Jim Carrey legjobb filmjei – és a legrosszabb

Jim Carrey elképesztő figura, aki nemcsak nemzedékének talán legjobb komikusa, hanem időről időre azt is bebizonyította, hogy a dráma is remekül áll neki – a krimi viszont nagyon nem.

A maszk (1994)

Volt idő, amikor minden hollywoodi vígjáték Jim Carrey-ről szólt, és ez az időszak 1994 táján kezdődött, amikor egyszerre jött ki az Ace Ventura, a Dumb és Dumber és persze A maszk – nem is tudom, Carrey hogy győzte mindet. Utóbbi már csak azért is fontos, mert ez volt a hamvas és nagyon fiatal Cameron Diaz nagyjátékfilmes debütálása – és ez a film tette menővé a Jack Russell terriert. A Dark Horse Comics képregény sorozata alapján készült film női főszerepére hősnőnk nem kevesebbszer, mint tizenkétszer ment el meghallgatásra, mire megkapta Tina, a gengszter csajának szerepét. Aki bárénekesnő, és nem rossz lány, hiszen hajlandó segíteni a balfék banki alkalmazott Stanley Ipkissnek, aki egy véletlennek és egy ősi maszknak köszönhetően a legfurcsább és legidétlenebb szuperhős lesz, akit mellesleg tényleg csak Jim Carrey játszhatott el.

A film a Netflixen is elérhető 

Ace Ventura - Állati nyomozó (1994)

A világ a 90-es évek közepén nem volt felkészülve arra az őrület cunamira, amit Carrey rázúdított, merthogy egy cseppet sem fogta vissza magát sem a Maszkként - bár ott még volt egy normális fele -, sem a hibbant frizurás, hawaii inges állati nyomozóra, akinek az arca többet mozgott, mint a film összes szereplője együtt – és akkor a végtagjairól még nem is beszéltünk. Talán ezért nyúltak annyira mellé az Arany Málna-díj ítészei, akik Carrey-nek adták a „legrosszabb új hollywoodi sztárnak” járó díjat, amiért egyértelműen pokolra kerülnek. Igaz, a kritikusok is elsőre lehúzták az Ace Venturát, mert Carrey egy tényleg őrült filmet hozott össze az eredetileg egy Sherlock Holmes paródiának szánt történettel, mindent a saját stílusára alakított, sőt a poénok jelentős részét is maga írta – mint például a farpofás párbeszédet.  

A film az AppleTV-n kölcsönözhető

Dumb és Dumber - Dilibogyók (1994)

Íme a film, amely talán egyetlenként rácáfol a „Sose nyomd fullba a kretént” mottóra! Lloyd Christmas (Jim Carrey), a Rhode Island-i sofőr a bárgyúság megtestesítője, és aki rákattan az egyik gyönyörű utasára (Lauren Holly). Amikor megérkeznek a repülőtérre, úgy tűnik, a nő örökre kisétál az életéből, ám szerencséjére az ülésen felejti a tárcáját. Lloyd az égvilágon mindent bevet, hogy visszajuttassa neki az elveszett holmit, azonban barátjával, Harry-vel (Jeff Daniels) egy szövevényes emberrablás közepén találják magukat, de nekik fontosabb a barátság, mint a pénz – vagy a józan ész. És

a két idióta átszeli fél Amerikát, hogy minden helyzetben a lehető legrosszabb döntést hozzák meg

– és a végén mégis ők diadalmaskodjanak!

