A NASA tudósai elárulták, hogy melyik űrfilm a legnagyobb hülyeség

Nem egy b-kategóriás sci-fi lett a befutó, hanem az 5 Oscar-díjat begyűjtő Gravitáció.

Az 1968-as 2001: Űrodüsszeia óta sorra készülnek az űrben játszódó sci-fik, és bár vannak olyan időszakok, amikor a műfaj háttérbe szorul, az elmúlt évtizedben több űrfilm is nagy sikert aratott. A Gravitációt, a Csillagok közöttet és a Mentőexpedíciót a kritikusok és a nézők is szerették, de a háromból az egyik kiváltotta tudósok rosszallását, és nem az, amelyikre gondolunk.

A Mentőexpedíció a Marson játszódik, a Nolan-féle Csillagok közöttben pedig fénysebességgel utaznak, illetve Matthew McConaughey egy fekete lyukba is beugrik, mégis a Gravitáció az, amelyik a legkevésbé hiteles a NASA tudósai szerint.

A film története szerint egy meteorzápor elszakítja a két űrhajóst (Sandra Bullock és George Clooney) az űrsiklótól, a férfi kénytelen feláldozni magát, a nőnek pedig elképesztő kalandok során sikerül visszajutnia a Földre. A BBC által megkérdezett tudósok nem tartják hitelesnek, hogy a filmben minden, ami elromolhat, el is romlik, ami szerintük egy téves képet sugároz az űrhajózásról.

A szakemberek kifogásolták azt is, hogy Sandra Bullock olyan könnyedén mozog az űrben az űrállomások közt, mintha csak az utcára ugrana le egy egészségügyi sétára. A filmben Bullock űrhajósa a szétroncsolódott űrsiklóról jut át a nemzetközi űrállomásra, majd onnan a kínai űrállomásra rakéták használata nélkül. A valóságban ezt nem lehetne megoldani, mert Bullock karaktere és az űrállomások teljesen más pályán vannak rajta, és ezt az akadályt csak nagy erejű rakétákkal lehetne áthidalni.

Amikor leveszi az űrruhát, csak egy cuki bugyi van rajta. Hol a pelenka?”

- teszik fel a jogos kérdést, az asztronauták ugyanis pelenkát hordanak az űrben praktikus okokból, elvégre ki szeretné, ha vizeletcseppek úszkálnának körülötte.

Via: Looper