A legelborultabb filmes elméletek

Időutazó a Titanicban, Pán Péter valójában a halál, megdöbbentő rokonsági kapcsolatok a Disney-rajzfilmekben - hajmeresztő értelmezések, és még működnek is!

Titanic - Jack egy időutazó

Az elmélet szerint Jack (Leonardo DiCaprio) csak azért került a Titanicra, hogy megakadályozza Rose (Kate Winslet) öngyilkosságát. A lány ugyanis annyira elkeseredik, hogy a szülei a család anyagi nehézségei miatt hozzá akarják adni Cal Hockley-hoz (Billy Zane), hogy le akarja vetni magát a hajóról - de Jack felbukkan, és megakadályozza, hogy megölje magát. Mindezt azért, hogy ne változtathassa meg a történelmet, hiszen ha levetné magát, a hajó megállna, és nem ütközne később össze a jégheggyel. Az elméletet azzal bizonyítják, hogy Jacknek nincs korabeli pénze, úgy kell ügyeskednie, hogy feljuthasson a hajóra. Olyan helyet említ, amelyek 1912-ben nem létezett: a Lake Wissotát 1917-ben alakították ki, amikor gátat építettek a Chippewa folyónál, és egy alkalommal megemlíti Rose-nak a Santa Monica Pier hullámvasútját, de az csak 1916-ban épült meg. Jack frizuráját és a hátizsákját is fel szokták hozni bizonyítékul, amelyek nem korhűek.

 

Pán Péter valójában a halál

Ez annyiból kakukktojás, hogy ez az elmélet az eredeti könyvekből indul ki (Pán Péter ugyanis J.M. Barrie több művében is felbukkan), viszont a számtalan filmadaptáció miatt mégis helyet kaphat a listánkban. Ugyan nem olvastam az eredeti meséket, de a soha fel nem növő, zöld ruhás repülő srác története mindig olyan kellemetlenül fura volt, így nem is találom akkora ökörségnek, hogy a Sehol-szigeten gengszterkedő Elveszett Fiúk igaziból halottak, és Pán Péter azért viszi el őket, mert a valóságban haldokolnak. Az is elég fura, hogy a szigeten is öregednek a srácok, de amikor már épp felnőnének, Pán Péter “lesoványítja” őket, hogy gyerekek maradhassanak. Isten hozott a túlvilágon!

 

A Disney Aladdinja a posztapokaliptikus jövőben játszódik

A rajzfilm egyik jelenetében a dzsinn leszólja Aladdin ruháját, mondván, hogy “olyan 3. századi” - ez azt sugallja, hogy Aladdin elég ódivatúan öltözködik. Azt is tudjuk továbbá, hogy Dzsini tízezer évig dekkolt a lámpásban, így ezek alapján a rajzfilm legkorábban 10300-ban játszódhat. Ha még hozzátesszük, hogy a jó kedélyű dzsinn egy csomó poénját a 20. századi popkultúrából veszi, akkor gyanítható, hogy csak utána lett a lámpás foglya, így a kiszabadulását máris 12000 körülre saccolhatjuk. Az már szinte mellékes, hogy akkor a szőnyeg nem varázslattal repül, hanem egy jövőbeli közlekedési eszköz, Jágó, Jafar nagyszájú papagája pedig genetikai beavatkozás, esetleg egy kataklizma utáni mutáció miatt tud beszélni.

Forrás: InterCom

 

A Fel elején meghal a bácsi 

Amikor megnéztem, nekem ez teljesen egyértelműnek tűnt.  Azzal, hogy a ház a levegőbe emelkedik, elkezdődik a mese, de az előtte lévő negyed óra mondhatni nyomasztóan realista. Carl házasságának szívbemarkoló története után csupa olyan események történnek, amelyek egy magányos öregemberrel megtörténhetnek, és azzal, hogy öregek otthonába akarják toloncolni, mert letúrják a házát, az egész élete összeomlik. Hiszen a feleségével leélt boldog évtizedek összes emléke a házhoz kapcsolódik, és a kilakoltatás előtti este a közös fotóalbumot nézegeti megtörten.

