Alakul az Oscar-mezőny: Christian Bale Matt Damon ellen

Elindult a sakkozás a stúdióknál – a dilemma lényege, hogy milyen kategóriában indítsák az ugyanabban a filmjükben kiemelkedően teljesítő különböző színészeket.

Biztos mindenki emlékszik rá, hogy annak idején a 2005-ös Túl a barátságon című filmdráma két egyenrangú főszereplője közül az egyiket, Heath Ledgert a legjobb férfi főszereplő, a másikat, Jake Gyllenhaalt pedig a legjobb mellékszereplő kategóriában indította a stúdió (díjat végül egyikük sem nyert). Ilyenkor természetesen valójában senki sem gondolja, hogy Ledger volt a film igazi főszereplője, Gyllenhaal pedig csak mellékszereplő – a filmesek egyszerűen nem akarták egymással versenyeztetni a sztárjaikat, és úgy érezték, az egyiküknek ebben, a másikuknak abban a kategóriában lehet több esélye.

Hogy minden az esélyekről szól, azt ebben, a kategóriák ellentmondásait kiveséző korábbi cikkünkben is megírtuk, egyéb furcsaságokkal együtt. A Fox/Disney viszont idén úgy döntött, hogy nem fog a kategóriákkal és a sztárokkal zsonglőrködni, ezért (a magyar mozikban november 14-én bemutatandó) életrajzi filmjükben, Az aszfalt királyaiban egyenrangú főszereplőként résztvevő Matt Damont és Christian Bale-t egyaránt a legjobb férfi főszereplő kategóriában indítja – így majd a Filmakadémia dönti el, melyiküket választják be végül a jelöltek közé (természetesen arra is van esély, hogy mindkettejüket, így a küzdelem a két színész között tovább folytatódhat).

Damon és Bale Az aszfalt királyaiban. Forrás: Fórum Hungary

 

A jövő év elején átadandó Oscarokért csatába induló filmek közül nem mindegyiknek az esetében hoztak ilyen salamoni döntést a filmesek. A világítótoronyt gyártó A24-nél például úgy döntöttek, hogy a két, teljesen egyenrangú főszereplő közül Robert Pattinsont indítják a legjobb férfi főszereplő, Willem Dafoe-t pedig a legjobb mellékszereplő kategóriában. Ez a húzás egyébként személyesen Pattinsonnak is elég jól jön ki, mivel ő szerepel a Netflix közelgő premierjében, a The Kingben is, és azzal az alakításával pedig a legjobb mellékszereplő kategóriába lesz esélye bekerülni.

Hasonló ítélet születhet a Volt egyszer egy… Hollywood párosa, Brad Pitt és Leonardo DiCaprio esetében is: a sztori szerint is a másik férfinak alárendelt figurát alakító Pitt minden bizonnyal a legjobb mellékszereplő, DiCaprio pedig a legjobb férfi főszereplő kategóriában indul majd csatába. Végül itt van még a Sony produkciója, az A Beautiful Day in the Neighborhood című életrajzi film, amelynek valódi sztárja, Tom Hanks várhatón a legjobb mellékszereplő kategória nevezettje lesz, míg Matthew Rhysnek lesz esélye a legjobb férfi főszereplő kategória jelöltjei közé kerülni, mivel a filmben az ő nézőpontján keresztül ismerhetjük meg a híres amerikai gyerektévés, Fred Rogers figuráját.


(via IndieWire)