Az osztrák szegénylegény kalandos útja Hollywood trónjáig – Schwarzenegger-portré

Így lett a testépítés istene, Hollywood királya és Kalifornia kormányzója az Osztrák Tölgy, akinek olyan kultfilmeket köszönhetünk, mint a Conan, a Terminator és a Predator.

1947. július 30-án, egy Graz melletti kis osztrák faluban, Thalban született a világ legismertebb testépítője, a '80-as és a '90-es évek legmenőbb akcióhőse, Kalifornia exkormányzója, az Osztrák Tölgy, Arnold Schwarzenegger.

Fotó: Cameron Spencer / Staff / Getty Images

 

De hogyan lett egy álmodozó osztrák kölyök Hollywood királya?

A kis Arnold a konzervatív neveltetésű, szigorú apja, a csendőrfőnök Gustav Schwarzenegger unszolására kezdett el sportolni. Először focizott, 14 évesen viszont inkább a testépítést választotta – a közeli Thalersee tó partján feszítő, kidolgozott izmú sportolók, és az ott napozó lányok hatására.

Miután felvették a grazi szakmunkásképzőbe, suli után moziba járt, és minden pénzét a Muscle Builderre és más gyúrósmagazinokra költötte. Így lett a példaképe a Tarzan-filmek sztárja, Johnny Weissmüller, aki a kisportolt alkatával egy erdélyi faluból is képes volt betörni Hollywoodba, valamint Reg Park, aki testépítőből lett a '60-as évek Herkules-filmjeinek sztárja. Schwarzenegger anyja viszont nagyon megijedt, amikor a kisfia Playboy-címlaplányok helyett a Muscle Builderből kivágott, félmeztelen férfiak fotóit ragasztotta ki az ágya fölé. Arnold az életrajzi könyvében el is mesélte: az anyja még orvost is hívott hozzá, hátha gyógyítható a homoszexualitása!

Forrás: Evening Standard / Stringer/ Getty Images

 

Schwarzenegger testépítőkarrierje gyorsan beindult: már 18 évesen megnyerte a Mr. Europe címet. Csakhogy a verseny Stuttgartban volt, ahová el kellett szöknie az osztrák hadseregből, ahol épp a 3 éves kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte a harckocsizóknál. A hidegháború kellős közepén nem volt tréfadolog egy dezertálás, de Arnold szerencsére megúszta. Egy őrült tankversennyel gyorsan kirúgatta magát a seregből, és tudatos edzéstervvel nekiállt, hogy minél több Mr. Olympia és Mr. Universe címet gyűjtsön be, aztán meghódítsa a filmvilágot, mint Reg Park. Persze a '60-as és a '70-es években sok másik testépítő is ugyanilyen karrierről álmodozott. Így barátkozott össze Schwarzenegger egy 1965-ös müncheni versenyen a szardíniai Franco Columbuval. Sosem voltak vetélytársak: Columbu mindig a 90 kiló alatti kategóriában indult, Arnold pedig a 90 kiló felettiek között.

Arnold 1968-ban, Columbu egy évvel később költözött ki az Egyesült Államokba, az ottani sportújságírók, edzőterem-tulajdonosok és versenyszervezők unszolására. A '70-es években a két jóbarát ha nem a Los Angeles-i Gold's Gymben gyúrt a Mr. Olympiára és a Mr. Universe-re, akkor Venice Beach-en mutogatta az izmait a csajoknak, vagy a közösen alapított építőipari cégben melózott. A hollywoodi producerek előszeretettel válogatták az edzőtermekből a muszklimiskákat a filmekbe és tévésorozatokba: így kapott szerepet Schwarzi és Columbu is Jeff Bridges testépítős filmjében, az 1976-os Maradj éhen!-ben (később pedig a San Francisco utcáin gyilkos testépítős epizódjában).

Franco Columbu, Arnold és Lou Ferrigno (fotó: Jim Spellman / Contributor / Getty Images)

 

De az edzőteremben volt ekkoriban még egy srác is, aki hollywoodi álmokat dédelgetett: a hallgatag bronxi fenegyerek, Lou Ferrigno, aki tökéletes ellentéte volt a nagyhangú, folyton hülyéskedő Arnoldnak. A dokufilmes George Butler is meglátta a két testépítőben a nagy lehetőséget: az 1977-re elkészülő Acélizom lényegében arról szólt, hogy a fiatal Arnold le tudja-e győzni az ambiciózus Ferrignót az 1975-ös Mr. Olympia és Mr. Universe versenyeken.

A '75-ös Mr. Olympia címet végül Arnold nyerte el, Hollywoodban viszont Ferrigno nyert: ő lett a címszereplője az 1978-ban induló Hulk sorozatnak, amiben Arnold is szívesen eljátszotta volna a zöld szuperhőst, csak ő nem volt hozzá elég mokány. A Maradj éhen!-ért viszont Schwarzenegger kapta meg az 1977-es Golden Globe-gálán a legjobb újoncnak járó díjat. Ez volt egyébként az az Aranyglóbusz-díjátadó, ahol elkezdődött Schwarzenegger és Sylvester Stallone rivalizálása is. Egy asztalhoz ültették őket, ahol folyamatosan egymást cinkelték: a Maradj éhen! vagy a Rocky kap több díjat?

