A valódi esőember egy óra alatt megjegyzett egy egész könyvet

Tudtátok, hogy az Esőemberen kívül Az 50 első randit és a Taxisofőrt is valós személyek ihlették?

Esőember

Az Esőemberben a Dustin Hoffman alakította Raymond Babbit autista és ún. Savant-szindrómás volt, ami azt jelenti, hogy bizonyos területeken hihetetlen, átlag feletti szakértelemmel, éleselméjűséggel rendelkezik. A filmben a férfi többek közt kívülről tudja Shakespeare összes művét és zseniális fejszámoló. 

A karaktert a 2009-ben elhunyt Kim Peek ihlette. A valódi "esőember" fejből tudta az Egyesült Államok úthálózatát, szinte végtelen mennyiségű dal évszámát és szerzőjét, és történelmi tudása is elképesztő volt. 16-20 hónapos korában derült ki, milyen emberfeletti memóriával rendelkezik. Később csaknem egy óra alatt elolvasott  és megjegyzett egy könyvet, méghozzá úgy, hogy egyszerre olvasta az oldalpár mindkét lapját - bal szemével a bal oldalit, jobb szemével a másikat. Miután végzett, fordítva tette vissza a könyvet a polcra, hogy emlékeztesse magát, azt már kívülről tudja.

Az Esőember után számtalan közönségtalálkozón vett részt, amiken azzal döbbentette meg hallgatóságát, hogy az illető születésnapja dátuma alapján nem csak azt tudta megmondani, hogy milyen napra esett, hanem azt is, hogy aznap milyen vezető hírek szerepeltek a legnagyobb újságokban. Gary Morrow, az Esőember forgatókönyvírója Peeknek ajándékozta az Oscar-díját, aki boldogan vitte magával országjáró körútjaira. Ezekre az apja kísérte, hogy segítsen fiának, mert a leghétköznapibb dolgokkal nehezen boldogult.

 

Az 50 első randi

A történetben egy olyan nő szerepel, akinek csupán 24 órás a memóriája, másnap már semmire sem emlékszik a korábban történtekből. Bármilyen hihetetlen, őt is valós személy ihlette. Michelle Philpots két balesetet is szenvedett (egyiket motorral, másikat autóval), és mindkét alkalommal agykárosodást szenvedett. A nő számára azóta is 1994-et írunk, és Drew Barrymore karakteréhez hasonlóan csupán az aktuális napra emlékszik. A hétköznapi rutinban ez ugyan nem gátolja, ám - ahogy meséli - például több sorozatot is szeret, de fogalma sincs arról, mi történt a korábbi epizódokban. Emlékeit post-itekre jegyzi fel, illetve a telefonjában tárolja, hogy másnap könnyebb legyen újrakezdeni.

 

Taxisofőr

Arthur Bremer előbb Richard Nixonnal akart végezni, de miután rájött, hogy lehetetlen őt megközelíteni, George Wallace elnökjelölt meggyilkolása mellett döntött. 1972-ben egy kortesrendezvény alkalmával sikerült a politikus közelébe férkőznie, és egy egész tárat kiürítve négyszer lőtte meg a férfit, továbbá három másik embert megsebesített. Bremert 63 év börtönre ítélték, majd 35 év után, 2007-ben feltételesen szabadlábra helyezték. A merénylet előtt mániákusan naplót vezetett, amelynek egy 113 oldalas részletét 1973-ban kiadták - Paul Schrader részben innen merített Travis Bickle karakteréhez. 

(Forrás: Listverse)