A Szellemirtók sztoriját a Disney-től lopták?

Az 1984-es sikerfilm cselekménye és több vizuális eleme kísértetiesen emlékeztet egy 1937-es Mickey egeres kisfilmre, a Lonesome Ghostsra.

A Disney+ streaming szolgáltató októberben a közelgő halloween alkalmából több, témába vágó produkciót is felrakott az oldalára, így sikerült az IndieWire szemfüles újságírójának kiszúrnia, hogy egy Disney klasszikus kisfilmes válogatás 8–9 perces darabjának teljesen ugyanaz a koncepciója, mint Ivan Reitman évtizedekkel későbbi rendezésének.

Forrás: YouTube / Disney

 

A Lonesome Ghosts úgy kezdődik, hogy néhány unatkozó szellem – akik egy elátkozott házban kísértenek – kiszúr egy újsághirdetést, amiben szellemirtók hirdetik magukat (csak itt a nagyfilmtől eltérően nem Ghostbustersnek, hanem “Ghost exterminators”-nek nevezik őket). A vicces kedvű kísértetek pedig ráhívják saját magukra a szellemirtókat, hogy szórakozzanak egy kicsit.

Forrás: YouTube / Disney

 

A szellemirtók, nevezetesen Mickey egér (aki magának Walt Disney-nek a hangján szólal meg), Donald kacsa és Goofy kutya egy irodában ücsörögve fogadják a telefonhívást (akárcsak a Szellemirtókban Bill Murray karakterének a csapata), majd a helyszínre sietnek, ki-ki a maga fegyverével: Mickey egy vadászpuskával, Donald egy lepkehálóval, Goofy pedig egy fejszével.

A kisfilm egyébként a YouTube-on is fent van, szóval a magunk szemével is láthatjuk, milyen feltűnő a hasonlóság a két mű között. És hogy vajon 1984-ben, amikor kijött a Szellemirtók, a Disney miért nem indított szerzői jogi pert a nagyfilmet gyártó Columbia ellen? A megoldás meglehetősen triviális: akkoriban Ron Miller volt a Disney ügyvezető igazgatója, aki kizárólag azért került erre a posztra, mert ő volt Walt Disney veje.

Forrás: YouTube / Disney

 

Millernek voltak ugyan kétségtelen jó tulajdonságai, de azért nem ő volt a legélesebb kés a fiókban, így vélhetően még csak nem is tudott a gyanús egyezésekről. A Szellemirtók bemutatását követően három hónappal meg is váltak tőle, az új vezetőség pedig nem azzal kezdte a munkát, hogy csekkolták volna a harmincas években készült kisfilmjeiket.


(via IndieWire)