A szuperhősfilmek 10 legsokkolóbb pillanata

Amikor nem a látványon, hanem a drámán van a hangsúly. Spoileres lista!

A héten mutatták be Robert Pattinson főszereplésével az új Batman-filmet, amely már az előzetesek alapján is sokkal komorabbnak ígérkezett, mint az előző verziók. A képregényfilmek és -sorozatok kezdetben a legfiatalabb korosztályt célozták meg, így többnyire igyekeztek családbarátok maradni, újabban azonban már trend, főleg a DC-Warner filmjeiben, a felnőttesebb témák beemelése, de egy-egy megrázóbb, sokkolóbb pillanat a Marvel univerzumában is akad. Lássuk SPOILERESEN a 10 legsokkolóbb momentumot.

10. The Suicide Squad – Ratcatcher múltja

Forrás: InterCom

 

James Gunnt azért igazolta le a DC, hogy ültesse át a védjegyszerű humorát a Suicide Squad második verziójába, és A galaxis őrzői rendezője nem is okozott csalódást. Filmje tele van fergeteges (és infantilis) poénokkal, illetve lökött karakterekkel, éppen azért sokkoló, amikor egy flashback erejéig felvillantja Ratcatcher 2 múltját. A Daniela Melchior által alakított „patkánysuttogó” Portugáliában nőtt fel utcagyerekként, és tanúja volt annak, ahogy drogfüggő apja (Taika Waititi cameója) túladagolja magát és meghal. Csoda, hogy ezen a traumán azóta se tudta túltenni magát?

9. Az acélember – Superman gyilkol

Forrás: InterCom/WarnerBros

 

Zack Snyder újra elmesélte Superman eredettörténetét, de ebben a verzióban nem ő az egyetlen, aki túléli a Krypton bolygó pusztulását. A gonosz Zod tábornok és emberei is eljutnak a Földre, és az a tervük, hogy egy második Kryptont kreálnak belőle. A végső nagy összecsapás során Zod ártatlanok feláldozásával fenyegetőzik, Superman pedig kitöri a nyakát. A pillanat azért is megdöbbentő, mert a karakter korábban soha nem gyilkolt.

8. Bosszúállók: Végtelen háború – Nyitójelenet

Azt már előzetesen is lehetett tudni, hogy az MCU 19. filmje, illetve az egy évvel később érkező folytatása (Bosszúállók: Végjáték) sötétebb lesz, mint Vasemberék bármelyik korábbi kalandja, de arra kevesen számíthattak, hogy már a nyitójelenet is sokkoló lesz. Alig

pár perc alatt tanúi lehetünk annak, ahogy Thanos a csatlósai segítségével lemészárolja fél Asgardot, lenyomja Hulkot, és megöli Thor testvérét, Lokit, és a barátját, Heimdallt.

Ez a jelenet egyben meg is alapozza a film hangulatát.

7. Amerika kapitány: A Tél Katonája – Találkozás egy régi szerelemmel

Steve Rogers, azaz Amerika kapitány még a saját idejében, a 2. világháborúban szeretett bele Peggy Carterbe, a S.H.I.E.L.D. későbbi megalapítójába, majd 70 év szünet következett a kapcsolatukban, Rogers ugyanis lezuhan a gépével és jégbe fagy. A második Amerika kapitány-filmben végre újra találkozik az ekkor már 96 éves nővel, aki azonban Alzheimer-kórban szenved, így a beszélgetéseiket szinte azonnal elfelejti.

6. A csodálatos Pókember 2.  – Gwen Stacy halála

Andrew Garfield Pókember-filmjei elég felejthetőre sikerültek, de egy nagyon emlékezetes pillanat így is akad a 2. részben. Miközben Parker a barátjából az ellenségévé vált Harry Osbornnal küzd, az Emma Stone által alakított barátnője lezuhan egy óratorony tetejéről. Pókember képes még elkapni őt a hálójával, de a nyaka így is eltörik. Az eredeti képregény ismerőit ez a fordulat nem lephette meg, de

a keservesen zokogó Garfield látványa így is megrázó.

