A legszörnyűbb forgatási tragédiák

A Rust című Alec Baldwin-film operatőrének tragikus halála újra rávilágított, milyen veszélyes hely lehet egy forgatás, és volt idő, amikor még ennél is veszélyesebb volt – elsősorban maguknak a filmeseknek köszönhetően. VIGYÁZAT, FELKAVARÓ TARTALOM!

A hódító című John Wayne-film teljes stábja

A katasztrófa nem mindig üt be azonnal. A Howard Hughes milliárdos által megálmodott és pénzelt filmet Dzsingisz kán életéről javarészt egy olyan sivatagban forgatták, ahol rendszeresen végeztek nukleáris robbantásokat – csak az azt megelőző évben tizenegyet. A filmesek tudtak erről, de az Atomenergetikai Hivatal egyik tisztviselője megnyugtatta őket, hogy a helyszín nem veszélyes, ők pedig nemcsak hittek neki, de poénra is vették a dolgot. Vannak fotók a főszereplő John Wayne-ről, amint egy olyan Geiger-számlálót tart a kezében, amelynek a maximumon van a számlálója, Hughes pedig 60 tonna szennyezett földet szállíttatott a stúdióba az utófelvételekhez.

A következő években a 220 fős stábból 91-en lettek rákosak (azt nem tudni, hogy a mongolokat játszó helyi navajo indiánok közül hányan betegedtek meg), közülük 46 hamarosan meg is halt.

Köztük volt Wayne, Susan Hayward, Pedro Armendáriz (aki agyonlőtte magát, amikor megtudta, hogy gyógyíthatatlan beteg), Agnes Moorehead, John Hoyt és a rendező, Dick Powell. A film ettől függetlenül is csapnivaló volt, így a gyártó RKO Radio Picture – amit ezek után csak RKO Radioactive Picture-nek csúfoltak – tönkrement, Hughes pedig felhagyott a filmezéssel.


Vic Morrow

A Combat! (1962) című, nálunk kevésbé ismert, de nagyszerű háborús sorozat Saunders őrmestere (és Jennifer Jason Leigh színésznő édesapja) állítólag előző filmje forgatásán megjegyezte: azt érzi, hogy helikopterbalesetben fog meghalni, és amikor a Homályzóna (1983) egy szintén helikopteres jelenetét vették fel, az utolsó szavai ezek voltak:

„Meg vagyok őrülve, hogy megcsinálom ezt a jelenetet! Dublőrt kellett volna kérnem”.

A jelenetben, amit John Landis rendezett (egy ún. omnibusz filmről van szó, egyes részeit Joe Dante, George Miller és Steven Spielberg forgatta), és amely egyfajta rémálom, Morrow egy vietkong partizán bőrében találja magát, aki két kisgyereket próbál megmenteni, miközben amerikai katonák vadásznak rájuk, többek közt helikopteren.

Csakhogy egy pirotechnikai eszköz eltalálta a gép hátsó rotorját, ami rázuhant Morrow-ra és a két gyerekre. A színészt és az egyik gyereket a nagyobbik rotor gyakorlatilag lefejezte, a másik gyereket pedig a géptest nyomta agyon. A két kisgyereket, Renee Chent és My-ca Dinh Le-t ráadásul feketén dolgoztatták, hogy megkerüljék a gyerekszínészekre vonatkozó biztonsági előírásokat, és gyorsabban haladhassanak. Landisnek börtönbe kellett volna mennie, de felmentették (Spielberg és Miller soha többé nem álltak vele szóba), viszont sokkal szigorúbban kezdték ellenőrizni az előírások betartását.


John Jordan operatőr

Az angol John Jordan operatőr a légi felvételek specialistája volt, fél életét repülőgépeken töltötte, sőt, több különleges eljárást is kifejlesztett, például egy olyan hámot, amelyben helikopterről lelógatva egy erre a célra készített fémkeretben filmezhetett. Ám a repülőgép vagy helikopter belsejében sosem kapcsolta be magát, és ez lett a végzete – de nem elsőre. Igaz, akkor sem úszta meg olcsón. Jordan egy helikopterről fotózott egy jelenetet a James Bond: Csak kétszer élsz (1967) forgatásán, amikor egy hirtelen széllökés kissé megdobta a mellettük haladó másik helikoptert, amin éppen az akció zajlott, és annak a rotorlapátja lemetszette a gépből kihajolva dolgozó Jordan egyik lábát.