A film az AppleTV-n kölcsönözhető

A kábelbarát (1996)

Egy zavarbeejtő filmről van szó, amely ma is megosztja a nézőket, hiszen a Carrey által alakított kábeles fickó - aki Kovács úr életébe egy szívesség ürügyén betolakodik - egy szörnyeteg. Vicces, de akkor is szörnyeteg, aki szép lassan befurakodik hősünk - Matthew Broderick karakterét tényleg Kovacsnak hívják – mindennapjainak legkisebb szegletébe is, manipulálva a magánéletét, a munkáját, a barátságait. A legriasztóbb, hogy a kábeles fickót nem a pénzre hajt vagy az bosszúvágy vezérli, hanem valóban csak egy barátra vágyik – persze ki vágyik arra, hogy ő legyen a barátja. És

Carrey vérében tényleg lehet egy adag pszichopata,

mert  annyira kézre áll neki a szerep, és pluszpont a filmtörténet legjobb karaoke jelenetéért. Íme, ahogy a Jefferson Airplane-től a Somebody to Love-ot énekli:

A film az AppleTV-n kölcsönözhető

Truman show (1998)

Truman Burbank (Jim Carrey) nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező (Ed Harris) ötlött ki és vezet. Truman a műsor főszereplője - de nem tud róla. Élete egy véget nem érő TV show, melyben az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek és még a szüntelenül csacsogó felesége (Laura Linney) is szerződtetett színjátszó. És bár mindez egy vígjáték, valójában tragédia is, hiszen szerencsétlen hősünk egy bábu, akit erre a szerepre „tenyésztettek ki”, soha nem lehetett saját döntése, saját élete, és Carrey alakítása tökéletesen hozta ezt a kettősséget, a vicces helyzetek és a banális mindennapi (mű)valóság között valójában vergődő főhős alakját.

Ekkor már sejteni lehetett, hogy Carrey sokkal több, mint a nagy gumiarc otromba poénokkal,

és tényleg, hamarosan jött a katartikus Ember a Holdon!

A film az AppleTV-n és az Amazon Prime-on kölcsönözhető

Ember a Holdon (1999)

Hiszik, vagy sem, de a film forgatásának idejére Jim Carrey átváltozott Andy Kaufmanná, a kiszámíthatatlanságáról és őrült ötleteiről híres komikussá. Nem játszotta a példaképét, hanem megszűnt Carrey-nek lenni – saját bevallása szerint gyakorlatilag az elhunyt Kaufman hetekre kölcsönkérte a testét, hogy abban játssza el saját magát. Bizarr történet, de ha megnézzük a forgatáson készült dokumentumfilmet, elhisszük, hogy Carrey valahogy tényleg megszüntette a saját személyiségét, sőt, akik ismerték Kaufmant, azt állították, hogy tényleg régi barátjuk volt ott, csak más bőrében. Persze bárhogy is történt, Jim Carrey kibírhatatlan seggfej volt, de zseniális munkát végzett. Vagy a filmet rendező Milos Forman hozta ki belőle a zsenit.

Én és én meg az Irén (2000)

Szegény jóvágású Rhodes Island-i motorosrendőrt, Charlie-t (Carrey) mindenki kihasználja, neje az esküvőjén csalta meg egy fekete törpével, hogy rögtön le is lépjen, ráhagyva három nagydarab afro-amerikai zabigyerek gondozását, ő pedig mindig mosolyog, valahányszor belé rúgnak. Csakhogy van egy agresszív, szemétláda énje is, Hank, aki, ha Charlie-nak már túl sok az, amit kap, időnként átveszi az irányítást, és jól szétcsap, a maga sutyerák módján. Carrey zseniálisan hozza mindkét alakítást, azt, ahogy a balek megrázza magát és egy tapló lesz, de azt is, amikor a tapló baleknak adja ki magát, hogy megkaphassa azt, ami kell neki - nevezetesen a címbéli Irént, azaz Renée Zellwegert -, mert a Farelly testvérek jól megcsavarták a sztorit.

