Arccsonttörés, kasztrálás, nekrózis – ilyenek lennének a valóságban a Reszkessetek, betörők! csapdái

A kis Kevin nem finomkodik, ha meg kell védenie az otthonát.

A komikum és a tragikum nem is állnak olyan távol egymástól, mint gondolnánk, sőt, előfordul, hogy szinte elválaszthatatlanok: a burleszk lényege, hogy bár a szereplőkkel tragikus dolgok történnek, mégis komikumként fogja fel a közönség. Azért tudunk jó szívvel kacagni az eséseken, zuhanásokon, gázolásokon, fejbe veréseken – melyek akár halállal is végződhetnének –, mert

a karakterek sérthetetlenségén megtörik az iszonyat.

Mivel minden helyzetből szinte épen, vagy a körülményekhez képest minimális sérüléssel kerülnek ki, nevetségessé válik szerencsétlenségük, pedig ellenkező esetben akár horrorba is torkollhatna a jelenet.


Erre épít a Reszkessetek, betörők! című film is: a Vizes Banda úgy csetlik-botlik a csapdákkal teli McCallister-házban, mint annak idején Chaplin vagy Stan és Pan. Harry és Marv olyan, mint két Tom, akit folyton megszívat a kis Jerry – de történjék bármi, újra és újra talpra állnak. De mi van, ha mindezt a való életben szenvedik el? Hét olyan csapdát szedtünk össze a Reszkessetek, betörők!-ből, melyek a valóságban nagyon csúnyán végződnének, és kedvenc karácsonyi filmünk egy csapásra egy vérgőzös horrorba csapna át. Figyelem, senki se próbálja ki otthon!

 

 

Üdvözlet légpuskával

 

 

Harry (Joe Pesci) és Marv (Daniel Stern) a hátsóajtónál szólongatják Kevint (Macaulay Culkin), hogy engedje be őket, ám azt nem veszik észre, hogy a kutyaajtónál megjelenik egy légpuska csöve, és a srác elsüti az ártalmatlannak tűnő fegyvert, ami pont tökön találja Harryt. Marv, hogy utánajárjon a dolognak, bedugja a fejét a kis nyíláson, így ő is kap egy lövedéket a homlokába. A két betörőnek azonban, némi feljajduláson túl, ekkor még semmi bántódása nem esik.

A valóságban: A légpuska ugyan nem üti át csontot, de korántsem veszélytelen, mivel a bőrt simán felsebzi. És ne csak Marv homlokára gondoljunk, jusson eszünkbe Harry herezacskója is.

 

 

Vasaló az arcba

 

 

Miután Marv bejut a pincébe (pontosabban leszánkázik a lépcsőn), fel akarja kapcsolni a villanyt, ám a madzag, amit megránt nem a világosságot hozza el, hanem egy forró vasalót, egyenesen az arcába. A betörő elterül, majd rögvest megához is tér, homlokán a vasaló alakú billoggal.

A valóságban: A vasaló legalább egy emeletet zuhan, és mivel egy régi példányról van szó, valószínűleg tetemes súlya is van (mondjuk, olyan másfél-két kg). Mivel közvetlenül az arc közepébe esik, szinte biztos, hogy roncsolja a pofacsontot, ami maradandó torzuláshoz és kettőslátáshoz vezethet. És akkor ehhez még vegyük hozzá, hogy a vasaló forró volt.

 

 

Forró ajtókilincs

 

 

Harry a főbejáratnál bíbelődik, először hanyatt vágódik a jeges lépcsőn, majd ő is kap egy billogot: a forró ajtógomb úgy megégeti a tenyerét, hogy még a második részben is látszik rajta a McCallister-család kezdőbetűje.

A valóságban: Mivel az ajtógomb annyira fel lett hevítve, hogy még a sötétben is világít, megközelítőleg 400 Celsius-fokos lehet (a legsúlyosabb, harmadfokú égési sérülésekhez 70 fok is elég). Na most, mivel Harry jó erősen, több másodpercig megragadta, a szövetek olyan súlyosan károsodnának, hogy ezután szinte semmire se tudná használni a kezét, a szövődményekről (mint például a fertőzések, illetve az izületi mozgásbeszűkülés) nem is beszélve.

