A legtökösebb hősnők a mozivásznon

Hamarosan a mozikban a Nyughatatlan özvegyek, amelyben egy csapat kőkemény amazon rabol bankot és vág rendet, és a kedvükért összeszedtük a legacélosabb filmes hősnőket.

Ripley hadnagy - A bolygó neve: Halál (1986)

Azt persze tudjuk, hogy Ripley eredetileg pasas lett volna, de Ridley Scottnak megtetszett az ötlet, hogy egy csavarral inkább egy kemény csajt csináljanak belőle, és a többi már filmtörténet. Persze Sigourney Weaver A nyolcadik utas: a halálban is kemény volt, mint a kád széle, de igazi harcossá csak a James Cameron rendezte folytatásban lett. És még Oscar-jelölést is kapott ezért, pedig előtte aludt 57 évet, miután legyőzte a legelső xenomorfot, de kiderül, vissza kell mennie ugyanarra a bolygóra, amire időközben telepeseket küldtek. Bár vele tart egy csapat kommandós, mégis ő lesz az, aki mindent túlél, majd összecsap még a lények királynőjével is.

Sarah Connor - Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

És íme, James Cameron egy másik modern hősnő megteremtésénél is ott volt, igaz, akárcsak az Alien-filmek esetében, itt is egy második részről van szó. És a két rész között a talpraesett fiatal pincérlányból a nagy dolgokra hivatott kisfiát mindentől megvédeni kész anyatigris lett, akit mindenki bolondnak hisz. Ő azonban töretlen energiával és elszántsággal készül fel a jövőből érkező fenyegetésre – ami persze meg is érkezik az alakváltó T-1000 Terminátor formájában – és vicces módon a Connor család legfőbb szövetségese a jó öreg átprogramozott T-800-as lesz, mert Arnold Schwarzeneggert mégsem akarták hazaküldeni. És persze ez volt Linda Hamilton élete alakítása!

Trinity - Mátrix (1999)

Az egy dolog, hogy Neo a kiválasztott, és az is, hogy végül ő lesz a legnagyobb harcos a maga elhajló és golyómegállító képességével, de ne felejtsük, ezt annak köszönheti, hogy Morpheus mindenféle szoftvert töltött fel rá. Neo sehol sem lett volna Trinity nélkül, szerintem még a divattanácsokat is tőle kapta, sőt, talán még a napszemüveget is. Mert a testhezálló latexruhás, menő napszemcsis, hátranyalt hajú ellenálló lány a maga korában a menőség definíciója volt. És szegény Carrie-Anne Moss azóta sem kapott olyan jó szerepet, mint az akkor még hímnemű Wachowski testvérek fantasztikus jövőlátomásában – amit aztán a két pocsék folytatással szinte sikerült is lerombolniuk, de csak szinte.  

Lara Croft - Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Az lehet, hogy a '90-es évek egyik legnépszerűbb videójátékának rajongói nem ájultak el a filmes feldolgozástól, és az is meglehet, hogy az eredeti Tom Raider filmek nem teljesen időtállóak, de az biztos, hogy a karrierje csúcspontján lévő, ekkor már Oscar-díjas Angelina Jolie ott és akkor tökéletesen hozta a hajlékony és kalandvágyó régésznőt, combra erősített pisztolytáskával és minden más kellékkel. Nem véletlen, hogy az első Tomb Raider a legtöbbet hozó női főszereplővel készült akciófilm lett, bár vegyes kritikákat kapott – arról nem is beszélve, hogy a legtöbben itt ismerhették meg az akkor még nagyjából ismeretlen Daniel Craiget, de az már egy másik történet.

Beatrix Kiddo - Kill Bill (2003)

Az biztos, hogy Quentin Tarantino nagyon jó az erős női karakterek megalkotásában, gondoljunk csak a Jackie Brownra (1997) – vagy gondoljunk a két Kill Bill filmre. A filmekben végig csak a Menyasszonyként emlegetett hősnő a lista legkeményebb tagja, mert ki élt át közülük egy fejlövést, több évnyi kómát, a kóma alatt szexuális zaklatást, majd győzte le egykori orgyilkos társait véres párbajban, sőt, egy kisebb hadsereggel is leszámolt egy japán étterem közepén. Mert tud japánul és minden fegyverhez ért, mert egykori szeretője, akinek most az életére tör bosszúból, a lehető legjobban képezte ki, de még Pai Mei ötpontos szívrepesztő technikáját is eltanulta. És ahogy Uma Thurmannek áll a Bruce Lee-től kölcsönvett sárga melegítő, az fenomenális!

