A Szárnyas fejvadász 2049 egy szörnyeteg

Legalábbis így véli a rendező. Arról is beszélt, miért bánik a film olyan zordan a nőkkel.

Noha a kritikusok kedvezően fogadták, a Szárnyas fejvadász 2049 megbukott a pénztáraknál, ami - tekintve, hogy egy lassú, nehéz atmoszférájú, filozofikus sci-fi, aminek a megértését nem rágják a néző szájába - a nézői trendeket tekintve sajnos borítékolható volt.

Dennis Villeneuve rendező beismerte, hogy "egy szörnyeteget alkotott", és egy jó darabig biztosan nem akar ehhez hasonló filmet készíteni. A Telegraph-nak elmondta, hogy nem lenne jó ötlet, ha kétszer egymás után valami nagyon hasonlót csinálna. 

Amikor egy filmen dolgozol, gyakorlatilag buborékban élsz, és amikor kimásztam belőle, csak akkor tudatosult bennem, hogy egy szörnyeteget alkottam.

Annak fényében, hogy hamarosan nekiáll a Dűne adaptációjának, elég fura kijelentés, hiszen Frank Herbert sci-fi klasszikusa is egy filozofikus, óriási szörnyeteg, sokkal nagyobb, mint bármelyik Szárnyas fejvadász.

Villeneuve arra is válaszolt, hogy sok kritika érte a filmet a női szereplőket illetően, hiszen kevés a női karakter, és azok közt is az egyik kurva, a másik hősszerelmes hologram, a harmadik lelketlen gyilkológép. A rendező kifejtette, hogy a Szárnyas fejvadász világa egész egyszerűen nem kedves a nőkkel.

Nagyon érzékeny vagyok arra, hogyan mutassam meg a nőket a filmjeimben. Ez a tizedik filmem, és közülük hatnak nő a főszereplője. (...) Az első Szárnyas fejvadász elég nyersen bánt a nőkkel, a film noirok stílusához hasonlóan. Én azonban igyekeztem mélységet vinni a karakterekbe, mint Joi, a hologram, akinek láthatod a fejlődését. Szerintem ez érdekes. (...) A mozi a társadalom tükre. A Szárnyas fejvadász a máról szól, nem a holnapról - és ez a világ nem kedves a nőkkel. 

(Forrás: DigitalSpy)