Fotó: Denise Truscello / Contributor/Getty Images

 

Arnold majdnem meghalt a Conan forgatásán!

A Golden Globe óriási lendületet adott Schwarzenegger karrierjének: főszerepet kapott minden idők legjobb fantasy filmjében, John Milius Conan, a barbárjában. 1977-ben Dino De Laurentiis öt Conan-filmre szerződtette le: az akkor még Conan, a harcos című első részért 250 ezret, a folytatásért pedig egymilliót kapott volna, az öt film összesen 10 milliót hozott volna neki.

Ezekből a folytatásokból végül csak a Conan, a pusztító készült el (amit a korhatár-besorolása miatt mindenki „Conan, a bébiszitter”-nek gúnyolt), illetve De Laurentiis ügyes vágói a Vörös Szonjában is főhőst csináltak az eredetileg csak cameoszerepet vállaló Schwarziból (aki egyébként a forgatáson összejött Brigitte Nilesennel). Kevés hiányzott azonban ahhoz, hogy derékba törjön Arnold karrierje: a könyvében ugyanis azt írta, hogy a Conan, a barbár spanyolországi forgatásán majdnem megölte Thulsa Doom óriáskígyója – helyesebben az a tízméteres animatronic boa, amit egy rutintalan speciális effektes irányított, és ami majdnem kiszorította a szuszt a forgatáson Schwarzeneggerből. Az életveszélyes jelenet végül bele is került a filmbe:

 

De Arnold azt is megírta a könyvében, hogy az 1982-es Conan, a barbár nézőinek fele fantasy rajongó gyógyegér volt, a másik fele viszont izmos testépítő, akik kifejezetten büszkék voltak arra, hogy az egyik társuk ilyen sokra vitte. A Conanban Természetesen Columbu is szerepelt pikt harcosként, de Arnold az 1984-es Terminátorban is kilobbizott egy szerepet a legjobb barátjának: Columbu volt a Future Terminator, vagyis az a szakadt ruhás, kigyúrt Halálosztó, aki a posztapokaliptikus jövőben szétlőtt mindenkit, miután sikeresen bejutott az ellenállók titkos bázisára.

A Terminator és az 1991-es folytatása kultfilm lett, Schwarzenegger pedig akciófilmes ikon. Ma már persze elég nehéz elképzelni azt, hogy a napszemüveges-bőrdzsekis gyilkológépnek O.J. Simpson-, Lance Henriksen-, Mel Gibson- vagy Michael Douglas-arca van – eredetileg ugyanis az időutazó Kyle Reese szerepét szánták Arnoldnak 1983-ban! Erről azonban ő hallani sem akart: nem akarta, hogy beskatulyázzák a néma és bamba izomagy szerepébe, aki ráadásul a hidegvérű gyilkosként rossz színben tünteti fel a testépítőket. Szerencsére James Cameron rá tudta beszélni, hogy ő legyen a T-800-as, megalapozva ezzel egy máig népszerű franchise-t.

De említsük meg Arnold harmadik kultfilmjét is, az idén 30 éves Predátort is, aminek a forgatókönyvébe pont Schwarzenegger kérésére került bele az, hogy ne egyedül harcoljon a raszta űrvadásszal, hanem egy egész kommandó menjen vele. És azért kellett igyekezni Mexikóban a forgatással, mert már ki volt tűzve Arnold esküvője Maria Shriverrel, John F. Kennedy elnök unokahúgával (itt egyébként Franco Columbu volt a tanú). 

Schwarzenegger Vs. Stallone

A '80-as évek egyértelműen a két akciófilmes állócsillag, Arnold és Sly nagy évtizede volt. Stallone sokáig nagyobb sztárnak számított a filmiparban Schwarzeneggernél, Arnold pedig teljesen felspannolta magát a '77-es Golden Globe-gálán megkezdődött, őrült versenyükben.

Fotó: Jacob Andrzejczak / Contributor / Getty Images

 

Egymás után forgatták a jobbnál jobb akciófilmeket, de Schwarzit rettenetesen idegesítette, hogy amíg ő 1982-ben csak 250 ezret kapott a Conanért, Sly ugyanabban az évben már 3,5 milliót vágott zsebre a Rambóért és 7 milliót a Rocky 3-ért. '84-ben Arnold már 1 milliós gázsit kapott a Conan, a pusztítóért, Stallone viszont 12 milliót kért a Rocky 4-ért. Csak 1991-re lettek egyenrangúak a producerek szemében: Schwarzenegger 15 millió dollárt kapott a T2-ért, pontosan annyit, amennyit Sly pár évvel korábban a Tango & Cash-ért és a Rocky 5-ért. Arnold erről a viszályról is részletesen írt az életrajzi könyvében:

Annyira belelovaltam magam Sly gyűlöletébe, hogy elkezdtem nyilvánosan kritizálni a testét, ahogyan öltözködött, és a sajtó is jót csámcsogott azon, hogy milyen hülyeségeket mondtam róla.

