A szépség és a szörnyeteg meleg karaktere válaszolt a sok beszűkült nézői reakcióra

Pont az ellen küzd A szépség és a szörnyeteg, amit egyesekben kiváltott a meleg karakter szerepeltetése.

Josh Gad, A szépség és a szörnyeteg meleg karakterét játszó színész megszólalt az általa alakított homoszexuális LeFou kiváltotta botrány miatt - írta meg az Independent.

Ahogy korábban mi is megírtuk, a Disney - történetében először, úttörő jelentőségű, - meleg karaktert szerepeltet a legújabb élőszereplős mesefilmjében, A szépség és a szörnyetegben. Ahogy azt megszokhattuk, a kevésbé széles látókörű és kevésbé elfogadó közönség egyből nemtetszésének adott hangot, kevésbé kellemes hangnemben. 

A hírek miatt Oroszországban először arról is szó volt, hogy betiltják a filmet, jelen állás szerint felnőttfilm besorolást kapott, vagyis az orosz gyerekek nem láthatják a mesefilmet. De nemcsak Oroszországban kapott kemény kritikákat a Disney húzása. Amerika konzervatívabb területein a keresztény egyház is bojkottra szólította fel az embereket.

Az élőszereplős Disney-klasszikusban Gaston segédje, LeFou rájön, hogy romantikus érzelmeket táplál ura felé. LeFout Josh Gad játssza, aki most meg is szólalt, érzékelve a felháborodást, amit kiváltott egyesekben a hír: a szóban forgó meleg jelenet „kifinomult, de elképesztően hatásos” lesz, és arra is utalt, hogy „boldogan élnek majd, míg meg nem halnak...”

A színész azt nyilatkozta a People magazinnak, hogy a pillanat fontos tanulságot szolgáltat, és az üzenet a cselekmény egészére érvényes:

Soha ne ítélj meg egy könyvet kizárólag a borítója alapján.

„Van egy Gaston nevű karaktered, aki a vonzerejét arra használja, hogy másokat őrületbe kergessen, és egy olyan embert támadjon, akivel még soha nem találkozott. Valakit, aki más, mint ő. Valaki, aki – Gaston szerint - veszélyt jelent csak azért, mert ő azt mondja. Azt hiszem, a téma ugyanolyan fontos ma, mint 300 éve, amikor a mese íródott. Remélem, eljut az emberekhez az üzenet.”

Josh Gad nagyjából le is fordította a film üzenetét: A Szépség és a Szörnyeteg az elfogadásról, szól, amit a színész csak javasolni tud mindenkinek. 

A film rendezője, Bill Condon csalódottságának adott hangot, amiért ekkora „botrány” lett a filmben szereplő meleg karakter.

„Ó, istenem. Mit is mondhatnék? Az egész fel lett fújva.” Azt is hozzátette, hogy reméli, a közönség nem csinál belőle nagy ügyet.

Mindeközben Oroszország elég nagy feneket kerített a dolognak: „csak felnőtteknek” besorolást kapott a film, ami Oroszországban 16+-osnak felel meg - írja a Guardian. Ahhoz képest, hogy arról is szó volt, hogy az országban betiltják a filmet, egészen jól megúszta. A mozifilmek korhatár-besorolása Oroszországban a kulturális minisztérium feladata. Múlt héten a kormánypárt képviselője, Vitalij Milonov a film betiltását szorgalmazta a benne foglalt „perverz szexuális kapcsolatok” miatt, ami szembe megy az Oroszországban hatályos "meleg propagandát tiltó" törvénnyel.

Nemcsak Oroszországban vannak azonban szűk látókörű emberek: egy alabamai mozi is levette műsoráról a filmet a meleg jelenet miatt.

A filmet március 23-án végre Magyarországon is bemutatják.