Az elmélet szerint (és szerintem) a bácsi belehal a bánatba. A másnapi váltás teljesen váratlanul és hihetetlenül következik be: millió lufi, a ház felemelkedik, jön a beszélő kutya, a számtalan mesebeli kaland - és emellett Carl gyerekkori példaképe, Charles F. Muntz egyszerűen nem olyan öreg, mint amilyennek lennie kéne, hiszen a 78 éves bácsi egészen kicsi gyerekként rajongott az akkor már felnőtt felfedezőért.  Ezeknek a fényében a mese nagy része már a túlvilágon játszódik.

 

A Merida, a bátor boszorkánya az öreg Boo a Szörny Rt.-ből

 

Forrás: Pixar

Itt két bizonyítékkal szoktak előállni: Sully ábrája a banyánál egy fatuskón, illetve a kunyhó ajtaja, amit mögött újra kinyitva a fafaragó műhely helyett már egy boszorkánykonyha tűnik fel.  A Pixar-filmek közös univerzumával egy külön elmélet foglalkozik, de az annyira összetett, hogy egy külön cikkben fogunk vele foglalkozni - ugyanis a teória szerint az összes filmjük összefügg, az időrend elején a Merida áll, a végén pedig a Szörny Rt., és a két végpont egymásba csavarodik. Hogyan áll ez össze? Itt most röviden csak annyit, hogy a távoli jövőben játszódó Szörny Rt. idején az emberiség már kihalt, viszont a lényeknek szükségük van rájuk a fennmaradáshoz. Ebből következik, hogy az ajtók nem csak tér-, hanem időportálok is. És miután a szörnyek elbúcsúznak Boo-tól, a kislány egész életében próbálja felkutatni Sullyt, sikertelenül. Az ajtók titkát már ismeri, előbb-utóbb használni is tudja azokat, így képes lesz utazni térben és időben. Sully-t viszont nem találja meg, de ugyanúgy hiányzik neki, ezért is vési rá a tuskóra a képét. És a fafaragó műhelyben az asztalon, egy kis fából készült, 20. század végi autót is láthatunk!

Forrás: Pixar/pixartheory.com
Forrás: Pixar

 

Sean Connery karaktere a Sziklában valójában James Bond

Ez eléggé adja magát. James Mason (Sean Connery) brit állampolgár, aki mintegy 30 éve raboskodik, szigorú őrizettel és mindentől elzárva. Womack FBI igazgató elmondja, hogy sem a brit, sem az USA nyilvántartásában nem szerepel a férfi. Hát persze, hiszen James Bond nevű ember soha nem létezett, hiszen csak egy kódnév!  (Ez az elmélet a 007-es filmjeit is érinti, mert ezzel magyarázzák a színészváltásokat - eszerint valójában mindegyik más-más ügynök.)

 

Rokonsági kapcsolatok a Disney-rajzfilmekben

A DisneyTheories.com számtalan elméletet gyűjtött össze, amelyek azt próbálják igazolni, hogy szinte az összes Disney-rajzfilm ugyanabban a világban játszódik, amit el is neveztek Disneyverse-nek. A legismertebb, hogy a Jégvarázs Elsájának és Annájának szülei épp Aranyhaj esküvőjéről (azért hívták meg őket, mert rokonok) tartottak hazafelé, és akkor kerültek viharba, ami miatt elsüllyedt a hajójuk. Az a hajó, amit Ariel és Ficánka felfedez A kis hableányban. 

Mások szerint Tarzan a két hercegnő testvére, de ez az elmélet - főleg a helyszínek és a korszakolás miatt - erősen sántít, ám a korábbi konspirálásba szépen beleillik, hogy Jane valójában A szépség és a szörnyeteg Belle-jének leszármazottja. (Alelmélet: Tarzan szüleinek hajója Afrika partjainál süllyed el egy óriási viharban, és mivel egy másik elképzelés szerint az Oroszlánkirály Mufasája a halála után képes manipulálni az időjárást,  így közvetve ő okozza a katasztrófát.) 

A Nagy Disney Összeesküvést magyarázó, átfogó elmélet a Rontó Ralphban teljesedik ki, de ezzel már egy másik cikkben fogunk foglalkozni.