A legviccesebb rejtett utalások kedvenc filmjeinkben

Összegyűjtöttünk hét igazán kreatív easter egget A téglából, a Toy Storyból, a John Wick-filmekből, a Star Wars: Egy új reményből és még pár kiváló alkotásból. Te kiszúrtad ezeket?

A tégla: X-ek mindenütt

A hongkongi Szigorúan piszkos ügyek remake-jét Martin Scorsese rendező azzal próbálta kicsit eredetibbé tenni, hogy a vásznon látható minden egyes halálesetet előre jelez egy nagy X, ami valamilyen formában megjelenik a háttérben. Van, hogy könnyű észrevenni, mert például az érintett karakter mögött látható a falon, de olyan is van, hogy nehezebb kiszúrni, mert mondjuk a szőnyegnek olyan a mintája. SPOILER! Az X-ek használatát pedig az alkotók olyan következetesen végigvitték, hogy az egyetlen karakter, akit nem kereszteznek X-ek, a Mark Wahlberg által megformált Dignam őrmester – az egyedüli figura, aki túléli a filmet.

Forrás: InterCom


Toy Story: Sid szobája olyan félelmetes, mint a Ragyogás

A Pixar-filmek köztudottan tele vannak popkulturális, filmes és egyéb idézetekkel és utalásokkal – és ez így volt már legelső egész estés animációs filmjükben, a Toy Story – Játékháborúban is. Amikor a félelmetes Sid ellopja a főhős játékokat, és fogva tartja őket, a gonosz gyerek szobája olyan félelmetessé válik, mint a Szépkilátás Szálloda minden idők egyik leghátborzongatóbb filmjéből, a Ragyogásból. És vizuálisan is olyanná válik, hiszen Sid szobájában a szőnyeg mintáját az animátorok ugyanolyanra rajzolták, mint amilyenen a horrorban a kis Danny triciklizik. Ezenkívül egyébként további utalásként a Toy Storyban a Kubrick-film hírhedt elátkozott szobájának száma, a 237-es is feltűnik.

Forrás: Fórum Hungary / Warner Home Video


John Wick: a franchise világában lassabban telik az idő, mint a valóságban

A Keanu Reeves nevével fémjelzett akciófilmes franchise első részét 2014-ben mutatták be, majd a nagy sikerre való tekintettel 2017-ben érkezett a John Wick: 2. felvonás.

A valóságban tehát három év telt el a két rész között, a film világában azonban csupán négy nap.

A folyamatosság megteremtése kedvéért például a híres-neves Continental Hotel, a gengszterek szállodája előtt pontosan ugyanazok az autók parkolnak a John Wickben és a John Wick 2-ben is.

Forrás: InterCom / Freeman Film


Star Wars IV. rész – Egy új remény: tisztelgés az első film előtt

Habár George Lucas első nagy dobása egyértelműen az időben első Csillagok háborúja-mozi volt 1977-ben, előtte már olyan filmeket rendezett, mint az American Graffiti vagy a THX 1138. Több kisfilm és rövid dokumentumfilm után 1971-ben utóbbi alkotás volt a nagyjátékfilmes bemutatkozása – a Star Warshoz hasonlóan szintén egy sci-fi, csak ebben az embereken robotok uralkodnak. Kabalából viszont Lucas majdnem mindegyik Csillagok háborúja-filmben elhelyezett egy rejtett utalást a THX 1138-ra. Például amikor a rohamosztagosnak öltözött Luke Skywalkertől és Han Solótól megkérdezik, hova viszik „ezt a dolgot” (azaz Csubakkát), azt válaszolják, hogy „az” egy rab, akit a 1138-as cellából szállítanak át.


Sikoly: az egyik leghíresebb sikolykirálynő feltűnése

Most, hogy hamarosan bemutatják a franchise ötödik részét, biztos sokan újranézik a korábbi négy Sikoly-filmet. Az első részben éles szemű rajongók könnyedén kiszúrhatják (a többieknek pedig segítünk), hogy amikor Dewey seriffhelyettes megpróbálja megvédeni a főhősnőt, Sydney-t a tömegtől, miközben a lány kiszáll a rendőrautóból,

az egyik riporternő, aki megrohamozza őket, nem más, mint Az ördögűzőben látott gyerekszínész, Linda Blair – csak kicsit megváltozott (azaz felnőtt) azóta.


Az elveszett frigyláda fosztogatói: kísértenek a Star Wars robotjai

Ahogy arról a film forgatási érdekességeiről szóló cikkünkben is írtunk, az első Indiana Jones-részben a Lelkek Kútjában játszódó jelenetet a megfelelő résznél kimerevítve láthatjuk, hogy egy aranyoszlopra a Star Wars két robotja, R2-D2 és C-3PO van rávésve, ahogy az Indy mögötti falrészleten is helyet kaptak, amikor a hős először megközelíti a frigyládát. George Lucas forgatókönyvíró-executive producer ehhez hasonlóan egy másik képsorban is emléket állított saját fő művének: a film elején a Jock által vezetett repülő menetlevelén szintén a Csillagok háborújára való finom utalásként az OB-CPO karakterek láthatók (mint Obi-wan Kenobi és C-3PO).

Forrás: UIP-Duna Film / Man of Many


Rocky Horror Picture Show: valódi húsvéti tojások

A filmbeli rejtett utalásokra használt kifejezés, az easter egg eredetileg húsvéti tojást jelent (az angolszász kultúrában ugyanis húsvétkor az a szokás, hogy a gyerekek megkeresik a számukra a kertben elrejtett tojásokat – és ehhez hasonlóan keresik a rajongók is a filmekben ezeket a kis meglepetéseket). A Rocky Horror Picture Show alkotói pedig voltak olyan viccesek, és tényleg húsvéti tojásokat rejtettek el a filmben. De létezik egy olyan városi legenda is, amely szerint

az easter egg kifejezés eleve onnan terjedt el, hogy a musical forgatása előtt a stáb poénból tojásvadászatot rendezett a díszletben, és nem mindegyiket sikerült begyűjteniük,

így három benne maradt a film végső verziójában. Akármi is legyen az igazság, annyi biztos, hogy Jim Sharman rendezésében valóban ott rejtőzik három húsvéti tojás: az egyik Frank trónja alatt, a másik a díszteremben, a harmadik pedig a liftben látható.

Forrás: InterCom / Man of Many



(via Man of Many)

 

A Port.hu zenés sorozatának első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.