A Mission: Impossible 5-6 rendezője bevezetné a kaszkadőr Oscart

Christopher McQuarrie éles hangon ostorozta a Filmakadémiát, amiért még nincs ilyen kategória.

Nyomdafestéket nem tűrő szavakkal fakadt ki a Collider magazinnak a két legutóbbi Mission: Impossible mozifilm rendezője, Tom Cruise országos cimborája, Christopher McQuarrie amiatt, hogy az Amerikai Filmakadémia nem ismeri el külön Oscar-kategóriával a kaszkadőrök munkáját.

Christopher McQuarrie és Tom Cruise (fotó: Chung Sung-Jun/Getty Images For Paramount Pictures)

 

McQuarrie egyébként maga is tagja a Filmakadémiának, 1996-ban pedig Oscar-díjat kapott a Közönséges bűnözők forgatókönyvéért. De ez sem különösebben érdekelte, amikor harciasan kiállt a kaszkadőrökért:

 Fogalmazhatnék diplomatikusan is, de nem fogok, b*ssza meg! Szó volt itt korábban a populáris filmek új kategóriájáról. Nagyon örülök, hogy nem lépték ezt meg, mert ez teljes megfutamodás lett volna a valóság elől. Vegyék el nyugodtan az akadémiai tagságomat, de szerintem ha már mindenáron kell egy új kategória, akkor annak a kaszkadőrök kategóriájának kellene lennie. Ez is egyfajta művészet, ez is egy szakma, ehhez is kell tudás. Ezek az emberek az életüket kockáztatják akkor, amikor a tapasztalataiknak köszönhetően olyan lenyűgöző dolgokat visznek végbe, ami mások számára jóformán elképzelhetetlen. Nézd meg A préri urait vagy A túlélőt, az ottani kaszkadőrmunka egyszerűen lélegzetelállító! Ha kell egy új kategória, akkor az övék legyen az!

Nem Christopher McQuarrie az egyetlen hollywoodi nagyágyú, aki idén kiállt a kaszkadőrök mellett. Év elején Helen Mirren is azt mondta egy interjújában, hogy az akciójelenetek névtelen hőseinek is kijárna egy saját Oscar-kategória. (via Geektyrant)