A legtöbbet kereső színészek

Mert mindenki szeret a híres és gazdag emberek zsebében turkálni.

Will Smith

Érthetetlen, hogy Smith még mindig a legjobban kereső hollywoodi sztárok közé tartozik, hiszen sok-sok éve semmi igazán említésre méltót nem csinált. Hol van már A függetlenség napja, a Bad Boys vagy a Men in Black? Mégis, 2012-ben a Sötét zsaruk hosszas vajúdás után megszületett harmadik részéért mintegy 100 millió dollárt tehetett zsebre. Az Öngyilkos osztagért is 20 milliót kapott, és ugyan nem ismert, hogy az Aladdin mennyit hozott neki, de gyaníthatóan nem keveset. 

Johnny Depp

A szintén levitézlett egykori ikon ma már látványosan unatkozik szinte az összes filmjében, a nagyon is szép napokat látott Depp vásári ripacsként, robotpilótára kapcsolva majomkodja végig a filmjeit hosszú évek óta, és úgy tűnik, viharos válása sem kezdte ki dollárban mért értékét. A Karib-tenger kalózaival tonnányi pénzt keresett - csak a negyedik résszel 55 millió dollárt -, az Alice Csodaországban Kalaposával mintegy 68 milliót, és jelenleg is láthatjuk őt franchise-ban, hiszen ő játssza Grindelwaldot a Legendás lényekben, ami szintén elég jól jövedelmezhet.

 

Harrison Ford

Ford is azon színészek közé tartozik, akik tulajdonképpen már nem is csinálnak semmi érdemit - Az ébredő Erőben és a Szárnyas fejvadász 2049-ben visszatért klasszikus szerepeiben, de egyéb filmjei rendre megbuknak (Cowboyok és űrlények, Végjáték). Ford egy legenda, és talán ezért is jár neki alanyi jogon a magas honorárium - a ramaty Indiana Jones és a kristálykoponya királysága 65 millió dollárral tette gazdagabbá -, és persze ne feledjük, hogy Samuel L. Jackson után ő a második színész, akinek filmjei a legtöbb bevételt hozták az egész világon.

 

Robert Downey Jr.

Downey a Vasember karakterével gyakorlatilag megnyerte az ötös lottót - sokszor egymás után. Addig úgy tűnt, hogy botrányaival és drogproblémáival véglegesen tönkretette a karrierjét, de ezzel a lehetőséggel rendbetette magát, és rögvest az élvonalba került. A Bosszúállókkal 50 millió dollárt keresett, az Ultron korával minimum 40 milliót, a Végtelen háborúval 75 milliót, a Végjátékkal pedig minden bizonnyal még többet. A Pókember: Hazatérés három napos forgatásáért és 15 millió dollárt tehetett zsebre. Talán ezért is kellett meghalnia a Végjátékban, hát ki győzi ennyi pénzzel.

 

Leonardo DiCaprio

A színész vállalta a kockázatot, és az Eredetben való szerepléséért a szokásos minimum 20 millió dolláros gázsijánál kevesebbet kért - cserébe a bevétel bizonyos százalékáért. Jól járt, mert így legalább 50 millióért szaladgált az álmokban.

 

Sandra Bullock

Ő is megengedheti magának, hogy százalékot kérjen filmjei bevételéből, és bármiben is játsszon, az összeg 15 százaléka őt illeti. Így történhetett, hogy a világszerte 700 millió dollárt kereső Gravitációval 70 milliót keresett, és ehhez jött még a film lakossági forgalmazásából és egyebekből származó haszna.

 

Arnold Schwarzenegger

Miután kormányzói tevékenysége véget ért, Arnold visszatért a filmezéshez, és azóta hol jobb, hol rosszabb filmeket forgat serényen, no meg rendre visszatér Terminatorként az ilyen-olyan folytatásokban, rebootokban, kutyafülékben. Annak idején a Terminator 3-ért csaknem 30 millió dollárt kért, amit akkor is megkapott volna, ha a pénztáraknál elhasal a film, továbbá másfél milliót, hogy a forgatás közben meglegyen a kényelme, és az utóforgatásokért plusz heti 1,6 milliót. A DVD forgalmazás bevételének is megkapta a 20 százalékát.

 

Jim Carrey

Az igenember nem valami emlékezetes darabja Carrey munkásságának, 230 milliót hozott világszerte, ami nagyjából szerény összegnek tekinthető, és ha a forgatási plusz marketingköltség mellé beszámítjuk a színész 30 milliós gázsiját, a stúdió gyakorlatilag aprópénzt keresett a filmmel.

 

Tom Hanks

Hanks két filmmel alapozta meg, hogy a legjobban kereső hollywoodi színészek egyikévé váljon. A Forrest Gump - amiért megkapta második Oscarját - 700 milliós bevételt hozott, Hanks pedig százalékos részesedést kapva 60 milliót vihetett haza. Később a Ryan közlegény megmentésének profitjából is kapott olyan 30-40 milliót.

 

Cameron Diaz

A 2011-es Rossz tanár főszerepéért kapott gázsijánál Diaz is kockáztatott: a munkáért egy milliócskát kapott, cserébe a film bevételének bizonyos százalékáért. Ez 42 millió dollárt jelentett számára.

 

Tom Cruise

Cruise évtizedek óta az egyik legjobban jövedelmező sztár Hollywoodban, a Mission: Impossible filmek pedig valódi aranybányák. Mivel Cruise személyes projektjének is tekinthető, hiszen mindenható döntési joggal rendelkezik a franchise felett, így nem meglepő, hogy ő is részesedik a filmek bevételéből - A fantom protokoll esetében ez 75 millió dollár volt.

 

Keanu Reeves

Fura, de a John Wick címszerepéért Reeves mindössze 1-2 milliócskát kapott, és a második részért is csak a dupláját. A Mátrix-trilógiával viszont félelmetes összeget keresett: filmenként 15 millió dollárt, azaz 45 milliót, továbbá százalékot a bevételből - és ez így összesen mintegy 250 millióra rúgott. Tegyük azonban hozzá, hogy Reeves a világ egyik legjószívűbb embere, és azon kívül, hogy a gázsijának egy részével beszállt a költségvetésbe, ott jótékonykodik, ahol csak tud - méghozzá szerényen, titokban. 

(Forrás: Looper)