A művészet templomai: Ermitázs – A művészet ereje

A világ egyik leghíresebb és legnagyobb múzeumába kísér el minket idegenvezetőként Toni Servillo, a jeles olasz színész, hogy megmutassa, miért is olyan különleges ez a hely.

A művészet templomai sorozat legújabb része átfogó képet nyújt a világ egyik legnagyobb és legismertebb múzeuma, az Ermitázs lenyűgöző épületegyütteséről, páratlanul gazdag gyűjteményéről, és a múzeumnak otthont adó Szentpétervár nevezetességeiről, felidézve a város és a múzeum három évszázadon átívelő történetét. Nevét a Nagy Katalin cárnő által építtetett ún. Remete-lakról kapta, ami franciául Hermitage. Régebben csak a cárok festmény-, szobor-, és gobelingyűjteményét állították ki, ám nem volt látogatható. A kapukat az októberi forradalom nyitotta meg és adta át először részlegesen, majd 1922-ben teljes egészében a „népnek”.

Az Ermitázs Múzeum több mint 4 millió darabos gyűjteménnyel rendelkezik, ebből nagyon kevés látható az 535 termes Téli Palotában, a többség raktárakban pihen. A múzeumban megtalálhatók az olasz reneszánsz, a holland barokk és francia mesterek alkotásai. Megnézhetjük a tróntermet, a cári hintót, ókori szobrokat, a felvilágosodás korából az európai festészet gyöngyszemeit. Közel 8000 nyugat-európai festmény díszíti a múzeum falait. A múzeumban jelenleg közel 2,5 millió képzőművészeti alkotás található – többségük nyilván raktárban várja a sorát. Néhány művész a sok ezer közül, akiknek alkotása megcsodálható az Ermitázsban: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tiziano, Raffaello, Rembrandt, Rubens, El Greco, Édouard Manet, Claude Monet, Vincent van Gogh, Henri Matisse vagy Pablo Picasso.

A Klimt és Schiele – A szecesszió születése című filmet is jegyző Michelle Mally rendezésében Toni Servillo, A nagy szépség Európa–filmdíjas sztárja kalauzolja végig a nézőket a múzeum csodálatos épületegyüttesén és csarnokain - lévén, hogy olasz produkcióról van szó. Amely bemutatja többek között a híres Téli Palotát, az Egyszerű neoklasszicista stílusban épült Ermitázs Színházat, a Raffaello Loggiát és a hősök arcképcsarnokát a napóleoni háborúk honvédőiről. A múzeumi séta során a falakon látható remekműveken megelevenednek Európa művészetének nagy korszakai Leonardótól Raffaellóig, Van Eycktől Rubensig, Tizianótól Rembrandtig, az épület falain kívül pedig megannyi történelmi emléket és urbanisztikai különlegességet őrző város tárul fel a nézők előtt – egy hely, ahol kultúra és művészet évszázadok alatt egymásra találhatott. Érdekesség, hogy 22 kilométert kell annak gyalogolnia az épületben, aki a teljes kiállított gyűjtemény minden egyes darabját meg szeretné tekinteni, de ennyit most nem teszünk meg.

A látványos nappali és esti felvételeken feltárulnak Szentpétervár jellegzetes látványosságai is, mint a Nyevszkij sugárút, a Nagy Pétert ábrázoló „Bronzlovas” vagy a hömpölygő Névára tekintő nemesi rezidenciák, és megelevenedik az a pezsgő kulturális és művészeti élet, ami évszázadok óta az egyik legfőbb vonzerejét adja a városnak. A művészet templomai: Ermitázs – A művészet ereje elképesztő képekkel és erős szimbolikával csinál kedvet egy Szentpétervári látogatáshoz – a szimbolika elsősorban a valós és képzeletbeli hidakra és a művészet erejére épül, ahogy azt a cím is sejteti.