A két VHS-ikon a '80-as évek végén és a '90-es években is folyton beszólogatott egymásnak: Schwarzi lefitymálta Stallone bicepszét az Ikrekben, az Utolsó akcióhősben Stallone volt a Terminátor, a Pusztítóban meg Sandra Bullock mesélte el Slynak, hogyan lett elnök Scwarziból.

Ekkor viszont már csak játékos évődésről volt szó, hiszen közös ügyvédje volt a két sztárnak Jacob Bloom személyében. Aki ráadásul társtulajdonossá tette őket 1991-ben a Planet Hollywood étteremláncban is (Schwarzeneggerre egyébként mindig is jellemző volt, hogy megforgatta a filmjeiért kapott milliókat: szinte az Amerikába emigrálása óta folyamatosan üzletelt mindenféle ingatlanokkal, és volt egy saját csomagküldő vállalkozása is). A 2010-es évekre a két akciósztár a médianyilvánosság előtt is kibékült egymással, és nemcsak leforgattak egy Expendables-trilógiát, de meg is toldották a közös mókát egy Szupercellával!

Fotó: Walter McBride / Contributor / Getty Images

 

Aqilonia királyából Kalifornia kormányzója

Conan, Terminátor, Predátor, Kommandó, Menekülő ember, Total Recall – nehéz megmondani, melyik a legjobb ezek közül, mert mindegyiket imádják az akciófilmek szerelmesei. Schwarzenegger a '90-es években azonban tudatosan szakított a brutális lövöldözésekkel, és sorra forgatta a könnyedebb filmjeit: az 1988-as Ikrek után jött az Ovizsaru, a Junior és a Hull a pelyhes, amelyekért rendre 15-20 milliós sztárgázsikat kapott (az Ikrekért egyébként még többet). Az ezredfordulóra azonban kezdett kikopni Hollywood élvonalából – de ennek egyáltalán nem az volt az oka, hogy a Die Hard halálra ítélte az egyszemélyes hadsereg-típusú, izomagyú akcióhősöket, hiszen Arnold az Ítéletnaponért, a 6. naponért és a Terminator 3-ért is megkapta a maga 25 milliós sztárgázsiját.

Fotó: Antony Jones / Stringer / Getty Images

 

Hollywoodban azonban híre ment, hogy volt egy szívműtétje – vagyis a filmvilág legádázabb harcosa mégsem olyan kemény, mint a rajongói hitték. Sajnos ezzel rengeteg Schwarzenegger-film terve le lett húzva a vécén: készült volna egy keresztes lovagos és egy Tell Vilmos-film is Arnolddal a főszerepben, egy grandiózus 2. világháborús drámában német tisztet alakíthatott volna, aki a parancs ellenére sem végzi ki a hadifoglyokat, és újra barbár lehetett volna a Pathfinderben, amiben a vikingek összecsapnak az indiánokkal. Sőt! Spielberg Különvéleménye eredetileg a Total Recall folytatásának indult, és a Legenda vagyok-ban is Schwarzi aprította volna a vámpírokat.

Filmszerepek híján politikusi karrierbe kezdett: viccnek indult, de végül tényleg ő lett Kalifornia kormányzója. A 2003-tól 2011-ig tartó „governatorságát” azonban a félresikerült reformtörekvései mellett az otromba humor jellemezte. Tanácsadói sokszor kaptak gutaütést Arnoldtól: republikánus politikustársát, Bonnie Garciát szenvedélyes és tüzes nőcskének nevezte, nagy felzúdulást keltett a hírhedt Fuck You-levele, ráadásul 2011-ben el kellett válnia Maria Shrivertől, miután kiderült, hogy van egy házasságon kívül született fia az házvezetőnőjüktől.

Fotó: Raphael Dias / Stringer / Getty Images

 

Nem lenne azonban fair pár ilyen botlás miatt elvitatni Schwarzenegger érdemeit, és elkönyvelni egy bugyuta akciófilmeket gyártó, republikánus kirakatembernek, aki évtizedeken át nyomta magába a bizonytalan eredetű tömegnövelő szereket, és a feleségét is megcsalta. Arnold ugyanis Conan maga: ahogy a kimmériai fegyverkovács világcsavargó fia szörnyek legyőzőjeként szerezte meg Aquilonia trónját, ugyanúgy az álmodozó osztrák kisfiú is a saját jogán, self made manként lett hatszoros Mr. Universe, hétszeres Mr. Olympia, a hollywoodi akciófilmek királya és Kalifornia kormányzója. Reméljük, a motorozgatós-szivarozgatós nyugdíjas éveiben azért leforgat még néhány Terminator-folytatást és pár Szupercella-szerű, közös bolondozást Stallonével, amelyekben összekacsintva idézik fel rajongóiknak a '80-as és a '90-es évek legmenőbb akciófilmjeit!