Alan Rickman őszintén leírt mindent a betegségéről és a Potter-filmekről

A színész most megjelenő naplójából kiderül, hogy az adott neki erőt a rák elleni harcához, hogy ő már 2000-ben tudta a Harry Potter-könyvsorozat végét, és hogy Piton professzor mennyire fontos karakterré válik a fináléra.

Fájóan korán, mindössze 69 évesen halt meg 2016-ban a Hollywoodban is óriási sikert befutott brit színészóriás, Alan Rickman. Azt, hogy 2015-ben hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, csak a közeli ismerőseinek mondta el. Azt pedig, hogy már 2005-ben a prosztatarák egy agresszív formáját diagnosztizálták nála, melynek a kezelését a Harry Potter és a Főnix Rendje forgatása előtt kellett megkezdenie, jóformán senki sem tudta – egészen mostanáig.

A The Guardian ugyanis múlt hétvégén két igen terjedelmes cikkben tette közzé Alan Rickman naplójának szívbemarkoló részleteit, melyek bepillantást engednek a néhai színészóriás évtizedes, fáradhatatlan munkájába a Harry Potter-franchise-ban, de arra is magyarázatul szolgálnak, miért döntött Rickman úgy, hogy az egészségügyi problémái ellenére is életre kelti mind a nyolc mozifilmben a komor ábrázatú, bájitaltant (de később sötét varázslatok kivédését is) oktató professzort, Perselus Pitont. A napló, amelyben színész kézzel írt jegyzetei mellett számos szép rajz és csúnya irkafirka is helyet kapott, hivatalosan október elején jelenik majd meg Madly Deeply: The Diaries of Alan Rickman címmel.

Mielőtt a sorozat ötödik, Harry Potter és a Főnix Rendje című részének forgatása megkezdődött volna, Rickman egészségügyi problémákkal volt kénytelen szembenézni. A színésznél 2005-ben a prosztatarák egy agresszív formáját diagnosztizálták, amivel kapcsolatban az orvosok úgy döntöttek, hogy eltávolítják a színész prosztatáját. A műtétre a következő év januárjában került sor a Vanderbilt University Medical Centerben, Nashville-ben, Tennessee államban. Hetekkel azután, hogy kiengedték a kórházból, Rickman írt egy bejegyzést a naplójába, amelyben elárulta: úgy döntött, továbbra is kitart Piton professzor mellett, és dolgozni fog a Harry Potter franchise ötödik részén is.

Végre, igen a HP 5. Vegyesek az érzéseim. De az az érv győz, amelyik azt mondja: látnod kell a végét! Ez a te történeted!
Forrás: InterCom

A színész ugyanis sokáig az egyetlen ember volt J.K. Rowlingon kívül az egész világon(!), aki tudta, mi lesz a Harry Potter-történetfolyam vége. 2007-ben, a Harry Potter és a Halál ereklyéi című regény megjelenésekor is papírra vetette a naplójában a gondolatait a karakteréről, Piton professzorról, aki kezdettől fogva gyötrődött a Harry Potter édesanyja, Lily Potter iránt érzett szerelem miatt.

...befejeztem az utolsó Harry Potter-könyv elolvasását. Snape [az angol eredetiben Perselus Piton neve Severus Snape] hősi halált hal, [Harry] Potter pedig úgy jellemzi őt a gyerekeinek, mint az egyik legbátrabb embert, akit valaha ismert, és a fiát is Albus Severusnak nevezi el. Ez egy igazi rituálé volt. Egy apró információ, amit Jo Rowling hét évvel ezelőtt elmondott nekem – azt, hogy Snape szerette Lilyt –, és amivel egy sziklaszirtet adott nekem, amibe belekapaszkodhattam.

Rickman azt is részletesen leírta a naplójában 2000-ben, milyen volt legelőször találkozni J.K. Rowlinggal a 2001-es Harry Potter és a bölcsek köve forgatása előtt, és olyan titkokat megtudni már akkor beavatottként, amit a rajongók csak évekkel később olvashattak el:

Idegesen beavatott Snape hátterébe. Vele beszélgetni olyan valakivel, aki megéli ezeket a történeteket, nem pedig kitalálja őket.

Rickman a naplójában egyébként a Harry Potter és a bölcsek köve premierje utáni reakcióját is kendőzetlenül leírta – nem volt ugyanis teljes mértékben elragadtatva tőle:

Ezt a filmet csak nagy vásznon szabadna látni. Olyan méreteket és mélységet kap, ami pont passzol John Williams rettenetes zenéjéhez. Az afterparty a Savoyban sokkal szórakoztatóbb volt.

További naplórészletek itt és itt olvashatók.

(via Variety)