A legszebb múmialány – Sofia Boutella

Pályáját táncosnőként kezdte, és ez meg is látszik a tartásán és a mozgásán. Színészként sem a hosszú párbeszédek az erősségei, de fantasztikus jelenléte van a vásznon még gyolcsba csavarva, kissé megaszalva is.

Sofia Boutella 1982. április 3-án született Algériában, a főváros Bab El Oued nevű egyik elővárosában. Édesapja az elismert dalszerző, jazz-zenész, producer és színész, Safy Boutella, édesanyja pedig építész, vagyis jól szituált értelmiségi családból származik. Ötévesen kezdett el klasszikus táncot tanulni, melyet aztán öt éven át folytatott. 1992-ben családjával elhagyta Algériát, és Franciaországba költözött, ahol ritmikus gimnasztikázni kezdett, és 18 évesen csatlakozott a francia válogatott olimpiai csapathoz, miközben a Berklee Zeneakadémián diplomázott.

Hamar rájött, hogy leginkább a hip-hop és street dance műfaja az, amiben igazán otthon érzi magát. 2006-ban a Vagabond Crew nevű formációval megnyerték a Battle of the Year táncos tehetségkutatót, de több más sikeres csapatnak is tagja volt. Emellett 17 éves kora óta együtt dolgozott Blanca Li koreográfussal. Az együttműködésnek köszönhetően számos filmben, TV-s produkcióban és koncertturnén táncolt, valamint feltűnt különféle reklámokban is.

Az igazi áttörést az jelentette számára, mikor 2006-ban a Nike felkérte, hogy szerepeljen legújabb kampányában. A sportszergyártó cég reklámfilmjében egy hangfal előtt mutatta be Jamie King méltán elhíresült koreográfiáját. Dinamikus mozgásának és elképesztő tánctudásának köszönhetően a nőiesség és a hip-hop mintaképévé vált, és ez mindent megváltoztatott a fiatal lány számára.

Sofia Boutella

Rögtön Madonna két turnéjának is vezető táncosa lett, szerepelt a popkirálynő videoklipjében, de Rihanna egyik klipjének is kulcsszereplője lett. Annyira beindult minden, hogy vissza kellett mondania Michael Jackson turnéfelkérését, bár az ő egyik videójában is szerepelt. Tánctudására a filmipar is felfigyelt. 2012-ben a StreetDance 2. brit produkcióban alakította a latin táncos Evat, majd 2014-ben a Monsters - Sötét kontinensben ő volt Ara, a gyönyörű beduin lány – ami nem állhatott túl messze tőle. 2015-ben mutatták be a Kingsman: A titkos szolgálatot, amelyben a halálosan veszélyes gyilkosnőt, Gazelle-t alakítja, és ezzel gyakorlatilag filmsztárrá vált.

Aztán jött a Star Trek: Mindenen túl, amiben ugyan az anyja sem ismert volna rá Jaylah, a földönkívüli harcos szerepében, de így is remek kisugárzása volt, most pedig itt van a rebootolt A múmia. A film ugyan messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de ez nem Sofia bűne, ő megdolgozott a pénzéért, és félig szétrohadva is gyönyörű. Hamarosan Charlize Theron és James McAvoy oldalán láthatjuk a Budapesten forgatott Atomszőkében, és az előzetes alapján a két színésznő nagyon közel kerül majd egymáshoz!

Atomszőke