A koronavírus miatt elhalasztják az új Bond-film premierjét – a Disney viszont nem tervez ilyen lépést

Az amerikai mozitulajdonosok szerint az MGM döntése egyedi eset, a Mulan és a Fekete Özvegy bemutatóját megtartják.

A koronavírus terjedése miatt az MGM, az Eon Productions és a Universal stúdió szerdán arra a döntésre jutottak, hogy elhalasztják fél évvel a jubileumi, 25. James Bond-film premierjét. Az eddig nagyjából 250 millió dollárba kerülő Nincs idő meghalni így nem áprilisban, hanem majd csak novemberben fog mozikba kerülni. A döntés oka többek között az, hogy az emberek inkább ne zsúfolódjanak össze kis helyen, sokan, hosszú időre – például ha két órára beülnek egy moziterembe.

A Nincs idő meghalni világpremierjét eredetileg Londonban tartották volna március 31-én, április 10-től pedig Észak-Amerikában is elindult volna a vetítése. Iparági források szerint az összes 007-essel kapcsolatos marketingkampány és promóciós terv módosul, ezek egy részét azonban már lehetetlenség ilyen rövid idő alatt megváltoztatni – így például Daniel Craig valószínűleg fellép jövő héten a népszerű Saturday Night Live show-ban néhány önironikus Bond-poénnal, még úgy is, hogy maga az így bereklámozott film majd csak fél év múlva lesz látható.

Korábban Kínában is bezárt 70 ezer mozi a koronavírus miatt, és hasonló intézkedéseket vezettek be a fertőzéstől leginkább sújtott Olaszországban és Dél-Koreában is. A The Hollywood Reporter filmmagazinnak nyilatkozó iparági források és mozibevétel-elemzők szerint ez a halasztás akár a negyedével is csökkentheti majd a jegybevételeket – vagyis ha Daniel Craig utolsó Bond-filmjétől a Skyfallhoz hasonló, 1 milliárd feletti bevételt remélt a gyártó, akkor könnyen lehet, hogy majd csak 750 millió dollár fog végül összejönni, mert megszorongatják majd a pénztáraknál a direkt az év végére időzített blockbusterek.

A többi hollywoodi stúdióóriás, a Disney (amely nemrég bekebelezte a Foxot is), a Warner és a Paramount eddig nem jelentett be hasonló változtatást, vagyis nem tolják el a koronavírus járvány miatt a filmjeik premieridőpontjait. Az amerikai filmszínház-tulajdonosok szövetsége szerint az MGM döntése egy egyedi eset, a más filmforgalmazókkal és különböző járványügyi hatóságokkal folytatott beszélgetéseik során az derült ki, hogy az idén várt nagy filmeket egyelőre csak azokban az országokban nem vetítik, ahol a koronavírus miatt már minden mozit bezártak. Az Egyesült Államok és Kanada egyelőre nem kényszerült rá erre a lépésre.

A Disney egyelőre tartja magát a korábbi ütemtervéhez. A Mulan márciusban, a Fekete Özvegy májusban (Magyarországon: április 30-án) fog mozikba kerülni, közölte a stúdió szóvivője. Iparági források viszont tudni vélik, hogy a Disney eredetileg a Mulan premierjét is ugyanúgy el akarta halasztani, ahogy az MGM a Bond-filmét, de végül másképp döntöttek. A Paramount sem tervezi megváltoztatni a Hang nélkül 2 premierjét, ami március 20-án lenne Észak-Amerikában.

A Universal stúdió jelenleg is tárgyalásokat folytat az ügyben, hogy elhalasszák-e a Halálos iramban 9 májusi premierjét. A döntés már csak azért is logikus volna, mert Vin Dieselék autós száguldozása (ugyanúgy, ahogy James Bond) valószínűleg nem Amerikában, hanem a világ többi országában fog kasszát robbantani, mivel a Halálos iramban franchise különösen népszerű az ázsiai országokban a Tokio Drift alcímen futó harmadik rész óta.  (via The Hollywood Reporter)