A koronavírus tovább szedi áldozatait a filmvilágban is

Beteg sztárok, elmaradó premierek, leálló forgatások – a Covid-19 egyre több gondot okoz a filmiparban is, pedig már eddig is hatalmas anyagi veszteséget jelentett.

Korábbi cikkünkben arról számoltunk be, milyen anyagi terhet rótt már eddig is a koronavírus a film világára a premierek elhalasztása, a forgatások leállása és a filmfesztiválok elmaradása miatt. Akkor a dolog még csak néhány filmet érintett, de azóta kiderült, hogy egyre több bemutatót mondanak le a világjárvány miatt, és hogy – ami talán még ennél is nagyobb csapás – megvan az első két beteg a sztárvilágban: Tom Hanks és felesége, Rita Wilson.

Eddig a következő nagyobb produkciók premierjének bizonytalan ideig vagy hónapokkal későbbre való elhalasztását jelentették be: Nincs idő meghalni (áprilisról novemberre), Nyúl Péter 2. (márciusról augusztusra), Hang nélkül 2. (határozatlan ideig), Halálos iramban 9. (egy teljes évvel, jövő áprilisra), Mulan (határozatlan ideig), Az új mutánsok (határozatlan ideig), Antlers (határozatlan ideig). Hanks filmjének pedig, egy egyelőre cím nélküli, Baz Luhrmann által rendezendő, Elvis Presley-ről szóló életrajzi alkotásnak leállították a munkálatait, de egyelőre nem tudni, mindez érinti-e a jövő októberi premiert.

Mulan. Forrás: Fórum Hungary

 

Tom Hanksék megbetegedése pedig felhívta a figyelmet az Egyesült Államok amúgy is sokat támadott egészségügyi rendszerének hiányosságaira. A legújabb állás szerint nem tudni, a színész és felesége az Államokban vagy már Ausztráliában (ahova az említett Elvis mozi előkészületi munkálatai miatt mentek el) kapták el a betegséget, a tünetek mindenesetre utóbbi országban törtek ki rajtuk.

A közösségi médiában terjedő kritikák szerint a sztárnak ezzel hatalmas mázlija volt, mert annak ellenére, hogy életkorát tekintve is a veszélyeztetett korcsoportba tartozik, ezenkívül van egy állandó betegsége (cukorbetegség), Amerikában még csak le sem tesztelték volna – ezzel szemben Ausztráliában a teszt nemcsak ingyenes, de szabadon hozzáférhető bárki számára, akinek vannak tünetei, tekintet nélkül arra, hogy az illető kapcsolatba került-e korábban koronavírusos személlyel.

Hanksék megfertőződésének hatására mindenesetre a sztárok is egyre óvatosabbak: Octavia Spencer, A segítségben, A számolás jogában, A víz érintésében és a Mamiban látott színésznő például bejelentette: annak ellenére, hogy nem koronavírusos, és nem is járt külföldön, vagy érintkezett fertőzött személlyel, önkéntes karanténba vonul. „Amúgy sem sokat járok el, mert általában forgatok, (…) de a magam részéről úgy döntöttem,

mostantól itthon maradok. Elkülönítem magam, és tévézek egy kicsit”

– mondta Spencer.


(port.hu összeállítás)