A Marvel moziverzum legjobb pasijai

A nagy filmes képregényuniverzum jócskán kitágult, így nem mindenki került be a legjobb 10-be, mert nem elég a szuperképesség, de kell a hősies arcél és a kidolgozott felsőtest is.

Thor - Chris Hemsworth

Nem véletlen, hogy Odin fia, a mennydörgés istene, Asgard örököse és Mjölnír, a rettegett kalapács egyetlen igaz tulajdonosa eddig három saját filmet is kapott, és ez a trilógia a tökéletesre sikerült Thor: Ragnarökkal teljesedett ki. Ahol Thor már a felvezető kisfilmekben is megmutatta humorát, a történet során pedig végre hátrahagyta '80-as évekbeli hosszú kamu szörfös séróját, és most már rövid hajjal és sajnos csak fél szemmel tér vissza a Végtelen háborúra, de azt is megoldják valahogy, ráadásul egész meglepő módon. Nem biztos, hogy értjük, miért, de tőle mindenki elalél.

Loki - Tom Hiddleston

Ha Hollywoodban jó  - és megfizethető - karakterszínészt és kifinomultan vonzó pasast keresnek egyszerre, akkor garantáltan a jó öreg Angliából rendelik az árult, és erre Hiddleston a legújabb frappáns példa. Akinek sikerült Shakespeare-i hőst csinálnia az örökké ármánykodó Lokiból, a csínytevés és szarkavarás istenéből. Ő maga mellesleg biztosra vette, hogy maximum egy filmre szól a felkérés, aztán talán ő lepődött meg a legjobban, hogy közönségkedvenc lett belőle. Mert a legtöbb szuperhős egyszerű, mint a bot, minden szavuk és cselekedetük kiszámítható, de Lokit másként rakták össze, és nehéz kitalálni, hogy az adott jelenet végén éppen ellenség lesz belőle vagy barát. Vagy mindkettő, ami elvileg lehetetlen, de ő képes erre is!

Steve Rogers/Amerika Kapitány - Chris Evans

Ha a legegyszerűbben működő szuperhősökről beszélünk, akkor a legjobb példa az annak idején még a nácikkal harcoló Amerika Kapitány, vagyis Steve Rogers, avagy a Kapesz. Igaz, vele is kicsit másként kezdődött a történet, nyüzüge nagyvárosi srác volt, pici és vékonyka, de nagyon akart katona lenni, és ezért választották pont őt a titkos programra, amitől szép, erős és okos lett. És le a kalappal az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (2011) készítői előtt, mert a fizikai átalakulás tényleg elképesztően látványos volt. Ez persze nem változtat a tényen, hogy a Kapesz nem túl izgalmas figura, ahogy Chris Evans sem, és ezért kellett mellé a többi Bosszúálló, hogy feldobják az összképet.

Tony Stark/Vasember - Robert Downey Jr.

A Vasembert teljesen más fából faragták – igen, ez itt a szóvicc -, mint a Kapitányt, nála nem a klasszikus férfias arcél és a jól kidolgozott felsőtest számít. No nem mintha Tony Stark ronda lenne, de nála az ész és a személyiség számít, és mindkettőből bőven akad, talán még túl sok is. És nem sokan tudták volna úgy életre kelteni a feltaláló playboy milliárdos zsenit, mint ő, és talán ezért van az is, hogy egyrészt mindig az ő szava a végső, másrészt Downey Jr. a legjobban kereső színész a csapatból, olyannyira, hogy a Végtelen háború esetében a színészekre szánt ÖSSZES pénz felét ő kapta, és ezt a többiek szemrebbenés nélkül el is fogadták.  

T’Challa/Fekete Párduc - Chadwick Boseman

Ami azt illeti, amikor az egész MCU moziverzum elkezdődött, meg összeálltak a Bosszúállók, én jópár évig azt sem tudtam, kicsoda T’Challa. Majd jött az Amerika Kapitány: Polgárháború (2016), amiben előkerült ez a dühös fiatalember, aki mindenkit szétcsapott, és hatalmas siker lett belőle. Nem akkora, mint a Fekete Párduc, ami ugyan szerényebb költségvetéssel és kevesebb sztárral készült, mint a legtöbb MCU film – talán A Hangyát leszámítva -, mégis rengeteget hozott a konyhára. Merthogy kiderült, igenis kell egy fekete hős, és ezzel a Marvel jókora piaci résre lelt, és Wakandát mindent afro-amerikai néző a sajátjának érezte. És tegyük hozzá, Chadwick Boseman is nagyon passzolt a szerephez.

