A Mátrix-ügy még mindig nem hagyja nyugodni Will Smith-t

Újból és újból felmerül a téma, hogy miért mondott annak idején a sztár nemet a Wachowski testvéreknek, és vállalta el Neo megformálása helyett a csúcsgagyi Wild Wild West – Vadiúj Vadnyugatot. Itt a legújabb felvonás…

A színésznek hamarosan kijön új filmje, a Gemini Man című akció/sci-fi (magyar premier: október 10.), amiben a Will Smith által alakított főhős saját fiatalabb kiadásával kénytelen felvenni a harcot. Ennek kapcsán a sztár sorra adja az interjúkat, és az egyik riporter azt a frappáns kérdést tette fel neki, hogy ha lehetősége lenne rá a való életben is szemtől szemben állnia saját fiatalkori énjével, akkor mit kérdezne tőle.

„Visszamennék a Wild Wild West – Vadiúj Vadnyugat forgatására, és megkérdezném magamtól: »hé, se**fej, miért nem inkább a Mátrixot csinálod?«”

– válaszolta Smith. Annak idején ugyanis Lana és Lily (akkor még Larry és Andy) Wachowski Keanu Reeves előtt Will Smith-nek ajánlotta fel a Mátrix főszerepét, csak ő botor módon visszautasította.

Ahogy arról korábban már írtunk, Smith ezt a borzalmas ballépést azzal magyarázta, hogy A függetlenség napját követően már a Men in Blackben sem akart szerepelni, mert nem akart ő lenni az „alienes ürge”. Steven Spielberg, a film executive producere azonban rábeszélte, hogy vállalja J ügynök szerepét. Ezután a film után kérték fel a Wachowski testvérek a Mátrixra, ami ugye megint csak egy sci-fi volt, a megbeszélésükön pedig az alkotók nem igazán tudták felvázolni megfelelően a koncepciót a színész számára.

Ahelyett, hogy a film üzenetéről beszéltek volna, a két Wachowski azt ecsetelte Smith-nek, hogy képzelje el, hogy egy harcjelenet közben felugrik, majd ugrás közben megdermed a levegőben, a nézők szemében azonban körbeforog, mert rengeteg kamera lesz körötte – és így tovább. Később persze a szóban forgó képsorból kultikus jelenet lett, de elmesélve valóban kicsit zavarba ejtő lehetett, így Smith inkább nemet mondott. De hogy a dolgot azóta is bánja, és folyamatosan foglalkoztatja az ügy, arról a mostani megjegyzésén kívül erre a nemrég közzétett vicces deepfake videóra (amikor az ő fejét rakták Keanu Reeves testére a Mátrix előzetesében) adott reakciója is árulkodik.


(via NME)