 

 

Lángoló fejbúb

 

 

Harry végül mégis a hátsó ajtót választja, teszteli, hogy nem jön-e újabb lövés a kutyaajtón át, nem forró-e a kilincs, majd benyit, amivel működésbe hozza lángszórót, ami felperzseli a feje búbját. A sapkája és a haja lángra kap, ordítva ugrik fejest a hóba, majd gőzölgő, tar koponyával feltekint.

A valóságban: Már Harry reakciója is érdekes, mivel ahelyett, hogy elkapná a fejét a lángszóró tűzvonlából, még másodperceken át ott tartja, és csak üvölt. Az így okozott sérülés minimum másodfokú égés lenne, és a koponyacsont nekrózisát (sejtek és szövetek elhalása) eredményezné.

 

 

Mezítláb a díszeken

 

 

Cipője és zoknija nélkül, mezítláb másszik be Marv az ablakon, és mivel botor módon nem nézi meg, mi is van alatta, határozottan beleugrik az odakészített törékeny, hegyes karácsonyi díszekbe. 

A valóságban: A többi sérüléshez képes ez szinte elhanyagolható, viszont ne feledjük, hogy Marv talpát eddigre már jól kikezdte a kátrány és a bitang nagy százas szög.

 


A lengő festékesdoboz

 

 

A Reszkessetek, betörők! talán leghíresebb csapdája, amit Kevin a második részben is bevet. Nem véletlen, hogy ikonikussá vált, és például a Better Watch Out című 2016-os horrorkomédiában is megidézték. Ott a szadista szereplők pont arra kíváncsiak, miként működik a lengő festékesdoboz a való életben: egy székhez kötözött szerencsétlent kap arcba a teli festékesdoboz, és a műfajhoz méltón szét is placcsan a feje. A valóság viszont valahol a kettő közt van, már csak azért is mert az említett filmben nem pontosan modellezték a csapdát (a delikvens ült, a doboz röppályája se stimmelt stb.). A jelenetben Marv és Harry épp az emeletre tartanak Kevin után, mikor jön az első, kötélen lengő doboz. Ez Marvot találja el, s küldi vissza a földszintre, mivel Harry elkapja a fejét. Ám ő sem jár jobban: jön a következő, ami őt is katapultálja, ráadásul az aranyfogát is elveszíti.

A valóságban: Az a legkevesebb, hogy kitörik a foguk, minden bizonnyal durva arccsonttörést szenvedtek volna, és el is ájulnának. De egy kísérlet szerint akár halállal is végződhet, mivel az ütés következtében elroppan a nyakuk.

 

 

Hátulról a hólapáttal

 

 

Ez valójában már nem csapda, viszont klasszikus burleszk geg: a fejre mért ütéstől elájul a delikvens. Rafinált húzása a filmnek, hogy Kevin valójában veszítene a Vizes Bandával szemben, akik végül elkapják, a pulóverénél fogva fellógatják egy akasztóra, és hosszan ecsetelik, miként fognak revansot venni (a jelenet pikantériája, hogy ha komolyan vennénk, akkor itt még a kannibalizmus is tiszteletét tenné). Ám ekkor betoppan a történet rettegett figurája, a visszahúzódó idős szomszéd, aki megmenti Kevint: a hólapáttal fejbesomja mindkét betörőt. 

A valóságban: Ezúttal nem arról van szó, hogy az ütések miatt nagyobb sérüléseket kellene szenvedniük, hanem pont az ellenkezőjéről. Harry és Marv, miután annyi durva és halálos csapdát túlélt, hirtelen összeesik attól, hogy egy idős férfi rájuk csap egy alumínium lapáttal. Na ne!

 

(via Insider, Screen Rant)