A tudomány szerint ez az öt legfélelmetesebb mozis ijesztgetés

Nézők pulzusát mérve jött ki az eredmény.

Az úgynevezett „jump scare” az a pillanat a horrorfilmekben, amikor hirtelen ránk ijesztenek. A hosszasan építkező, feszült jelenet

egy hirtelen vizuális és hanghatásba torkollik.

Szeretjük, vagy sem, ez is részét képezi a népszerű horrorfilmeknek, és olyan adrenalinlöketet ad, ami a moziteremből kilépve is velünk marad. Egyesek szerint olcsó, hatásvadász megoldás, mások a műfaj kihagyhatatlan sajátosságának tartják.

Forrás: Intercom

 

David Cronenberg (Videodrome, A légy, Karambol, eXistenZ – Az élet játék), Jennifer Kent (A Babadook), és Ari Aster (Örökség, Fehér éjszakák) filmjeiben biztos nem látunk ilyen megoldásokat, de a népszerű hollywoodi rendezők, mint James Wan (Fűrész, Insidious, Halálos hallgatás, Démonok között, Eleven kór) Scott Derrickson (Ördögűzés Emily Rose üdvéért, Sinister, Doctor Strange, Fekete telefon) és Fede Álvarez (Vaksötét, Ami nem öl meg) előszeretettel nyúlnak ehhez a módszerhez. Ha őszinték akarunk lenni, aki egy igazán masszív horrorfilmet szeretne nézni, az titkon a jump scare-ekre is vágyik.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Azonban sokan hajlamosak túl gyakran használni ezt az eszközt olyan, indokolatlan helyzetekben is, mint amikor egy madár nekirepül az ablaknak, vagy egy patkány suhan át a pince padlóján. Vannak azonban olyan filmek, amik kifejezetten okosan használják a jump scare-t. A Broadbandchoices vállalat által készített felmérésből most már azt is tudjuk, melyek ezek.

Forrás: Big Bang Media

 

A tudományos tanulmányból kiderül, mely filmekben vannak a legfélelmetesebb ijesztgetések. A listán a kortárs horror legnagyobb nevei szerepelnek,

az első öt helyen végzett alkotások közül kettőt is James Wan jegyez.

A filmeket aszerint osztályozták, hogy megtekintése közben mennyire emelkedett meg a nézők pulzusa. Ehhez tudni kell, hogy nyugalmi állapotban az ember pulzusa 60 és 85 BPM (ütés/perc) közt van. Lássuk hát, melyik az az öt film, ami jócskán megdolgozza a pulzust!

5. Hang nélkül 2 (John Krasinski, 2020)

A világunkat ellepő, hangra támadó szörnyek ötlete megannyi feszültséget hordoz magában. Érdekes módon a listára a második rész került fel.

A film 123 BPM-re emelte a nézők pulzusát.

 

4. Az utolsó rítus (Rob Savage, 2021)

A pandémia elhozta az online kapcsolattartás fellendülését, és népszerűvé tette a csoportos videochatet. A rendhagyó horrorfilm egy ilyen chatszobában, egy számítógép képernyőjén játszódik.

A film 129 BPM-re emelte a nézők pulzusát.


3. Démonok között (James Wan, 2013)

Ed és Lorraine Warren egyik leghátborzongatóbb esetéből készül filmben debütált az azóta ikonikussá vált Annabelle-baba is.

A film 130 BPM-re emelte a nézők pulzusát.


2. Sinister (Scott Derrickson, 2012)

Az Ethan Hawke főszereplésével készült horrorfilmben egy író furcsa filmszalagokra bukkan, melyeken brutális gyilkosságokat örökítettek meg. Mikor elkezd utánajárni az eredetüknek, egy démonnal találja szemben magát.

A film 130 BPM-re emelte a nézők pulzusát.

 

1. Insidious (James Wan, 2010)

James Wan második filmje a listán, amely három folytatást is megért. A gyermekéért akár a túlvilágra is átmerészkedő apa története egyszerre megható és hátborzongató.

A film 133 BPM-re emelte a nézők pulzusát.

(via Far Out Magazine)