A közutálatnak örvendő Az utolsó Jedik rendezője megvédte a gyűlölt előzménytrilógiát

Rian Johnson szerint Lucas úttörő technikai vívmányokat hozott be az ezredfordulón a filmkészítésbe és a mesemondásba.

Nehéz elhinni, de már 21 éve, hogy 1999-ben mozikba került a Baljós árnyak, az akkoriban várva várt előzménytrilógia első felvonása, amit 2002-ben A klónok támadása, 2005-ben pedig A Sith-ek bosszúja követett. Szegény George Lucas annak idején nem tette zsebre, amit a Star Wars-rajongóktól kapott a régi trilógiát ismétlő, bugyuta történetért, a hat film közötti ellentmondásokért, az idegesítő Jar Jarért és azért, hogy Jake Lloydnak adta a kis Anakin Skywalker szerepét – valószínűleg ezek a gyalázkodások is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy végül eladta a franchise-t a Disney-nek. Hogy aztán ugyanazok a rajongók, akik annak idején az előzményfilmeket szidták habzó szájjal, most a Disney égisze alatt leforgatott az új trilógiát, és az egyes epizódok szereplőit és rendezőit köpködjék. Leginkább persze J.J. Abrams kapta meg a magáét, bár neki még sokan hajlamosak voltak elnézni a 2015-ös Az ébredő Erő nosztalgiamaratonját, a 2017-es Az utolsó Jedik atyja, Rian Johnson azonban máig közmegvetés tárgya a 40 év feletti Csillagok háborúja-rajongók körében (amin a rendező csak súlyosbított azzal, hogy rendszeresen visszaszólt a rajongóknak a Twitteren a filmje védelmében.

Rian Johnson Az utols Jedik 2017-es gálavetírésén (fotó: Christopher Jue/Getty Images for Disney)

 

A 46 éves író-rendező most a Twitteren vette védelmébe Lucast és az előzménytrilógiát, ami szerinte nemcsak egy nagyszerű mese egy hős bukásáról, hanem forradalmasította a hollywoodi filmtrükköket is:

Lucas egy csodálatos, 7 órás filmet készített a gyerekeknek arról, hogy felhatalmazás és valakinek az elvesztésétől való rettegés hogyan változtatja át fasisztává a jó embereket. És miközben mindezt bemutatta, lándzsahegyként mutattott meg jó előre minden technikai újítást a modern filmművészet elmúlt 30 évéből.

(via Movieweb)