A film az HBO GO-n nézhető meg

Az igenember (2008)

Jim Carrey akkor igazán jó, amikor megőrül, és nagyon bizarr dolgokat csinálhat, és ez itt megadatik neki. Ő, vagyis az unalmas, pardon, hétköznapi tisztviselő, Carl Allen a válása után teljesen bezárkózik, és csak kedvenc horrorfilmjeinek él. Hiába próbálja őt barátja, Peter (Bradley Cooper) kirángatni a gödörből, mindig mindenre nemet mond. Egészen addig, amíg el nem keveredik egy különös életvezetési guru (a zseniális Terence Stamp) szemináriumára. Maga sem tudja, hogyan és miért, de fogadalmat tesz, hogy mostantól mindenre igent mond. Az igeneknek köszönhetően az utcai verekedéstől az előléptetésig mindent átél, még a nagy szerelmet és annak az elvesztését is. Ha nem elég a teljesen hibbant, de nagyon kedves történet, ott van Carrey és Zooey Deschanel nyerő párosa!

A film az AppleTV-n kölcsönözhető

Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

A film Charlie Kaufman, Michel Gondry és Pierre Bismuth által jegyzett forgatókönyvét az amerikai forgatókönyvírók céhe a XIX. század második legjobbjának hirdette ki, és nem véletlenül. Mert a férfi (Jim Carrey) története, akinek kék hajú barátnője (Kate Winslet) kitöröltette az emlékezetéből kapcsolatuk minden emlékét, egyszerre iszonyú furcsa, rendkívül fordulatos és megrendítően érzékeny. Látjuk, ahogy hősünk agyának rejtett zugainak mélyéről milyen elemi erővel törnek fel a legszebb élmények, utazunk valóság, képzelet és a semmibe tűnő emlékek között, És kiderül, hogy

tényleg van olyan szerelem, amely örök.

Legalábbis az őrült(en kreatív) francia rendezőnek, Michel Gondry-nak, az élete egyik legjobb alakítását nyújtó  Carrey-nek és a nála is jobb Winsletnek erre a 108 percre elhisszük ezt.

A film az HBO GO-n nézhető meg

Lemony Snicket - A balszerencse áradása (2004)

A csomagolás ne tévesszen meg senkit, ez nem gyerekfilm, hanem éjsötét vígjáték megannyi groteszk halálnemmel és gonosz fordulattal. És nem mellesleg Jim Carrey egyik legjobb filmje, pedig neki akad elég sok jól sikerült alkotása. Ő a gaz Olaf gróf, az elmés álcák és elképesztő fondorlatok nagymestere, az agyafúrt gonosztevő és ripacs színész, aki meg akarja kaparintani a Baudelaire árvák családi örökségét. El is takarít mindenkit az útból, aki az örökség és közé áll, és az emberi butaság és hiszékenység mindig a kezére játszik. És nem csak ő zseniális itt, de a látvány, a sztori, a fordulatok, minden, beleértve az életében először butuska nőt alakító Meryl Streepet is.

A film a Netflixen és az HBO GO-n is megnézhető

És a legrosszabb:

A 23-as szám (2007)

Volt idő, amikor a menőség csimborasszójának a szaxofon számított – Bill Clinton is szaxofonozással lett elnök -, és karrierje egy pontján Jim Carrey is úgy döntött, kell neki egy szaxofonos film. Jól akart kinézni, dögös akart lenni, ki ne értené meg, de közben elfelejtett játszani és észre sem vette, hogy a film, amire aláírt, pocsék. Joel Schumacher noiros hangulatot thrillerelemekkel ötvöző történeténekhőse egy önmarcangoló figura, aki meghökkenve olvassa a 23-as szám című könyvet, amelyről egyre inkább az az érzése, hogy ő a főszereplője. Ráadásul úgy tűnik, a történet szerzője nemcsak a múltját, hanem a jövőjét is pontosan ismeri, és meglehetősen csúnya véget szán neki.

A modorosság definíciója mellett ennek a filmnek a plakátja látható illusztrációként!

A film az AppleTV-n kölcsönözhető, ha nagyon muszáj

 

Címlapkép: M. Caulfield/WireImage for PMK/HBH