Aki sosem lesz James Bond - Idris Elba portré

Nem is rég még jó ötletnek tűnt, hogy a következő 007-es ügynök fekete bőrű legyen, és ő volt a legfőbb jelölt. Ebből persze semmi sem lett, de most ő A setét torony revolverhőse, ami ezért elég cool.

Idrissa Akuna Elba 1972. szeptember 6-án született Londonban. Egyetlen gyermek, édesapja, Winston Sierra Leonéban látta meg a napvilágot, és itt vette el hősünk édesanyját, aki viszont Ghánában született. Elbáék ezt követően költöztek Angliába, ahol apuka a Ford gyárában dolgozott, anyuka pedig hivatalnok lett, a kisfiú East Hamben nőtt fel, és az iskolában Idrisre rövidítette a nevét. Felnőve besegített nagybátyja vállalkozásában, aki esküvői DJ-ként kereste a kenyerét, majd egy év elteltével barátaival saját DJ céget alapított. 1988-ban otthagyta az iskolát, és felvételt nyert a National Youth Music Theatre-be egy 1500 fontos ösztöndíjnak köszönhetően – nem lett hálátlan, az adományozó Prince’s Trust jótékonysági szervezetnek azóta szóvivője lett.

Színészi karrierjét egy olyan tévésorozattal kezdte, amelyben valódi bűntényeket rekonstruáltak amatőr szereplőkkel, de ebből nem tudott megélni, így közben telefonos értékesítéssel foglalkozott, és autókerekeket cserélt egy műhelyben, sőt, apja mellett is dolgozott Fordnál. 1991-ben Big Driis néven night clubokban lépett fel DJ-ként, ami mellett meghallgatásokra járt. Állandó filmes és színpadi munkákat 1992-től kapott, első fontosabb szerepét a Bramwell című sorozatban kapta, majd 1998-ban csatlakozott a Family Affairs  sorozat szereplőihez, majd a Dangerfield állandó szereplője lett – 12 epizódig. Úgy tűnt, örökre megragadt a tévésorozatoknál – még vagy 12 címet sorolhatnánk fel -, de közben 2001-ben színpadi szerepet kapott New Yorkban, Achilles karakterét osztották rá Troilus és Cressida című Shakespeare drámában, ami nyilván jól mutatott az életrajzában, mert ezt követte a nagy áttörés.

2002-ben csatlakozott HBO nagy sikerű saját gyártású sorozatához – sokak szerint minden idők egyik legjobb szériájához, a Dróthoz, ahol 37 epizód erejéig alakíthatta a dörzsölt Russell „Stringer” Bell drogkerekedőt és gengsztert. 2005-ben egy újabb HBO-produkció jött, az Április Ruandában, ahol Augustin Muganza századost játszotta el. 2005-ben megkapta első főszerepét a Gospel című filmben, majd kisebb jelenései voltak a 28 héttel később zombifilmben és az Amerikai gengszterben. 2008-ban szerepelt Guy Ritchie enyhén zavaros akciófilmjében a Spílerben, majd 2009-ben Cam Gigandet mellett volt látható a A túlvilág szülötte című horrorban, az Őrült szenvedélyben pedig Beyoncé kissé labilis férjét alakította. 2009-ben leszerződött a BBC Luther című minisorozatára, amelyben a címszereplőt alakította – és egy kicsit producerkedett is -, olyan jól, hogy 2012-ben Golden Globe-díjjal jutalmazták.  

2010-ben Idris megkapta Roque szerepét a Vesztesek bosszúja című filmben, majd jött a bankrablós Tökéletes bűnözők, és egy furcsa szerep: viking félistenek közé keveredett a Thorban – ahol visszatérő szereplő lett, és láthatjuk majd a Thor: Ragnarökban is. Az üzlet pedig beindult. Tökéletes volt a Mandelában, a Tűzgyűrű sokat hozott a konyhára, és már Oscar-díjról beszéltek a Beasts of No Nation kapcsán, ahol afrikai gyerekkatonák gátlástalan vezére volt. A Tomboló bosszúvágyban megmutathatta sötét oldalát, Prometheusban megint Sir Ridley Scottal dolgozhatott, a kevésbé sikerült Gunmanben pedig Sean Pennel, miközben egy sor valóságshow-ban motorozott, bokszolt és extrém sportolt, sőt, zenélt is, hiszen már elég ismert lett a neve, és egy sor animációs filmhez kölcsönözte a hangját.

Legutóbb A forradalom napján című, nagyrészt Párizsban játszódó eurothrillerben láthattuk, majd jött a Star Trek: Mindenen túl , ahol ő volt a főgonosz, Krall, és egy Guerilla című sorozat, amely a 70-es évek Londonjában játszódik. Most pedig itt a Stephen King regényfolyama alapján készült A setét torony, ahol Matthew McConaughey az ellenfele, és kapásból egyszerre két világot kell megmentenie. Nyilván sikerül neki. És majd elfelejtettük, a kedvenc futballcsapata az Arsenal, szóval olyan rossz arc nem lehet. És ha nem is lesz belőle James Bond, még lehet az angol Denzel Washington.