A legjobb amerikai független?

Sok kritikus már most az év legjobb filmjének kiáltaná ki a csodagyerek Sean Baker legújabb munkáját, a nyáron kallódó gyerekekről szóló The Florida Projectet, és az első előzetest elnézve lehet ebben valami.

The Florida Project

A 2015-ös év egyik nagy független filmes sikere volt a nálunk a miskolci CineFesten debütáló Tangerine, egy vibráló, csodás képekkel felvett izgalmas alkotás, amelynek hősei transzvesztita prostik voltak Los Angelesből. Az író, rendező, filmjeit vágó, fényképező és még a produceri feladatokat is ellátó Sean Baker új munkája látszólag teljesen más témát dolgoz fel, hősei kisgyerekek, akik az egész nyarat csavargással, csínyekkel és kisebb stiklik elkövetésével töltik. A The Florida Project az első előzetes alapján gyönyörű, vidám és mégis szívhez szóló darab.   

Amikor a Disney annak idején hatalmas ingatlanfelvásárlásba kezdett orlandói vidámparkjuk megvalósítása érdekében, akkor az építkezést Floridai projektnek nevezték el, és később a környéken maradt a név. Olcsó motelek sorakoznak itt, még olcsóbb látványosságok körül messze a csillogó főbejárattól, és itt él a The Magic Castle nevű szálláson a gyerekét egyedül nevelő anya, Halley és kislánya, a 6 éves Moonee. Mivel az anya gyakran távol van – hol azért, mert dolgozik, hol másért -, és a nyári szünet elején járunk, Moonee és barátai szabadon kószálnak, mindenféle galibába keverednek, ahonnan rendszerint egy érdes modorú moteltulajdonos menti ki őket.

The Florida Project

Az illetőt nem mellesleg Willem Defoe alakítja, és a kritikusok szerint élete egyik legjobb alakítását nyújtja, pedig neki azért elég sok jó szerepe volt. A Cannes-ban a Rendezők kéthete szekcióban bemutatkozó filmet a közönség álló tapssal fogadta, ami elsősorban a teljesen ismeretlen gyerekszínésznek, Brooklynn Prince-nek, illetve az anyát alakító Bria Vinaitének szólt, és persze a történetnek is. A sokszor vidám kalandok ugyanis tragikus sorsokat takarnak, az úgy nevezett „rejtett hajléktalanságban”, egyik napról a másikra élő csonka családokét, amiből a gyerekeknek szinte semmiféle esélye nincsen kitörni. A filmet Amerikában október 6-án mutatják be, reméljük, hozzánk is elhozza majd valamelyik független filmekre specializált hazai forgalmazó.

Sean Baker munkássága a Twitteren: @Lilfilm

The Florida Project