A legfiatalabb Oscar-nyertesek és jelöltek

Íme, a legfiatalabb lányok és fiúk, akik valaha is indultak az Oscar-versenyben, de érdemes megjegyezni, hogy a fiatal itt viszonylag relatív kategória.

Tatum O'Neal - legjobb női mellékszereplő 10 évesen

Tízévesen O’Neal lett a valaha volt legfiatalabb Oscar-győztes versenykategóriában a Papírholdban (1973) édesapjával, Ryan O'Neallel közös alakításáért icipici szélhámosként a nagy világválság idején – a versenykategória itt azért fontos, mert Shirley Temple 6 éves korában nyert tiszteletbeli Oscar-díjat 1935-ben. A díj elnyerése egyébként sokat rontott Tatum és apja viszonyán, aki valószínűleg szakmai féltékenységből el sem ment a díjátadó ünnepségre, mentségére mondva, Stanley Kubrick Barry Lyndonját forgatta ekkor Angliában. Tatum a későbbiekben alig talált jó szerepet, és leginkább John McEnroe teniszcsillaggal kötött viharos házasságával hívta fel magára a figyelmet.

Patty Duke  - legjobb női mellékszereplő 16 évesen

Patty Duke alig 16 éves volt, amikor eljátszotta a vak és siket, a külvilággal semmiféle kommunikációra nem képes kislányt, Helen Kellert A csodatevő című dráma 1963-as filmadaptációjában. A díj egy 50 éven át tartó sikeres karriert indított el – elsősorban a tévében. 1964-ben indult a Patty Duke Show tévésorozat, amely több mint 100 epizódot élt meg. Amellett, hogy Duke volt az akkori legfiatalabb Oscar-díjas, a legfiatalabb színész is volt, aki neve alatt sorozat futott. Összesen 10 Emmy-jelölést szerzett tévés munkájáért, amiből hármat díjra is váltott. Önéletrajzában Duke azt állította, hogy menedzserei szexuálisan bántalmazták és elsikkasztották a gyerekszínészként keresett pénz nagy részét - későbbi szenvedélybetegségét is ezzel a traumával magyarázta.

Anna Paquin - legjobb női mellékszereplő 11 évesen

Anna Paquin 11 éves volt, amikor Oscar-díjat nyert a legjobb mellékszereplő kategóriában 1994-ben a Zongoralecke című filmben nyújtott alakításáért, így ő lett a történelem második legfiatalabb díjnyertese versenykategóriában. A karrierje azóta is meglehetősen emlékezetes, hiszen olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Steven Spielberg, Bryan Singer és Gus Van Sant. A mutáns Vadócot játszotta el három X-Men filmben is, majd összetett karaktereket formált meg a Zűrzavarban (1998), Az utolsó éjjelben (2002)  vagy A tintahal és a bálnában (2005), sokak számára viszont a 2008-ban indult True Blood - Inni és élni hagyni vámpírsorozat főszereplőjeként vált emlékezetessé.

Marlee Matlin  - legjobb női főszereplő 21 évesen

Bár 18 hónapos korában javarészt elveszítette a hallását, Matlin már fiatalon színészkedni kezdett, és a Közép-Nyugat szinte összes fontos színházában fellépett. Nagy sikert aratott a Tony-díjas Egy kisebb Isten gyermekei című darab chicagói produkciójában nyújtott alakításával, ami felkeltette a későbbi filmadaptáció producereinek figyelmét. A színésznő 21 évesen lett az Oscar-történelem legfiatalabb - és első siket - legjobb színésznője, aki 1987-ben a díjat a film főszereplőjétől, William Hurttől vette át, aki aztán a férje is lett.

Adrien Brody – legjobb férfi főszereplő 27 évesen

Lehet, hogy a 27 egyáltalán nem hangzik olyan fiatalnak, pedig Adrian Brody ennyi idősen nem csak a férfi főszereplő kategória legfiatalabb nyertese lett a Roman Polanski rendezte A zongorista (2002) szerepével, a varsói gettó borzalmait túlélő Wladyslaw Szpilman megformálásáért, de azóta sem akadt 30 évnél fiatalabb nyertes. És ennek a fiatal temperamentumnak is lehetett köszönhető, hogy Brody a díjátadón örömében spontán lesmárolta a nyertest kihirdető Halle Berryt, ami jó nagy ökörség volt a részéről, de nem ennek köszönhető, hogy, bár a karrierje köszöni, jól van, ám hasonlóan jó szerepet azóta sem kapott.

 

És a jelöltek…

Justin Henry – 8 évesen legjobb férfi mellékszereplő jelölt (Kramer kontra Kramer , 1980)

Quvenzhané Wallis – 9 évesen legjobb női mellékszereplő jelölt (A messzi dél vadjai , 2014)

Jackie Cooper – 9 évesen legjobb férfi mellékszereplő jelölt (Skippy, 1931)

Mary Badham – 10 évesen legjobb női mellékszereplő jelölt (Ne bántsátok a feketerigót!, 1952)

Haley Joel Osment - 11 évesen legjobb férfi mellékszereplő jelölt (Hatodik érzék, 2000)

Patty McCormack - 12 évesen legjobb női mellékszereplő jelölt (The Bad Seed, 1956)

Keisha Castle-Hughes  - 12 évesen legjobb női mellékszereplő jelölt (A bálnalovas, 2004)

Jodie Foster - 14 évesen legjobb női mellékszereplő jelölt (Taxisofőr, 1977)

Hailee Steinfeld - 14 évesen legjobb női mellékszereplő jelölt (A félszemű, 2011)

Linda Blair - 15 évesen legjobb női mellékszereplő jelölt (Az ördögűző, 1973)

 

 

Nyitókép: Anna Paquin az Oscarjával. Forrás: Steve Starr / Corbis via Getty Images.