Bucky Barnes/Tél katonája - Sebastian Stan

Bucky annak idején a kicsi Steve Rogers legjobb barátja és védelmezője lett, majd amikor annak már nem volt szüksége védelmezőre, a legjobb bajtársa lett. Vagyis abszolút mellékszereplő volt, sőt, egy időre el is tűnt, merthogy volt egy kis balesete, de végül előkerült, sőt, saját történetszálat kapott. Ez lett az Amerika Kapitány - A tél katonája (2014), ahol kiderült, a srácot a H:Y:D:R:A vette kezelésbe, akiktől agymosást, egy fém kart, a Kapitányhoz hasonló képességeket és egy kissé emós, félhosszú frizurát kapott, és bérgyilkosként ténykedett – hiszen agymosott volt. Sebastian Stan nem sztáralkat, de ez benne a jó, sokkal hihetőbb így a karakter, akiből aztán persze előjön a jó, de ez még nem old meg mindent.   

Űrlord/Peter Quill - Chris Pratt

Ha valakiről nem hittük volna soha, hogy szuperhős lesz, az a kissé tunya, mindig vicces, amolyan legjobb haver alkat Chris Pratt, akit a Városfejlesztési osztály kissé tompa Andyjeként ismertünk meg. Aztán a 2012-es Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza kedvéért baromira kigyúrta magát, marcona borostát növesztett, hogy kommandós legyen, és megmutatta, hogy van neki egy másik arca is. Aztán A galaxis őrzői, amely sajátos humorával, egyéni látásmódjával és lökött karaktereivel jócskán átírta a képregény feldolgozások nyelvezetét és látásmódját, mindkét arcát használta. Megkaptuk az izmos, jóképű pasast és az űrbe szakadt, gyermekded humorú, kissé szentimentális földi lényt együtt, ami nem rossz párosítás.

Pietro Maximoff/Higany - Aaron Taylor-Johnson

Lehet, hogy lesz, aki nem emlékszik rá, de őt a Bosszúállók: Ultron korában (2015) ismerhettük meg, és Wanda Maximoff vagyis Skarlát Boszorkány ikertestvére. Rajtuk a gonosz Wolfgang von Strucker kísérletezett, mert a fiú emberfeletti gyorsasággal bír, a lány pedig képes az elmét manipulálni és energiát kibocsátani magából. Higany eredetileg az X-Men franchise-hoz tartozott – sőt, az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban egy másik színész játszotta -, az ottani történetvonal szerint Magneto fia, de a Marvelnél gondoltak egyet, és áthozták a Bosszúállók csapatába. Igaz, először ellenük harcol Ultron oldalán, de aztán rádöbbenve a mesterséges intelligencia valós céljaira, hőseink mellé áll, ha kicsit későn is. És ez lesz a veszte, mert Sólyomszemet védve veszíti az életét – többet is néztük volna a hidrogénszőke sprintert!

Scott Lang/Ant Man - Paul Rudd

A Hangya a vicces Marvel-filmek közé tartozik, Paul Rudd pedig évtizedek óta Hollywood egyik legviccesebb és legszimpatikusabb színésze, így logikus volt őt választani a jószívű, de mindig peches tolvaj szerepére, aki titkos kísérletbe csöppen, és egy hangya erejét kapja meg. Ami ugyebár viszonylagos, mert elsőre az nem tűnik soknak, de testtömeg arányban gondolkozzunk, és ehhez még jön a kicsinyítés és hirtelen növekedés minden előnye. Rudd ugyanakkor nem egy szívtipró, és a filmben mindent a kislánya miatt tesz, így aztán nem is vették túlságosan amorózóra a figurát, pedig minden szuperhősnek jót tesz, ha van egy csodaszép nő, akit talán megszerezhet – de ki tudja, talán a hamarosan érkező A Hangya és a Darázsban összejöhet ez is.  

Sam Wilson/Sólyom - Anthony Mackie

Ki gondolná, de a babaarcú, rendkívül fiatalos Mackie már színész veteránnak számít, de rendszerint mellékszereplő vagy több főszereplő közül az egyik – ez az ő átka, és ezért került a lista végére, pedig lehet, hogy jobban néz ki és jobban játszik, mint mondjuk Cahdwick Boseman. Ennek megfelelően a Sólyomról sem tudunk meg sokat azon túl, hogy gépszárnya van, Amerika Kapitány leghűbb szövetségese, és mielőtt Bosszúálló lett volna, szanitéc volt az ejtőernyősöknél. Érdekes, még pletykaszinten sem merült fel soha, hogy valaha is saját filmet kapjon a karakter, pedig ezt már mindenkinél elhíresztelték.