A Mission: Impossible idővonal

Ki hinné, de az egész 52 éve kezdődött, és azóta 206 epizódot és összesen hat nagyjátékfilmet élt meg a széria, ha belevesszük a héten bemutatásra kerülő Mission: Impossible - Utóhatást is, és miért ne vennénk?

1966–1973 – Az első Mission: Impossible tévésorozat

A hatvanas évek második felére a Hidegháború enyhülni kezdett, de mindenütt kémek hemzsegtek, ami remek kiindulópont volt egy olyan sorozathoz, ahol különleges titkos ügynökök csoportja titkos akciókat hajt végre különböző nemzetközi bűnözők, terroristák, fegyverkereskedők, egyéb szabad világot veszélyeztető agresszorok ellen. Az Impossible Mission Force (IMF) nevű nem hivatalos CIA-szerv alá tartoznak, az eredeti vezetőjük Dan Briggs (Steven Hill) volt az első 28 epizódban, az ő helyét vette át Jim Phelps (Peter Graves). Az összesen 171 epizódot megélt széria Magyarországon ezidáig nem került bemutatásra. Érdekesség, hogy az IMF tagja volt az átváltozás mestereként a későbbi Oscar-díjas Martin Landau is, és persze ne feledkezzünk meg az argentin Lalo Schifrin Morze-kódra komponált csodás címdal zenéjéről sem, amit aztán a filmek is átvettek.

1988 -1990 – Mission: Impossible - az akciócsoport

Tizenöt évvel az eredeti sorozat vége után úgy döntöttek, hogy folytatják az IMF kalandjait, csak kevesebb nagy névvel, olcsóbb helyszíneken, így főleg az ekkor még filléresnek számító Ausztráliában forgattak. Ezt a sorozatot már Magyarországon is bemutatták először Szupercsoport névvel, de később M:I - Az akciócsoport címmel is futott. Peter Graves visszatért Jim Phelpsként, akárcsak néhány más állandó tag, akik mellé igyekeztek fiatalokat is leszerződtetni, de az egészben már nem volt sok fantázia, így 35 epizód után le is mondtak róla a készítői.

1996 - Mission: Impossible

Így, 22 évvel a film bemutatója után kezdetnek lelövöm a poént, Brian De Palma jó kis fricskaként az IMF nagy árulójának az eredeti széria hőse, Jim Phelps nevét adta – őt egyébként Jon Voight játssza. Merthogy új hősünk van, a rendkívüli akrobatikus képességekkel rendelkező Ethan Hunt, aki már rögtön az elején, egy prágai bevetésén elveszíti az egész csapatát, így újat kell toboroznia. De Palma fantasztikus tempót diktál, Cruise pedig pont az ilyen sodró, baromi lendületes produkciókban lubickol igazán, és még az sem szokta érdekelni, ha pár csontját töri, mert persze mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a leglátványosabb kunsztokat ő maga hajtsa végre.

2000 - Mission: Impossible 2.

A rendezést az azóta kissé eltűnt távol-keleti akciófilm guru, az akkoriban félistenként tisztelt John Woo vette át, és ő tovább csavart az akciógenerátoron – igen, tudjuk, hogy ez bénán hangzott. A feladat biológiai fegyver megszerzése, ám a Chimera nevezetű vírusra más is szemet vetett már. Egy régi kolléga (a remek Dougray Scott) annak idején együtt dolgozott Hunt ügynökkel, de világuralomra törő tervei eltávolították a jó útról, és neki megvan a vírus egyetlen hatékony ellenszere is. Ethan Hunt egyetlen reménye a szépséges Nyah (Thandie Newton), aki egykor a férfi szeretője volt. Az egészben csak egy kis furcsaság van, Cruise szokatlanul hosszú haja.

2006 - Mission: Impossible 3.

A harmadik rész rendezője az ekkor még csak ígéretes tehetségként elkönyvelt J.J. Abrams volt, aki behozta az azóta is velünk lévő számítógépes zseni Benji Dunn (Simon Pegg) karakterét. A veszélyt ezúttal egy rejtélyes fegyverkereskedő jelenti, aki nem csak a világot fenyegeti, hanem Hunt frissen eljegyzett, elragadóan bájos menyasszonyát (Michelle Monaghan). A széria egyik legjobb epizódja persze a gonoszt játszó Philip Seymour Hoffman miatt olyan jó, de Billy Crudup személyében egy áruló is van az IMF szervezetén belül, sőt, Tom Cruise ebben a részben meghal, de aztán újraélesztik - de biztos eljátszottak a gondolattal, hogy mégsem.

2011 - Mission: Impossible - Fantom protokoll

A negyedik részt a rajzfilmek világából érkező Brad Bird (A hihetetlen család) készítette, aki rögtön egy budapesti gyilkossággal indít, majd Ethan Hunt egy orosz börtönben puhatolózik a Kobalt nevű titokzatos gonosztevő után, aki nem más, mint Michael Nyqvist A tetovált lányból. Aztán felrobban (de csak félig) a Kreml, és eljutunk Dubajba, ahol Tom Cruise megmássza a világ legmagasabb épületét, a Burj Khalifát – és innen repül le a szépséges Léa Seydoux -, majd a széria legjobb üldözését hajtja végre egy homokviharban, ami elképesztően jól sikerült.  

2015 - Mission: Impossible - Titkos nemzet

Christopher McQuarrie  rendező annak idején a Közönséges bűnözők (1995) forgatókönyvírójaként mutatkozott be, tehát nem csak igazi veterán, de a fordulatos sztorikhoz is ért. És ez a történet is meglehetősen fordulatos, ami a Mission: Impossible filmek árulókkal és kettős ügynökökkel zsúfolt világában persze elvárás. És vannak új partnereink, az angol titkosszolgálat, az MI6 emberei és volt ügynökei, meg egy titokzatos szervezet, amely a Szindikátus névre hallgat, és amely új világrendet akar létrehozni, és ezt terrortámadások egyre durvuló sorozatával szándékozik véghez vinni. Ethan összegyűjti hivatalosan feloszlatott csapatát, hogy felvegye a harcot azokkal a profikkal, akik pont olyanok, mint ők.

2018 - Mission: Impossible - Utóhatás

Azt már lehet tudni az új részről, hogy a maga 147 percével az eddigi leghosszabb epizód, és ez az első alkalom, hogy egy rendező, jelen esetben Christopher McQuarrie másodszorra is visszatér. Tom Cruise mellett újra itt lesz Simon Pegg, hogy vicceskedjen egy kicsit, és a minden részt végigcsináló Ving Rhames a jópofa szalmakalapjával. A nagy szám viszont Henry Cavill lesz halálosan hatékony CIA ügynökként, és igen, azt a bajuszt viseli, amit Az Igazság Ligájában oly sok munkával kellett eltünteni, és ami közröhej tárgyává tette mind a filmet, mind a színészt. Most megmutathatja, megérte-e a kis kellemetlenség.