Hősünk azonban nem adta fel – és nem tanult semmit.  A Joseph Heller örökbecsű regénye alapján készült A 22-es csapdája (1970) forgatásakor (ami bombázópilótákról szól) tapasztalatai miatt már rendezőasszisztens is volt, de most sem volt hajlandó becsatolni magát. Épp a mellettük haladó négymotoros bombázógépet filmezte egy kisebb gépből, amikor a másik repülő túl közel került hozzájuk, és a motorok által kreált vákuum egyszerűen kiszippantotta Jordant.

A Mexikói-öböl felett jártak, több mint ezer méter magasságban, esélye sem volt.


Sergey Bodrov Jr.

A veterán orosz rendező, Szergej Bodrov fia, Sergey Bodrov Jr., aki pályafutását apja olyan filmjeiben kezdte, mint a Fehér király, vörös dáma (1992) vagy A kaukázusi fogoly (1996), a kilencvenes évek végére a legmenőbb orosz színésznek számított. A fivér (1997) című munkája fesztiválkedvenc lett, és még nyugaton is felfigyeltek rá, ezenkívül játszott Catherine Deneuve oldalán is a Kelet-Nyugat (1999) című drámában. Vagyis ragyogó jövő előtt állt, amikor 2002-ben elkezdte forgatni második saját rendezését, A hírnököt Észak-Oszétia hegyei között.

Alig voltak túl a második nap forgatásán, fent,  több ezer méter magasan, amikor annyira sötét lett, hogy abba kellett hagyni a munkát. Ahogy a stáb elkezdett összepakolni, a hatalmas Kolka-gleccser gyakorlatilag rájuk zuhant, miközben lavinává alakult, és mindent magával ragadott, ami az útjába került.

A hó, a sziklák és mindenféle törmelék alatt összesen 135-en haltak meg, köztük 27 filmes – Bodrov sem élte túl, sokáig az is kérdéses volt, megtalálják-e a holtestét.


Brandon Lee

Íme a legismertebb forgatási tragédia! Az 1994-es A holló produkciós munkálatai során Bruce Lee fia, Brandon Lee egy nem megfelelően hatástalanított és megtöltött kellékpisztoly okozta balesetben hasi sérülést szenvedett, és később a kórházban elvérzett. Csak 28 éves volt. Mivel már csak nyolc nap lett volna hátra a forgatásból, Lee menyasszonya, Eliza Hutton és édesanyja, Linda Lee Cadwell is beleegyeztek Alex Proyas rendező döntésébe, miszerint a tragédia miatt ne álljon le a munka, fejezzék be a filmet az eredeti terv szerint.

A főhős Eric Dravent az utoljára felvett jelenetekben Lee helyett már egyik legjobb barátja, egy fiatal hollywoodi kaszkadőr, Chad Stahelski játszotta, aki egyébként azóta igen szép karriert futott be: nemcsak ő lett Keanu Reeves állandó dublőre az 1999-es Mátrix után, de később rendezővé avanzsált, és Reevesszel a címszerepben ő forgatta a John Wick-trilógiát is. Ami pedig még A hollót illeti: azt pont azért forgatták Észak-Karolinában,

mert így megkerülhették a szigorú hollywoodi szakszervezeti szabályokat – ez lett a vége.


Vin Diesel dublőre

Bár Vin Diesel extrémsportos akciófilmjét, az XXX-et (2002) úgy marketingelték, hogy az akciójeleneteket szinte kivétel nélkül mind maga a színész csinálta, ez nem volt igaz – különben már nem is élne. A sztár kaszkadőre egy bizonyos Harry O'Connor volt: szinte mindent ő csinált Diesel helyett, azt a jelenetet is, amikor Xander Cage egy mini-tengeralattjáróra kapaszkodik át egy kábel segítségével Prága közepén a Moldva folyón.

