A legjobban várt filmek 2020-ban

Jön Christopher Nolan, Sam Mendes, Guy Ritchie és Denis Villeneuve új munkája, jön a soros Pixar-mese, szuperhősnők és James Bond, Daniel Craignek ráadásul többször is örülhetünk. Jó kis év lesz!

Tőrbe ejtve

Hazai bemutató: 2020. január 2.

Az első film már az újév második napján itt van: Rian Johnson (Star Wars: Az utolsó Jedik) a nagy klasszikusokat, elsősorban Agatha Christie történeteit idéző feszült modern krimije. Hősünk, Benoit Blanc (Daniel Craig) híres magándetektív, akit egy titokzatos személy bérelt fel, hogy kinyomozza, ki ölte meg a milliárdos krimiírót 85. születésnapján. Az egész díszes pereputty roppant gyanús és igen kellemetlen népség, és mindenkinek alapos indítéka volt a szörnyű tett elkövetésére, ám mindnek megdönthetetlen alibije van. Akik eddig látták, imádták, és Craig mellett elképesztő sztárparádé és nagyon fanyar, gonosz humor és sok váratlan fordulat várja a nézőt.

1917

Hazai bemutató: 2020. január 23.

Az Oscar-díjas Sam Mendes (Skyfall, Amerikai szépség) családi történetet dolgozott fel csodásan gyönyörűen fényképezett, hihetetlen hangulatú háborús filmjében, amelynek különlegessége, hogy azt az érzést kelti, mintha vágás nélkül kerülne elénk két angol katona öngyilkos küldetése az I. világháború poklában, így azt érezhetjük, mintha valós időben követnénk hőseinket. A két fiatal brit katonának az ellenséges vonalakon kell áthatolniuk, hogy egy üzenetet kézbesítsenek csapdába sétáló bajtársaiknak. Egy napjuk van, hogy célhoz érjenek, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is odavész. A főszerepekben a viszonylag ismeretlen George MacKay és Dean-Charles Chapman látható, de ott van star powernek Benedict Cumberbatch, Colin Firth, és Mark Strong is.

Úriemberek  

Hazai bemutató: 2020. január 30.

Guy Ritchie, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff, a Sherlock Holmes-filmek rendezője a mozirajongók nagy örömére visszatér a gyökereihez, és a stílushoz, ami annyira jól áll neki. A szereplőgárda most is zseniális: Matthew McConaughey, Hugh Grant, Charlie Hunnam, Colin Farrell és Henry Golding. McConaughey az a Londonban élő amerikai drogkereskedő, aki túl akar adni marihuána birodalmán, mire az egész alvilág felbolydul. Bérgyilkosok, kisstílű bűnözők, nagypályások, dílerek, mindenféle kétes alakok bukkannak fel a meggazdagodás reményében. Egyre több hulla potyog, egyre több fegyver kerül terítékre, ám azt mégis nehéz lenne megjósolni, hogy végül kinek a kezében landol a csinos drogbiznisz. Nagyon, de nagyon ígéretes.

Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása)  

Hazai bemutató: 2020. február 6.

Ha volt jó dolog a félresikerült Öngyilkos osztagban, az a pszichopata, mégis – vagy pont ezért – izgalmas Harley Quinn volt, az őt alakító Margot Robbie ráadásul napjaink talán legfelkapottabb színésznője, és nem is méltatlanul, így szinte azonnal felkínálták neki az önálló filmet. Amelyben Quinn, aki Jokertől megszabadulva csatlakozik a Ragadozó Madarak névre hallgató csapathoz, akik épp egy társukat akarják kiszabadítani a gonosz Fekete Maszk fogságából. Innentől persze bármi megtörténhet, lehet ez a film is oltári gagyi, de azt ígérik például, hogy a Ewan McGregor által alakított Fekete Maszk olyan negatív hős lesz, amilyet még nem láttunk, és az eddigi promóciós anyagok is jók. Az új Charlie angyalai filmnél például biztos jobb lesz…

Hang nélkül 2

Hazai bemutató: 2020. március 19.

A 2018-as év egyik meglepetésfilmje volt a Hang nélkül, ami főleg azért volt meglepetés, mert a korábban főleg vígjátéki színészként ismert John Krasinski rendezte, és azért is, mert a története ugyan nem volt forradalmian új, a hangulata zseniális lett. Az idegen lények által leigázott Földön játszódó film, ahol csak azok élhetnek túl, akik pisszenés nélkül képesek létezni, most folytatódik, és bár nincs túl messze a bemutató, még csak annyit tudunk, hogy nem szabályos folytatás lesz, hanem az első rész eseményeinek kiterjesztése, amelyben több kérdésre is választ kapunk, és ahol az anya (Emily Blunt) és gyermekei más túlélőkkel is találkoznak. Őket többek közt Cillian Murphy és Djimon Hounsou alakítják, a felállás pedig a The Walking Dead univerzumát juttatja eszünkbe!

007 Nincs idő meghalni

Hazai bemutató: 2020. április 8.

