A szülinapos lány - Kristen Stewart

A ma 27 éves színésznő megosztó személyiség, hiszen az Alkonyat-filmek Bella Swanjaként tinibálvány, biszexuális divatikonként pedig művészfilmes múzsa.

Kristen Stewart ezüstkanállal a szájában született 1990. április 9-én, de nem ezért szeretjük, már ha éppen szeretjük. Kristen ugyanis Los Angeles egyik legmenőbb részén nőtt fel a tévéproducer John Stewart és az ismert filmrendező és forgatókönyvíró, Jules Mann-Stewart gyerekeként. A pár mindent megadott a kislánynak és két testvérének: a házukat például Alice Csodaországban tematikára terveztették meg és rendezték be – és amikor a gyerekek kinőtték, 1,75 millió dollárért dobták piacra. A kis Kristen nyilván nem pénzért kezdett el dolgozni gyerekszínészként, hanem mert ezt szerette, ehhez volt elhivatottsága. Már 7 évesen szerepelt mindenféle filmben és reklámban, de a sikert végül a 2002-es Pánikszoba hozta meg, ahol Jodie Foster lányát játszotta – tegyük hozzá, az ő játéka volt kettőjük közül az izgalmasabb.

És be is indult szépen a karrierje, miközben levelező tagozaton folytatta tanulmányait: három egymást követő évben is jelölték a Young Artist Awards-ra, a Pánikszoba után a Jéghideg otthonért, majd az Áramlat című filmben nyújtott alakításáért. Beszélj! című munkájában egy traumatizált – megerőszakolt – tinilányt játszott, aki nem tud beszélni, a szintén 2004-es Kapd el a kölyköt!-ben tinibankrabló volt, a Kegyetlen fajban pedig milliárdoscsemete. A nagy sikernek bizonyuló Zathura - Az űrfogócskában csak kisebb szerepe volt, a 2007-es A hírnök című horror – vagy nevezzük természetfeletti thrillernek - viszont bukás volt, és pár olyan filmet is csinált, amire jó eséllyel ő maga sem emlékszik. Már amikor úgy nézett ki, hogy búcsút mondhat karrierjének, jött az Alkonyat saga!

Aligha kell bemutatnunk Bella Swant, a tök átlagos lányt, aki a vámpírok és farkasemberek között őrlődik naphosszat, és a 2008-ban indult, érthetetlenül sikeres sorozat hihetetlenül népszerűvé tette Stewartot, aki még azt a szívességet is megtette a rajongóknak, a szériának és az újságíróknak, hogy összejött filmbeli partnerével, Robert Pattinsonnal. Hősnőnk javára kell, hogy írjuk, hogy a 2012-ben lezárult franchise egyes részei között kevésbé közönségbarát darabokat is készített. Ilyen volt a nagyon vicces Kalandpark, amiben Jesse Eisenberggel játszott – vele később is dolgozik együtt -, a Mallory szerint a világ, amiben a nagyszerű James Gandolfini volt a partnere, vagy A rocker csajok, ahol Joan Jettet játszotta, itt rá se lehetett ismerni.

Az utolsó Alkonyat-film, az Alkonyat - Hajnalhasadás II. rész után még gyorsan lenyomott egy kommersz munkát, a Hófehér és a vadászt, de ezt már művészfilmek követték – nyilván rengeteg Bella Swan rajongó nagy bánatára. Mintegy mellesleg a Chanel divatház őt választotta 2014-es reklámkampányuk arcának, de ekkor jött ki a guantanamói fogolytáborban játszódó Camp X-Ray című dráma, illetve a francia Sils Maria felhői, ahol Juliette Binoche asszisztensét alakította. A vagy 30 kilós Kristen munkamániás, zsinórban jöttek ki a munkái. A Megmaradt Alice-nek-ben Julianne Moorral szerepelhetett együtt, a rendkívül idétlen BeSZERvezvében és a Woody Allen rendezte Café Societyban újra Jesse Eisenberg volt a partnere.

A Rideg Világ című sci-fiben Nicolas Houltba szeret bele egy olyan világban, ahol tilos az ilyesmi, a héten bemutatott A stylistban pedig újra a magyar származású Olivier Assayxas-szal dolgozott együtt és megint személyi asszisztenst játszik, nyilván szereti a biztos pontokat az életben. Már elkészült, de még nem mutatták be Ang Lee filmjét, a Billy Lynn's Long Halftime Walkot, remélhetően ebben láthatjuk majd legközelebb. És majd elfelejtettük: egy idő után biztosan sokaknak feltűnt, hogy Kristen sápadt angol fiúk helyett lányokkal kezdett el randizni, amire azt mondta, hogy a legjobb az, hogy semmit sem kell pontosan definiálni. Mi definiáljuk, biszexuális. De nem csak ezért szeretjük.