A kopoltyú nem akadály! – Hideg bőr előzetes

Elhagyatott sziget a déli sarkkörön, rajta két, saját démonaival küzdő férfi, éjszakánként pedig seregnyi fenyegető kétéltű mászik ki a tengerből. Persze van köztük egy lány is.

Miközben hozzánk rendre csak a középszerű francia művészfilmek és harmatgyenge vígjátékok érkeznek, érdemes néha emlékezni, hogy arrafelé remek műfaji filmesek is dolgoznak, mint például Xavier Gens (Hasadás, Frontiere(s)), aki ugyan nem félévente készül el egy-egy új munkával, de amit csinál, az mindig izgalmas és újszerű. Ilyen Hideg bőr (Cold Skin) című új filmje is, amelynek csak most jelent meg az első előzetese, amelyben egyszerre ott a kaland, a horror, a szerelmesfilm és még sok minden más.

Már júliusban kijött a filmhez egy nagyszerű kedvcsináló teaser trailer, majd hosszú csend volt a film körül, amelyen Gens egyébként már 2009 óta dolgozik, de a jelek szerint végre tényleg beindultak a dolgok. De miről is van szó? Egy elhagyatott szigetről, valahol a déli sarkkörön, ahol mindössze egy meteorológiai állomás és egy világítótorony működik. Ide érkezik egy fiatal ír férfi pár évvel az első világháború vége után, hogy leváltsa az eddig itt dolgozó meteorológust, ám kiderül, elődje már nem él. A sziget másik lakója, a világítótorony furcsán viselkedő őre, aki munkahelyét amolyan erődítményként rendezte, azt mondja, a férfi tífuszban halt meg, ám hamarosan kiderül, hogy ez nem igaz. És amikor leszáll az éj, a tenger felől különös lények érkeznek, és egyáltalán nem barátságosak.

A szokatlan hangulatú előzetes alapján a Hideg bőr furcsa keveréke a hajótörött meséknek, a túlélő horroroknak és a szerelmesfilmnek, amihez adjuk hozzá a H. P. Lovecraft különös lényeinek világát – utóbbi hatást maga Gens sem tagadta interjúiban. Merthogy a sziget lakóit megtámadó lények közül akad egy olyan nőstény, akivel az újonnan érkezett férfi különös viszonyba keveredik, és a trailerből az is kiderül, hogy az Anerist – értsd, Sirena visszafelé – névre keresztelt lányt már a világítótorony őre is jól ismeri. Hogy Aneris aztán békéltető lesz, vagy miatta tör ki az igazi háború a két faj között, nehéz megmondani, de a látottak alapján mindkét verzió lehetséges, és az is biztos, hogy véres harc lesz a fegyvertelen, de hihetetlenül mozgékony és erős lények és a két férfi között, akik egyre inkább érzik, hogy ők itt csak betolakodók.

A főszerepben a fiatal és még nyeretlen kétévesnek számító angol David Oakes (Borgiák, A katedrális), illetve a veterán Ray Stevenson (Dexter, A helyőrség) látható, a kétéltű lányt pedig a spanyol Aura Garrido (Stockholm) játssza.  A katalán antropológus-író, Albert Sánchez Piñol magyarul is megjelent bestselleréből készült Hideg bőr ugyanakkor jókora hendikeppel indul, hiszen, bár más környezetben, de nagyon is hasonló szerelmi történettel dolgozik, mint Guillermo del Toro már most rengeteg díjat nyert kopoltyús meséje, A víz érintése – amely jóval nagyobb költségvetéssel és sztárokkal készült.

Talán ezzel is magyarázható, hogy még mindig nincs kitűzve a már kész és több fesztiválon is vetített film amerikai bemutatója, ami nyilván befolyásolja a hazai forgalmazást is, de azért reméljük, eljut hozzánk a Hideg bőr, már ebből a kicsivel több mint két percből is kiderül, hogy van mit nézni rajta. Xavier Gens pedig időközben befejezett még egy filmet, aminek furcsa módon Budapest a címe, és két fiatal srácról szól, akik legénybúcsúkat szerveznek a mi kis fővárosunkban, ami ugyebár egy egész más műfaj, mint egy ismeretlen faj ellen hadakozni a sarkkörön.