Csakhogy O’Connor túl lassan ereszkedett le, még a kötélen lógva nekicsapódott a Palacky-híd lábazatának,

és ott helyben szörnyethalt.

A dologban az a legrémesebb, hogy ez volt O'Connor második próbálkozása, és bár az első tökéletesen sikerült (ez bele is került a film végső verziójába), Rob Cohen rendező ragaszkodott hozzá, hogy csinálja meg még egyszer. Az a Cohen, akit a női főszereplő, Asia Argento később azzal vádolt, hogy bealtatózta és megerőszakolta.


Art Scholl kaszkadőrpilóta

A Top Gun (1986) látványos légi manővereit logikusan nagyrészt a levegőből filmezték, ehhez azonban nem voltak elégségesek azok a speciális kamerák, amelyeket az F-14-es vadászgépek orrába szereltek, hiszen azok csak a pilóta nézőpontját mutatták meg. Ezért kellettek a kisebb repülőgépek, amelyekről az akciót felvehették. Egy ilyen Pitts S-2 kamerás repülőgépet vezetett az 54 éves veterán kaszkadőrpilóta, Art Scholl, aki egy lapos pörgés után nem tudta újra egyenesbe tenni a gépét, és belecsapódott a Csendes-óceánba. Scholl utolsó szavai a rádióban ezek voltak:

„Van egy problémám – egy igazi problémám.” 

A katasztrófa pontos okát soha nem sikerült megállapítani, mert sem a repülőgépet, sem Scholl holttestét nem tudták a felszínre hozni. A filmet az ő emlékének ajánlották.

 

A Kaptár – Utolsó fejezet kaszkadőrei

Milla Jovovich zombis katasztrófafilmje az elejétől kezdve el volt átkozva. Olivia Jackson kaszkadőrnő egy motoros jelenet felvételénél sérült meg rendkívül súlyosan: ebben a részben egy teljes sebességgel száguldó motor és egy szintén csúcssebességgel közeledő, kránnal (kameradaruval) felszerelt furgon robogott egymás felé, miközben a motoron Jackson ült. Az első pár próba jól ment, aztán amikor a kaszkadőr harmadjára élesben is megcsinálta a mutatványt, a tudta nélkül változtattak néhány kulcsfontosságú dolgon – ennek eredményeként a kameraman nem emelte fel idejében a kránt, ami így telibe kapta Jackson bal karját és vállát, illetve a fejét.

A kamera letört egy darabot az állából, ezenkívül több ideg is megsérült a gerincében, ezért a teste jobb felső negyede teljesen lebénult, ahogy az arcának egy része is, a bal karját pedig amputálni kellett a könyöke fölött.

És ha úgy vesszük, ő még jól járt.

A dél-afrikai forgatás során ugyanis egy nem megfelelően rögzített Hummer gépkocsi lecsúszott a tréleréről, és a falhoz préselt egy Ricardo Cornelius nevű stábtagot. A férfit azonnal kórházba szállították, de a tüdeje annyira szétroncsolódott, hogy hamarosan meghalt.


A sötét lovag (2008) technikusa

Bár Christopher Nolan zseniális Batman-filmjét Heath Ledger emlékének ajánlották, aki még a bemutató előtt, a vágási folyamat alatt halt meg túladagolásban, a produkciónak volt egy másik saját halottja is. Conway Wickliffe, a speciális effektusok egyik technikusa egy próba során a mellette haladó kaszkadőrautót filmezte egy terepjáróból, ám valamilyen oknál fogva az ő járműve nem vett be elég jól egy kanyart, és nekicsapódott egy fának. Az autó sofőrje nem sérült meg komolyan, de Wickliffe, aki az ablakon kihajolva kezelte a kamerát, és furcsa módon nem viselt biztonsági övet, azonnal meghalt.

A produkció illetékes szakembereit végül pont a biztonsági öv miatt mentették fel minden vád alól a baleset kapcsán.

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!