A kritikusok szerint M. Night Shyamalan új filmje hatalmas csalódás

Az Üvegről írt kritikák alapján a rendező nincs csúcsformában.

Január 17-én mutatják be a magyar mozik a Hatodik érzék, A falu és a Lány a vízben rendezőjének új alkotását, amit az amerikai filmszínházakban csak január 18-tól vetítenek, de a tengerentúli filmkritikusok már láthatták a művet – és meg is írták róla a véleményüket. Már az elég rossz előjel, hogy a kritikákat összesítő oldalon, a Rotten Tomatoeson az Üveg pillanatnyilag mindössze 36 százalékon áll. De ha bele is olvasunk a bírálatokba, még rosszabb lesz a helyzet.

A Time Out kritikusa szerint A sebezhetetlen és a Széttörve közös folytatásaként készült Üveg azt feltételezi, hogy mindannyian párbeszédet fogunk kezdeni a képregényekről, így az alkotónak továbbra is a Hatodik érzék az egyetlen igazán jó filmje. David Ehrlich az IndieWire-től még tovább megy, amikor azt állítja: az Üveg Shyamalan karrierjének legnagyobb csalódása – unalmas, élvezhetetlen és teljesen értelmetlen azok számára, akik nem ismerik a két korábbi filmet.

Forrás: Fórum Hungary

 

„A film nézhető, mégis csalódás, mert kiterjeszti A sebezhetetlen ötletét, ám ezt anélkül a misztikus és sötét felfedezés nélkül teszi, ami a másik művet oly emlékezetessé tette. Az Üveg egy olyan folytatás, ami egyáltalán nem volt szükséges, mégis kötelességből készült, és

a korábbi mű baljós popkulturális poézisét túlbeszélt blockbuster prózává változtatja”

– olvashatjuk a mértékadó Varietyben.

Az Empire kritikusa elsősorban a film utolsó 20 percét szidja, amelyben A sebezhetetlenhez hasonlóan hemzsegtek a fordulatok, de ezúttal lehengerlő, meglepő és gondolatébresztő csavarok helyett nevetséges képtelenségek tömkelegét láthattuk. „Az Üveg megrázó csalódás: egy monumentális művészi malőr” – véli Scott Mendelson, a Forbes újságírója, akinek ráadásul Shyamalan az egyik kedvenc rendezője.

Mások a saga frusztráló és nem elég kielégítő lezárásának, illetve puszta fan service-nek nevezik az alkotást, ami túl elkeseredetten próbálja megismételni a korábbi sikereket. Egyedül a Digital Spy kritikusa, Ian Sandwell dicsérte a művet: ő egyrészt öt csillagból négyet adott rá, másrészt azt írja, az Üveg „különleges, meglepő és önreflexív fordulatot hoz az elcsépelt szuperhősös műfajba és a szélesebb képregényes univerzumba, ami a rajongókat és a kívülállókat egyformán elvarázsolhatja”. Nos, január 17-én a saját szemünkkel is láthatjuk majd, kinek van igaza.


(via NME, Looper)