Ha minden igaz, a Cary Fukunaga rendezésében érkező Bond 25-ötben Daniel Craig valószínűleg utoljára bújik a 007-es bőrébe, és ezzel egy korszak zárul le. Tudom, sokaknak nem volt szimpatikus Craig, de egy személyben újította meg a brit szuperkém avítt, negédes, elcsépelt poénokra és gagyi kütyükre épített világát, nyers erőt és igazi érzelmeket hozva a franchise-ba, és ez meg is látszott a sikeren. Ennek megfelelően ez amolyan grand finalé lesz, amelyben visszatér majd Ralph Fiennes, Léa Seydoux, Ben Whishaw, Jeffrey Wright, Naomi Harris és Christoph Waltz is. Ráadásként Rami Malek képében egy új világra szóló veszedelem tűnik fel a színen, és ha hihetünk a pletykáknak, feltűnik egy új 00-ás ügynök is, akit a Marvel Kapitányból ismert Lashana Lynch alakít.

Lelki ismeretek

Hazai bemutató: 2020. június 18.

Két Pixar film is vár minket 2020-van, az Előre és a Lelki ismeretek, eredeti címén a Soul, és ami minket illet, az utóbbi hangzik érdekesebbnek. Már csak azért is, mert Pete Docter forgatókönyvíró, rendező és jelenleg a stúdió kreatív igazgatója eddigi legjobb munkáját, az Agymanókat (2015) folytatja itt. No nem az új városba költözött kislány, Riley különböző érzései indulnak új kalandra, de mégis valami hasonló történik. Adott egy zenetanár (eredeti hangja Jamie Foxx), aki tehetséges jazz zenész, de eddig semmi sem jött össze neki. Most élete nagy lehetősége előtt áll, hogy végre jazz-zongorista legyen, amikor egy baleset következtében a lelke elválik a testétől, és egy túlvilági helyre kerül, ahol el kellene végeznie egy tanfolyamot, mielőtt egy újszülött testében visszatérhetne a Földre, és a vibráló, foszforeszkáló lélek nekünk nagyon szimpatikus!

Wonder Woman 1984  

Hazai bemutató: 2020. június 4.

A 2017-es Wonder Woman volt a DC képregényfilmdolgozásai közül a legsikeresebb: mind a közönség, mind a kritikusok imádták, Patty Jenkins rendezőnő nem nagyon tudott hibázni a szupernő kalandjaival, aki Themüszkira szigetéről egyenesen az I. világháború poklába csöppen. Wonder Woman most a hidegháború végén, a 80-as években tér vissza, de ami még furcsább, visszatér nagy szerelme, Steve Trevor (Chris Pine) aki az első rész végén atomjaira robbant. Most őt láthatjuk rácsodálkozni úgy a világra, ahogy az első részben a szigetét elhagyó Diana Prince rácsodálkozott a másik világra – de még nem tudjuk, mindez hogyan lehetséges. Az új film két gonosza, Pedro Pascal lesz egyfajta tévéguruként, aki egy jobb jövőt ígér mindenkinek, illetve Kristen Wiig Barbara Ann Minervaként, akiből az állati ösztöneire hallgató Gepárd lesz. Lehet, hogy nem lesz jobb az első filmnél, de Gadot most is egy istennő, különösen új arany páncéljában.

Tenet

Tervezett bemutató: 2020 július

Christopher Nolan új filmjéről mindössze annyit tudunk, hogy egy egész világot átszövő akciódús kémhistória lesz, meg azt, hogy főhőse az a John David Washington lesz, aki egyrészt Denzel kisfia, másrészt akire a BlacKkKlansmanben figyeltünk fel, és aki a tavalyi év egyik legnagyobb felfedezettje volt. Az első előzetesből pedig az is kiderült, hogy nem sima kémfilm lesz ez, hanem az idővel és mindenféle más dimenzióval játszó izgalmas kísérlet, ami sokban hasonlít majd Nolan legeredetibb munkájára, az Eredetre is. A látványvilág és a hangulat garantáltan csodás lesz, Washington mellett pedig feltűnik majd Robert Pattinson, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, illetve Nolan kabalaszínésze, Michael Caine is.

Dűne

Tervezett bemutató: 2020 december

Még egy év van a bemutatóig, de ez a filmőrültek által legjobban várt, legtöbbet átbeszélt kedvence már most. Köszönhető ez részben az irodalmi alapanyagnak, hiszen Frank Herbert kortalan mesterművének legújabb adaptációjáról van szó, és köszönthető a készítőnek. Most ugyanis Denis Villeneuve, korunk egyik legfelkapottabb rendezője viszi ismét vászonra filmre a Dűnét, méghozzá a történet monumentalitásából fakadóan a hírek szerint két részben. Az intergalaktikus háborúk történetét a kanadai rendező olyan színészekkel meséli majd el, mint Timothée Chalamet, Jason Momoa, Javier Bardem, Stellan Skarsgård vagy Josh Brolin. Jó kis vállalás, nagyot lehet vele bukni, ahogy tette azt David Lynch annak idején, de ha bejön, akkor nagyon bejön.