A Lupa Autósmozi első szabálya: meg kell nézned a Harcosok klubját!

David Fincher kultfilmjét augusztus 5-én vetítik a Lupa-tónál.

Július 1-jén nyitotta meg a kapuit a PORT.hu, a Totalcar, a Filmio és a Lupa Beach együttműködésében a Lupa Drive-in Autósmozi a budakalászi Lupa-tó parkolójában. Azóta heti négy alkalommal csupa olyan örökzöld közönségkedvencet lehetett itt megnézni, mint a Vissza a jövőbe, a Jurassic Park, a Blöff vagy a Macskafogó. A kultfilmek sora augusztus 5-én, csütörtökön David Fincher kultfilmjével, a Harcosok klubjával folytatódik.

A történetet egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember meséli el. Nevét nem tudjuk, néha Jacknek (Edward Norton) hívja magát. Önismereti terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő. Marla (Helena Bonham Carter) kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját.

Tudtad?

  • A Harcosok klubja a bemutató után nem lett egyből kultfilm. A stúdióvezetők voltak ezért a felelősök, mert megijedtek attól, hogy a tesztvetítéseken rosszul fogadták a filmet. Innentől kezdve nem tudták eldönteni, hogy kinek szeretnék eladni, egy időben művészfilmként akarták futtatni, aztán végül pankrátormeccsek reklámszüneteiben népszerűsítették. David Fincher ehhez képest teljesen más irányba szerette volna vinni a filmet, az általa ajánlott reklámcég állt elő a Fight Club feliratú szappanokkal. Miután a bemutatót többször eltolták, Amerikában a gyártási költségek bő felét hozta be, majd DVD-n jött meg az igazi siker.
  • A fesztiválokon se rajongtak érte. A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremier, ahol a poénokat síri csend fogadta. Egyedül Brad Pitt és Edward Norton nevetett csak, ők ugyanis, felkészülve a legrosszabbra, betépve ültek be a vetítésre
  • Nem segítette az sem a filmet, hogy Rosie O'Donnell a premier után pár nappal a saját, többmilliós nézettségű showműsorában lőtte le a finálébeli csavart. Több mint 20 év után aztán bocsánatot kért.
  • A film tele van durva logikai hibákkal és sima bakikkal is. Ettől persze még ugyanúgy imádjuk, de azért érdemes átböngészni a hibalistát, szórakoztató olvasmány.

Íme néhány tudnivaló azoknak, akik autósmoziban néznék meg a Harcosok klubját (és később esetleg mást is):

  • A belépőjegy 4990 forint. Ez egy személyautóra vonatkozik, amibe bármennyien beülhetnek – viszont fontos tudni, hogy az igazi autósmozi-élmény (ahogy azt az amerikai filmekből már megszokhattuk) csak az első ülésekből élvezhető.
  • Jegyet a helyszínen (Budakalász, Lupaszigeti u. 8.) is lehet venni készpénzzel vagy bankkártyával fizetve, de érdemes online, elővételben megvásárolni, hogy biztosan jusson hely.
  • A helyszínen az autósmozi munkatársai mutatják meg, kinek hová kell leparkolnia a kocsijával.
  • A film egy 60 négyzetméteres vásznon pörög, a hangot az autórádión keresztül lehet hallgatni.
  • A napi vetítéseket csak szélsőséges időjárási körülmények esetén törlik (ebben az esetben a jegy érvényes lesz a pótelőadásra, illetve vissza is váltható).
  • A mosdó és a büfé előtt mindenki ügyeljen a távolságtartásra!