Amikor a Jurassic Park T-rexe morog, valójában egy koalát hallunk - Állati hangeffektek a filmekben

Mert nagyon durva, mély hangjuk van ezeknek a kedves kis puha állatkáknak. De fókáknak, döglött csirkéknek és egyéb állatoknak is köszönhetünk híres hangeffekteket.

Harcosok klubja

David Fincher azt akarta, hogy a korábban bevett szokásokkal ellentétben a Harcosok klubjában életszerűbben hangozzanak a bunyók - addig ugyanis általában ugyanazokat a hangokat használták merőben különböző ütések és rúgások aláfestésére. A rendező azt akarta, hogy a verekedős jeleneteket nézvén és hallgatván a néző tényleg azt érezze, hogy itt bizony szakad a hús és törik a csont. Így Ren Klyce és John Roesch hangzástervezők több hangot is kipróbáltak. Püföltek megtömött zsákokat, bőr- és húsdarabokat, kísérleteztek disznólábbal, és az egyik legjobb hangeffekt úgy született, hogy csirketetemeket tömtek meg dióval, majd baseballütővel szétverték azokat.

 

X-men

Rozsomák (Farkas) karmai a képregényekben a jellegzetes SNIKT hangeffekttel kísérve pattannak elő - az egyik effekt, amit a Marvel levédetett -, és a filmeseknek is valami eredetit, jellegzeteset kellett kitalálni. Craig Berkey és Stephen Flick előtt kemény meló állt, ugyanis nem csupán fémes hangot kellett kreálniuk, ugyanis Logan karmai minden egyes alkalommal a húst és a bőrt is átszakítják, amikor előcsusszannak a kézfejéből. Ehhez azt is tudniuk kellett, hogy milyen hosszúak a pengék, illetve milyen sebességgel pattannak ki. A tökéletes hangzás végül hüvelyéből kirántott kard, diótörés és megint csak csirketetem püfölés keverékéből született.

 

A Gyűrűk Ura

David Farmer hangzástervező a wargok hangjához egyszerűen kutyák ugatását mixelte össze, ám Mória orkjainál már nehezebb dolga volt. Azt már az elején eldöntötte, hogy a fókák hangja tökéletes lesz a rusnyaságok számára, ám az oroszlánfókákat rögtön kizárta, mivel azok hangját már agyonhasználták a filmiparban. Végül kedves kis újszülött elefántfókák kölcsönözték a hangjukat a bányában  settenkedő rémségeknek.

A mordori orkoknál jóval nagyobb termetűek az uruk-hai-ok, hozzájuk  valami sokkal mélyebb, fenyegetőbb, állatiasabb hang illik. Fájdalmas üvöltésük alapja oroszlánfóka hangja, "hétköznapi" morgásuk pedig oroszláné és tigrisé.

 

Tarzan

Johnny Weismüller klasszikus üvöltését az is ismeri, aki életében nem látott még egyetlen Tarzan-filmet sem. A hang pontos receptjét ugyan nem ismerjük, de a legenda szerint hiéna üvöltését, egy szoprán magas C-jét, hegedűhúr pengetését és egy teve bőgését keverték össze.

 

Jurassic Park

Mivel fogalmunk sincs, milyen lehetett a T-rex üvöltése, a hangmérnököknek valami olyasmi hangot kellett kitalálni, ami valóságosnak hat. Kiselefánt nyekergését, aligátor gurgulázását és tigris morgását keverték össze az őshüllő velőtrázó üvöltéséhez. A morgást pedig meglepő módon koalától kölcsönözték - ezeknek a kedves kis állatoknbak ugyanis mély és elég félelmetes hangjuk van.

Gennaro, az ügyvéd halála a maga morbid módján vicces: a vécébe menekül a T-rex elől, aki a vécéről csippenti fel a halálra rémült férfit. És ha megtudjuk, milyen hangot hallat a falatozó dinoszaurusz, még mókásabb lesz az egész: egy kukoricát boldogan majszoló lóét!

 

Star Wars

Ben Burtt több híres, közismert hangot megalkotott - mondjuk ki ne ismerné fel kapásból a TIE-vadászok sivítását? A birodalmi vadászgépeket a második világháborús Stukák ihlették, amelyeknek jellegzetes hangjuk van, és Burttnek valami hasonlóan rémisztőt kellett összehozni, annak felhasználása nélkül.

Jobb híján John Houston The Roots of Heaven című 1958-as kalandfilmjéből kölcsönzött hangokat, amelyben Errol Flynn egy csapat élén igyekszik megmenteni az elefántokat a kihalástól. Burtt lelassította az elefántok hangját, majd vizes úton közlekedő autókéval keverte azt össze. Később maga is meglepődött, hogy ez az effekt milyen sikeres lett.

Burtt számára Csubakka hangjának megalkotása is nagy kihívást jelentett, ugyanis a vukinak egészen másmilyen ajkai vannak, mint az embernek, és a száját is csak kinyitni meg becsukni tudja. A medvék azonban a torkuk hátsó részén képzik a hangokat, így Burttnek volt miből kiindulni. Csuvi üvöltésének alapját egy négy hónapos fahéjszínű baribál (a fekete medve egyik alfaja) hangja adta, és különböző beszámolók alapján ehhez még hozzákeverte három másik medve,  borz,  oroszlán és  rozmár hangját.

Ma már elég lenne hozzá Benedict Cumberbatch is.

(Forrás: Listverse)