A legjobb főzős filmek, ha már csak nézni bírod az ételeket

Ahogy az életben karácsonykor, gyakran a filmekben is a családhoz vagy a szerelemhez kapcsolódik evés és a főzés. Vagy a másik véglet az a japán sushi séf, aki annyira a hivatásának él, hogy a saját gyerekei sem ismerték meg, amikor véletlen napközben otthon találták. Összeszedtük a legjobb főzős filmeket, hogy két bejgli között egy kicsit kalóriamentesen is élvezhessük a gasztronómia csodáját.

Az élet ízei (The 100 Foot Journey)

A kifinomult francia konyha és az ízlelőbimbókat bombázó indiai konyha közötti ellentétre épít a Csokoládé rendezőjének filmje. A történet egy francia kisvárosban játszódik, ahol a Helen Mirren által alakított Madame Mallory étterme valóságos intézmény, ahová az úri közönség a magas szintű gasztronómiai élményért szokott elzarándokolni. Aztán megérkezik Indiából a Kaddam család, akik épp az út túloldalán nyitnak indiai éttermet, hogy a curry illatával és indiai zenével terítsék be a környéket. A két világ találkozása kezdetben ellenségességet szül, de aztán ráébrednek, mennyi hasznos és izgalmas dolgot tanulhatnak egymástól a konyhában.

 

Julie & Julia - Két nő, egy recept

A hétköznapok szürkeségében fulladozó irodistalány elhatározza, hogy kilép a komfortzónájából, és 465 nap 524 receptet főz meg Julia Child híres francia receptkönyvéből. Miközben a kis konyhában rotyognak a jobbnál jobb francia finomságok, és szédítő tempóban fogy a vaj, a film bemutatja Julia Child történetét, aki diplomata férjével érkezett Franciaországba a második világháború után. Itt esett szerelembe a francia konyhával és főzéssel, hogy aztán ő váljon a már akkor készételeken élő Amerikában a francia konyha nagykövetévé. Az utánozhatatlan stílusú médiaszakácsot, Gordon Ramsay és Jamie Oliver előfutárát Meryl Streep játssza, szokás szerint elbűvölően.

 

Étel, ital, férfi, nő

Minden idők legvirtuózabb főzős jelenetével kezdődik ez a tajvani film, amit Ang Lee, a Tigris és sárkány és a Pi élete rendezője jegyez. Az Étel, ital, férfi nő három nővérről szól, akik mindannyian a szerelmet és a boldogságot keresik, de mindig valami váratlan fordulat forgatja fel az életüket. Az állandóságot a vasárnapi családi ebédek jelentik, amit az édesapjuk, Tajvan legjobb szakácsa tesz az asztalra, miközben próbálja megérteni a saját gyerekeit. A szemet gyönyörködtető egzotikus lakomák mellé igazi emberi érzelmeket és egy szívmelengető családi történetet kapunk.  



A séf 

Nem véletlen nevezik kajapornónak Jon Favreau vígjátékát. A Vasember testes rendezője forgatókönyvíróként, rendezőként és főszereplőként is jegyzi ezt a filmet, amiben egy séf megunja a mókuskereket, a homlokára csap, és elkezd végre a saját szájíze szerint élni. A Robert Downey Jr. által játszott gazdag fickótól kap pénzt arra, hogy büfékocsit nyisson a saját elképzelései szerint. Eközben folyamatosan főzi a válogatott ínycsiklandozó fogásokat a grillezett sajtos szendvicstől a 28 napig érlelt, tökéletesen kisütött steakig. A büfékocsis kaland arra is alkalmat ad, hogy végre közös nevezőre jusson a fiával, aki addig csak a telefonját nyomkodta.


Ezerízű szerelem

Ez a szívmelengető indiai film egyetlen táncjelenetet sem tartalmaz, viszont óriási szerep jut benne az ételnek. Mumbaiban minden nap ételdobozok százezreit küldik férjeik után az asszonyok az aznapi ebéddel, egy nap viszont az egyik doboz eltéved, és egy nyugdíj előtt álló hivatalnok kapja meg. Pedig az ételt készítő asszony épp a férjét készült volna a főztjével visszahódítani, de végül levelezésbe kezd az idegennel, és a két boldogtalan, elmagányosodott ember egymásra talál.



Sushiálmok (Jiro Dreams of Sushi)

Nemcsak a főzésről, a technikákról és az alapanyagokról, de az elhivatottságról és az alázatról is szól ez a különleges dokumentumfilm. A sushiálmok főszereplője a 85 éves Jiro Ono, aki egy metróaluljáróban vezeti három Michelin-csillagos éttermét. Bár az ország legjobb sushiséfjének tartják, ő eltökélten fejleszti magát tovább, mert meggyőződése, hogy még ennyi évtized után sem érte el a tökéletességet. “Szerelembe kell esned a munkáddal” - mondja az öreg sok más inspiráló gondolat mellett, miközben fantasztikusan gyönyörű halakkal és tengeri herkentyűkkel dolgoznak.


Ízek palotája

A francia gasztronómia mindenképp a szakma csúcsa, ezért muszáj egy igazi francia főzős filmet is felvennünk a listánkra. Az Ízek palotájában egy vidéki panzió elismert szakácsnőjét kérik fel, hogy a francia elnöknek főzzön, de Hortense szembetalálja magát a korábbi főszakács intrikáival. A vicc az, hogy az elnök elvileg házias és sallangmentes ízekre vágyik, ehhez képest tobzódhatunk a szarvasgombában és a méregdrága bresse-i csirkében. A történet nem a legerősebb, viszont a fogások, az alapanyagok és a bemutatott technikák kifejezetten meggyőzőek.

 

Az ételművész (Burnt)

Ez a 2015-ös dráma a csúcsgasztromónia világába visz el, ahol a főzés kemény küzdelem, és a tökéletesség élet-halál kérdése. A filmben Bradley Cooper alakítja az egykor ünnepelt séfet, akinek annyira fejébe szállt önnön nagysága, hogy végül mindent és mindenkit tönkretett maga körül. Miután sikeresen megjárta a maga poklát, visszatér, hogy megszerezze a harmadik Michelin-csillagát, és ehhez többek között Siena Millert is igyekszik megnyerni magának. Ne számítsunk fortyogó ragukra és a nagymama almáspitéjére, itt szigorúan csak patikamérlegen kimért műalkotások kerülnek a tányérra.