A Saul fia is bekerült az évtized legjobb filmjei közé

A legnevesebb filmes szaklap, a Variety szerkesztői szerint Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása egyike a 2010-es években készült legjobb műveknek.

A visszatekintő cikkben a szaklap két vezető filmkritikusa, Owen Gleiberman és Peter Debruge választotta ki az évtized közelgő vége alkalmából tíz-tíz kedvenc filmjét. Gleiberman szerint a 2010 és 2019 között készült alkotások közül a legjobb a Social Network – A közösségi háló, második a Kaliforniai álom, harmadik pedig a Mad Max – A harag útja.

A TOP5-be nála bekerült még a Mielőtt éjfélt üt az óra és A préri urai, a TOP10-et pedig a Koszorúslányok című vígjáték (!), a Michael Haneke-féle Szerelem, Az élet fája, a Mission: Impossible – Fantom protokoll (!) és a Lady Bird egészíti még ki.

A másik kritikus, Debruge Az élet fáját az első helyre tette; nála a Rejtett napfény című dél-koreai dráma, illetve a Gleibermannél szintén szereplő Szerelem lett az ezüst- és bronzérmes. A negyedik helyen tanyázó Szerelmes lettem című Tilda Swinton-mozit ötödik helyen A rodeós követi, majd a hatodik helyen legnagyobb örömünkre Nemes Jeles László 2015-ös rendhagyó holokausztdrámáját, a Saul fiát találjuk.

A Saul fia 2016-ban elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, amin felül további hatvan díjjal (köztük például Golden Globe-bal és BAFTA-val) és 59 jelöléssel büszkélkedhet, szóval nem csoda, hogy a Variety kritikusa feltette a listájára. Peter Debruge toplistájának utolsó négy helyén (ha érdekes meg egyáltalán ezek után) a Llewyn Davis világa, A messzi dél vadjai, a 12 év rabszolgaság és egy Waves című idei filmdráma található.


(via Variety)