A születésnapos Luc Besson legjobb filmjelenetei

Változatos karrier az övé: a számtalan klasszikus mellett tucatnyi szemetet is gyártott, és ugyan régi fénye már jócskán megkopott, de megkerülhetetlen alkotó. Isten éltesse az 59 éves Luc Bessont!

Egészen sajátosan alakult Luc Besson karrierje: egykor, pályája kezdetén akár művészfilmesnek is nevezhettük különös hangulatú, szerzői filmjei miatt (A nagy kékség, Metró), akciórendezővé vált, a Leon, a profival hivatkozási pont és kulturális jelenség lett, majd jött a minden ízében extravagáns Az ötödik elem. Az agykiégetően látványos sci-fi komédiával egy időben született meg Luc Besson, a producer a Taxi-sorozattal és annak különböző, egy kaptafára készült klónjaival, és Besson rendezői tehetsége lassacskán elsorvadt. Emlékszik valaki az Adéle és a múmiák rejtélyére? Ismeri valaki a Vérmesék vagy a The Lady című filmeket? Nagy visszatérése sem hozott minőséget: a Lucy csak egy újabb agyzsibbasztás lett, a Valerian és az ezer bolygó városával pedig jócskán leszerepelt, pedig olyan alapanyagból dolgozott, olyan játszóteret kapott, amiből bármit ki lehetett volna hozni. Kár érted, Luc.

Viszont ne feledjük, hogy ő tette híressé Christopher Lambertet, Natalie Portmant, Jean Renót, Milla Jovovichot, és ő csinált akcióhőst Liam Neesonból, a keze közül kikerült rendezőkről nem is beszélve.

Lássuk Besson néhány legemlékezetesebb jelenetét - rendezői és produceri munkáiból is válogattunk.

 

Leon, a profi

Nagyon nehéz lenne egyetlen jelenetet kiválasztani, hiszen a Leon animéket idéző, film eleji mészárlása ugyanolyan zseniális, mint számos, Matildával közös jelenete (mesterlövészet-oktatás a ház tetején vagy az éttermi vacsora), de az a rész, amikor Gary Oldman Beethovent hallgatva kiirtja a kislány családját, mindannyiunk agyába beleégett.

 

Az ötödik elem

Itt is nehéz volt választani, de a kék színű díva előadása talán a film legtöbbet idézett jelenete. Az énekesnőt Besson akkori, második felesége, Maïwenn Le Besco alakította, ám a rendező a forgatás alatt összejött Milla Jovovics-csal. Besson el is vált, hogy elvehesse, majd két év után ez a házassága is véget ért.

 

Valerian és az ezer bolygó városa

A  Pierre Christin és Claude Mézières képregénysorozatából készült, méregdrága film óriásit bukott - és bizony okkal, mert Besson képtelen volt ügyesen felhasználni az alapanyagot. A nyitójelenet azonban zseniális, amint bemutatja az emberiség találkozásait különböző civilizációkkal és a címben is szereplő Alpha gigantikus űrvárosának gyarapodását - mindezt David Bowie Space Oddity-jére. 

 

Nikita

Miközben a férfi romantikázna, a címszereplő bérgyilkos (Anne Parillaud, Besson első felesége) a fürdőszobában épp egy távcsöves puskával melózik. A jelenet egyszerűen tökéletes, egyszerre vicces feszült, amit csak fokoz Besson állandó alkotótársa, Eric Serra zenéje.

 

Elrabolva

A sokat idézett, mémmé vált telefonbeszélgetés, az ikonikus jelenet, ami Liam Neeson karrierjét új mederbe terelte - és azóta évente legalább egyszer eljátssza ugyanezt a figurát, aki csak megy, megy, és kinyír mindenkit maga körül. Viszont ahogy szárazon magyarázza a lányának, hogy mit tegyen, miközben elrabolják, egyszerűen hátborzongató.