltósághoz, ahol a nyolcvanas években többéves szolgálatot is teljesített Manhattan belvárosában. Később ugyan otthagyta a tűzoltókat a színészet kedvéért, de karrierje során mindvégig kapcsolatban maradt velük: ő volt például a műsorvezetője az Egy jó munka: New York-i tűzoltók című HBO-dokumentumfilmnek.

Steve Buscemi 2014-ben bajtársaival az Egy jó munka: New York-i tűzoltók premierjén. Forrás: Jim Spellman / WireImage / Getty Images

 

9/11 után a hősies sztár egy rövid időre visszatért eredeti hivatásához, sőt ugyanahhoz az egységhez, ahol korábban dolgozott, és 12 órás szolgálatokat vállalt egykori kollégái, a többi tűzoltó oldalán: túlélőket kerestek a leomlott World Trade Center romjai alatt. „Kiváltságnak számított ott lenni.

Nagyon jó volt újra kapcsolatba kerülni ugyanazzal a tűzoltósággal, ahol egykor én is dolgoztam, és találkozni néhánnyal az egykori kollégák közül.

Ezenkívül lelkileg is sokat segített, hogy ott lehettem, mert amíg a munkával voltam elfoglalva, nem gondoltam arra a borzalomra, ami történt” – nyilatkozta utóbb Buscemi.

A Brotherhood of Fire Facebook-oldal pedig az események tizenkettedik évfordulóján, 2013-ban több bejegyzésben is megemlékezett a színészről. „Felismerik ezt az embert? Tudják a nevét? Sokan csak úgy ismerik, mint a színészt, akit Steve Busceminek hívnak. Csak néhányan tudják, hogy ő egykor New York legbátrabbjai közé tartozott” – olvasható az egyik kép alatt, ami a sztárt ábrázolja.

Steve Buscemi napjainkban. Forrás: Taylor Hill / FilmMagic / Getty Images

 

A tűzoltó-egyenruhában életet mentő Buscemiről egyébként nem nagyon készült fotó, és interjúk sem maradtak fenn – azon egyszerű oknál fogva, hogy a színész szerényen mindig kitért a kamerák elől, és visszautasította a felkéréseket, mondván, nem a hírverés vagy az imidzsépítés miatt van ott. A 2001. szeptember 11-i támadások után szolgálatot teljesítő tűzoltók közül egyébként 343-an adták az életüket mások megmentése érdekében. Steve Buscemi pedig ezután sem fordított hátat bajtársainak: a tűzoltók szociális biztonságának és jogainak legfőbb szószólója, tagja ezenkívül a Board of Advisors for Friends of Firefighters nevű, a New York-i tűzoltókat és hozzátartozóikat tömörítő szervezetnek.


(via Independent)