A világ legnagyobb rendezője nekiment a világ legnagyobb streamelős cégének

Steven Spielbergnek már jó ideje bögyében van a Netflix – hamarosan konkrét lépéseket készül tenni, hogy kitiltsa a filmjeiket az Oscarról. Most a Netflix is válaszolt...

Spielberg – ahogy azt meg is írtuk – már tavaly márciusban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a netflixes alkotások, hiába egész estés filmek, közvetítő formájuk miatt csupán tévéfilmek, és mint ilyenek, nem érdemlik meg, hogy az Oscarra vigyék őket – ott van nekik az Emmy-gála. Most az ügy újra előkerült, mivel amikor a rendező februárban filmkészítői díjat vett át a Cinema Audio Society díjátadóján, köszönőbeszédében a következőket mondta.

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images

 

„Remélem, továbbra is mindannyian hiszünk benne, hogy a legnagyobb hozzájárulás, amit filmkészítőként a közönségnek adhatunk, az a mozgóképek filmszínházi élménye. Szilárdan hiszek benne, hogy a moziknak örökre meg kell maradniuk.

Semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor az ember bemegy egy nagy, sötét terembe, egy csomó olyan emberrel együtt, akiket nem ismer, majd egy közös élményt élnek át.

Ez az, amiben mi mindannyian hiszünk.”

Közvetlen munkatársai szerint pedig a rendező arra készül, hogy az idei Oscart összegző vezetői találkozón a díjakról döntő Filmakadémia tisztségviselőjeként

olyan változtatásokat javasol a vezetőségnek, amelyek kizárnák a lehetőségét a streamelős cégek gyártásában készült alkotások Oscar-díjra való nevezésének.

Spielberg állítólag annyira fontosnak tartja a Netflix kiszorítását, hogy még kampányt is kész indítani az ügy érdekében.

Idén a streamelős óriáscég gyártásában készült Roma három díjat is nyert az Oscar-gálán, de már tavaly nyert egy Netflix-doku, az Icarus, további filmjeiket pedig több kategóriában is jelölték.

„Szeretjük a mozit. És íme még néhány dolog, amit szeretünk: hozzáférést biztosítani ehhez az olyanoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, vagy olyan helyen élnek, ahol nincs mozi. Biztosítani bárkinek, bárhol, hogy ugyanakkor élvezhessék a premiereket. Lehetőséget adni a filmkészítőknek, hogy több módon is megosszák a művészetüket”

– olvasható a cég által a Twitterre kirakott rövidke közlemény, amelyben nem nevezik néven Spielberget, de minden bizonnyal neki válaszoltak.


(via NME, Guardian)