A legendás hang, Vass Gábor 10 legjobb szinkronszerepe

A korai Bond-filmjek, A kis hableány, Őrült Stone, Die Hard és az összes Marvel-blockbuster... Napestig lehetne sorolni, mennyi kiváló munkája volt Sean Connery, Samuel L. Jackson és a dalos kedvű Sebastian tavaly elhunyt magyar hangjának.

Január 13-án volt egy éve, hogy 64 éves korában elhunyt a népszerű magyar színész és szinkronszínész, Vass Gábor. Az ő jellegzetes hangján szólalt meg többek közt Sean Connery James Bondja és A kis hableány Sebastianja, de sokáig ő volt az HBO, az AMC, a Retró Rádió és a debreceni Best FM hangja is. Vass Gábor halálának évfordulóján összeszedtük tíz legemlékezetesebb szinkronszerepét.

1. Sean Connery James Bond-filmjei

Ahogy Láng József hangja egybeforrt Roger Moore-éval vagy Kautzky Armandé Pierce Brosnanével, úgy a Connery-éra Bond-filmjeit is furcsa lenne úgy nézni, hogy nem Vass Gábor jellegzetes baritonján szólal meg a csokornyakkendős szuperkém. Érdekes viszont, hogy míg a 007-es a vásznon már az 1977-es A kém aki szeretett engem idején látványosan barátkozott egy szovjet ügynöknővel, addig a nyolcvanas évek végéig a Bond-filmeket nem játszották Magyarországon (A magányos ügynök törte meg a jeget 1989-ben), így a Sean Connery-féle korai korszak filmjeit csak a '90-es években láthattuk először a tévében és VHS-en Vass Gábor magyar hangjával.

 

2. A kis hableány

A Disney 1989-ben bemutatott animációs filmje csak jó egy évvel később érkezett meg Magyarországra: 1990. december 6-tól vetítették a mozik. Ennyi idő alatt viszont bőven jutott idő magyarul is elkészíteni a fülbemászó betétdalokat – így ha a Bond-filmekből nem is, A kis hableányból egészen biztosan mindenki ismeri Vass Gábor hangját, aki a rendszerváltáskor volt gyerek,

hiszen ő énekelte a mókás tengeri rák, Sebastian karibi hangulatú nótáit.

 

3. Drágán add az életed!

Ma már nagyon furcsa belegondolni, de bizony nem mindig Dörner György volt Bruce Willis örökös szinkronhangja. Amikor a Mokép 1989-ben elkezdte a hazai mozikban is vetíteni az előző év egyik legnagyobb kasszasikerét, a Die Hardot, a véres atlétatrikós John McClane még Vass Gábor hangján dörmögte, hogy

Jippikájé, te sz*rházi!

 

4. A menekülő ember

Az 1991 szeptemberétől Magyarországon kábeltévés dekóderrel fogható HBO már indulásakor hihetetlenül gazdag szinkronos filmkínálatot tudott felmutatni, amellyel alaposan befűtött nemcsak az egészen 1997-ig egyeduralkodó filmforrásnak, a Magyar Televíziónak, de a moziknak és a virágkorukat élő videótékáknak is. Így aztán szinte nem is akadt olyan akciósztár ekkoriban Van Damme-tól Stallonén át Schwarzeneggerig, aki egy-két filmben ne Vass Gábor hangján szólalt volna meg. Személyes kedvencem ezek közül a mai napig A menekülő ember 1991-es szinkronja.

 

5. Őrült Stone, avagy 2008 a patkány éve

Ha azt mondom, mekkora istenkirály film volt a Split Second, valószínűleg minden magyar ember csak bambán fog nézni. Bezzeg ha azt mondom,

micsoda eszelősen jó B-mozi volt az Őrült Stone, avagy 2008 a patkány éve,

akkor már bizonyára buzgón bólogatna mindenki, aki a '90-es években az HBO előtt ülve nőtt fel. Rutger Hauer gyűrött arca, szőke frizurája, csicsás napszemüvege és hatalmas flintája, valamint Vass Gábor jellegzetes hangja egy egész generáció számára avatta kultikus figurává a címbéli Harley Stone-t, aki az 1992-ben még disztópikusnak tűnő távoli jövőben, 2008-ban kergetőzött a Gonosszal az árvizek és más ökológiai katasztrófák pusztítását nyögő Londonban.

 

6. Az igazságosztó (Piszkos Harry 3.)

Az HBO a '90-es évek elején egy szuperszonikus repülőgép tempójában kívánta felzárkóztatni Magyarország filmrajongóit a hazai mozikból évtizedeken át kitiltott akciófilmekből, így aztán  futószalagon zúdította ránk Stallone, Schwarzennegger és Clint Eastwood kultfilmjeit. Az utóbbiak közé tartozott a Piszkos Harry-sorozat harmadik része, Az igazságosztó is, amelynek '90-es évek eleji szinkronjában Harry Callahan Vass Gábor hangján figyelmeztette a bűnözőket a Magnum pisztoly halálos tűzerejére.

7. Elfújta a szél

Vass Gábor a '90-es években rengeteg szinkronszerepet kapott – de korántsem csak marcona akcióhősök jutottak neki.

Az ő hangján szólalt meg többek közt Rhett Butler is az Elfújta a szélben, ami 1995-ben kapott egy második, tévés szinkront (az első verzióban, ami a VHS-megjelenéshez készült egy évvel korábban, még Mihályi Győző volt Clark Gable magyar hangja).

 

8. T.J. Hooker

Bár Szersén Gyula is kiváló szinkronhangja volt William Shatnernek,

számos T.J. Hooker-epizódban Vass Gábor hangján szólalt meg a valóságban sosem létező amerikai nagyváros, Lake City motorháztetőkön átvetődő, hétpróbás utcai zsaruja.

 

9. Tetthely

Vass Gábor hangjáról a rutinos tévénézőknek természetesen egy másik zsaru is azonnal eszébe juthat:

a jellegzetes bajszot viselő Horst Schimanski felügyelő, akit Götz George alakított a Tetthely című, Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő kultikus német krimisorozatban.

 

10. A Marvel-filmek

Nagyjából úgy a 2006-os Kígyók a fedélzeten idején megfordult egy évtizedes trend: Samuel L. Jackson ekkortól kezdve ugyanis már nem az addigi örökös magyar hangján, azaz Kőszegi Ákos jól ismert baritonján szólalt meg a kasszasiker-várományos blockbusterekben. A Star Wars-előzménytrilógiában még Kőszegi volt Mace Windu hangja, a 2008-as Vasemberrel megkezdődő Marvel-szuperhősös áradatban viszont már Vass Gábor lett Nick Fury állandó szinkronhangja, egészen a 2019-ben bemutatott Marvel Kapitányig és a Pókember: Idegenbenig. Nagy kérdés tehát, hogy az ezután következő Marvel-filmekben, amelyekben a félszemű Fury is szerepelni fog, ki lesz a magyar hang Vass Gábor összetéveszthetetlen szinkronja után...


Borítókép: HBO GO / Fórum Hungary / Földi Tamás.

A Port.hu zenés sorozatának első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.