Hit Girl - Ha/ver (2010)

Mindy, avagy Hit Girl egy aranyos, kissé szertelen lány, aki azon túl, hogy nagyon szereti az apukáját, elmondható róla, hogy bitang jól bánik a fegyverekkel, és rajong is értük, ráadásul van egy cuki szuperhősruhája köpennyel és álarccal meg mindennel. Jóval felnőttebb a korosztályánál, és időnként rendkívül szarkasztikus tud lenni. És még úgy is ő viszi el a műsort, hogy elvileg nem is főszereplő, mert az egy Dave nevű balfék képregény rajongó (Aaron Taylor-Johnson), aki felcsap igazságtevőnek – és egy napig sem tartana, ha nincs Hit Girl, az igazi hős. És Chloe Grace Moretz a maga 27 kilójával tökéletes a szerepre, amit hatalmas átéléssel és rengeteg humorral játszik el – és amikor kemény, azt el is hisszük neki!

Mallory Kane - A bűn hálójában (2011)

Akkor még azt hittük, Gina Carano lesz a következő nagy akciósztár! Nem lett az, de ez mit sem von le Steven Soderbergh szinte tökéletes akciófilmjének értékéből, ahol Carano elárult, megcsalatott titkosügynökként szép sorban lenyomja Channing Tatumot, Michael Fassbendert, Antonio Banderast, Ewan McGregort, és ha jól emlékszem, még Mathieu Kassovitzot is. Ami nagyon szép teljesítmény egy csajtól. Igaz, Carano harcművész háttere sokat segített ebben, de ezt színésznőként is el kellett adja. Láthattuk még az első Deadpool filmben, ahol Angel Dustként nem volt túl nagy szerepe, de ott is kemény volt - és még rosszlányként is szexi.  

Lucy (2014)

Ez volt jó eséllyel Luc Besson legutolsó igazi jó rendezése és jelentős filmje, bár ki tudja, mit tartogat a tarsolyában, de itt visszatért az olyan filmjeihez, mint Az ötödik elem vagy Jeanne d'Arc - Az Orléans-i szűz. Vagyis megint egy erős hősnővel dolgozik, aki kicsit olyan, mint Milla Jovovich volt Liluként, igaz, történetünk elején a címbéli Lucy még csak egy kallódó kiscsaj, akit szemét pasija drogcsempészésre használ. Csakhogy a szintetikus szer nagy dózisban a szervezetébe kerül, és az kezd megváltozni. Lucy órák leforgása alatt nem csak szuperintelligens lesz, de teste halálos fegyverré válik, amire szüksége is van, hiszen a koreai maffiával kell szembeszállnia, akik nem tökölnek túl sokat, ha valakit el kell intézni. És bár szőke hajjal kicsit más, mint amit megszoktunk, Scarlett Johanssonról elhisszük, hogy ugyanúgy képes a mentális időutazásra vagy telekinézisre, mint csigolyák eltörésére.

Furiosa - Mad Max - A harag útja (2015)

Furiosa a nyomorúságos jövő veterán katonája, sőt, egy imperátor, vagyis a mindenható - vagy annak hitt - Halhatatlan Joe egyik magas rangú tisztje, bizalmasa, aki éveken át várta a megfelelő pillanatot, hogy megszökhessen. A sivatagon túlra igyekszik, arra a zöld tájra, ahol a gyerekkorát töltötte, a sok anya otthonába, és nem megy egyedül, Joe rabszolgaként tartott ágyasait is magával viszi, és egy jól felfegyverzett, páncélozott kamiont, teli benzinnel. Csakhogy a sors elé veti címszereplőnket, Maxet, aki először ellenfele lesz hősnőnknek, majd kényszerű szövetségese, végül megmentője. És azt említettem már, hogy a szinte kopaszra borotvált fejű Charlize Theron fél karral harcolja végig az egész filmet?

Rita Vrataski - A holnap határa (2014)

Nem véletlen, hogy Rita Vrataski alakja virít a filmbeli hadsereg toborzóplakátjain: ő az Európát meghódító idegen lények elleni harc arca és egyben legeredményesebb harcosa. Fő fegyvere egy pengévé átalakított helikopter rotor, és már került olyan közel egy földönkívülihez, hogy annak kifröccsenő DNS-e időhurkot alkosson körülötte. Ezért is érti meg azt a pancser díszkatonát (Tom Cruise ), akivel ugyanez történt, és aki újra és újra meghal, hogy aztán korábbi tapasztalatait felhasználva mindig kicsit tovább élhessen – és talán győzhessen a harcban. Rita lesz az, aki kiképzi ezt a pancsert, és megtanítja harcolni. Emily Blunt tökéletesen hozza az elszántságot, kérlelhetetlenséget, és neki elég csak sejtetnie, hogy a felszín alatt mi lapul, hogy ez a nő ki lehetett valamikor. Ha minden igaz, lesz folytatás!