5. Fekete Párduc – Killmonger halála

Forrás: Fórum Hungary

 

Killmonger papíron a film főgonosza volt, de olyan összetett karakter, akivel nehéz nem szimpatizálni, pláne hogy látjuk, gyerekként miként hagyták magára. Amikor unokatestvére, T’Challa legyőzi őt, még utoljára megnézheti a naplementét, és ugyan Wakanda királya felajánlja neki, hogy meggyógyítja, nemet mond, mert tudja, hogy börtönbe kerülne, ezért inkább a halált választja, ahogy ősei is azt választották a rabság helyett.

4. Pókember – Ben halála

Pókember eredettörténetének elmaradhatatlan része imádott Ben bácsikájának halála, amelyet jó párszor megnézhettünk már, de Sam Raimi verziója a legdrámaibb. A sztori szerint Parker futni hagy egy bűnözőt, aki később meggyilkolja Ben bácsit, Peter pedig már csak a haláltusájára ér oda. Cliff Robertson is kiváló alakítást nyújt, de a show-t

Tobey Maguire lopja el, aki nem filmes módra, hanem teljes beleéléssel, eltorzult arccal bőg, amitől mélységesen emberivé válik a képregénykarakter.

3. Pókember: Nincs hazaút – May néni halála

Pókember: Nincs hazaút (Forrás: Marvel Studios)

 

Tom Holland első két filmjéből kihagyták az addig kötelezőnek hitt Ben bácsi-traumát, de nem is hiányzott senkinek az unásig ismert sztori újrajátszása. A tavaly bemutatott Nincs hazaútban épp azért érte váratlanul a nézőket, amikor Holland Pókemberének mégiscsak szembesülnie kellett egy hasonlóan nagy veszteséggel. Ráadásul itt is ő a felelős, mert szabadjára engedi Norman Osbornt, abban a hitben, hogy tudja őt kontrollálni, a Zöld Manó azonban végez May nénivel, aki végül Peter karjaiban hal meg.

2. Bosszúállók: Végtelen háború – A csettintés

Forrás: Fórum Hungary

 

A Végtelen háború végén olyat láthattak a nézők, amit szuperhősfilmekben még soha: győzött a gonosz. Thanos terve sikerül, megszerzi a Végtelen Köveket, csettint, és ezzel elpusztítja a fél univerzumot. Láthatjuk, ahogy elporlad többek közt Wanda Maximov, Bucky Barnes, a Fekete Párduc, Groot, Mantis, Drax, Quill és Doktor Strange.

Mind közül talán Pókember, azaz Peter Parker halála a legmegrázóbb, mert itt ütközik ki igazán, hogy hiába szuperhős, valójában csak egy rémült gyerek. „Mr. Stark! Nem vagyok túl jól” – mondja mentorának, Vasembernek, miközben összeesik, majd így folytatja:

Nem akarok meghalni. Nem akarok, Mr. Stark. Kérem! Nem akarok meghalni. Nem akarok.”

A jelenetet (amelyet részben Tom Holland improvizált) még az sem gyengíti, hogy azért már ekkor sejteni lehetett, hogy a hősök nem maradnak halottak.

1. Bosszúállók: Végtelen háború – Wanda vs. Vízió

Thanosnak már csak egyetlen követ kell megszereznie, hogy a tervét beteljesítve eltörölhesse a fél univerzumot. Az Elmekő része Vízió testének, ezért nem marad más megoldás, csak a kő elpusztítása – Vízióval együtt. Ezt az android szerelmének, Wandának kell megtennie, Vízió meg is hal, de kiderül, hogy hiába volt az áldozata. Thanos visszatekeri az időt, és kitépi a követ Vízió homlokából, akinek így kétszer is végignézhetjük a haláltusáját.

via: Buzzfeed