Érdekességek a Psychóról

Alfred Hitchcock klasszikusát 1960-ban mutatták be az amerikai mozik.

A híres zuhanyjelenet

A Psycho kétségkívül leghíresebb jelenetének forgatása hét napig tartott, és a közhiedelemmel ellentétben, miszerint jéghideg víz folyt a zuhanyból, hogy Janet Leigh hitelesen sikítson (...), kellemes langyos volt a víz. Hitchcock azt szerette volna, ha a jelenet alatt nincs zenei aláfestés, De Bernard Herrman zeneszerző inkább ment a  feje után, és milyen jól tette! A zene legalább annyira ismert és emblematikus, mint a filmrészlet. Ami egyébként mindössze 45 másodperces, de 70 vágás van benne.

 

Ed Gein

Norman Bates figurájának egyik ihletője a sorozatgyilkos Ed Gein volt. A történet Gein anyjával való beteges kapcsolatát vette át, a többit szerencsére mellőzte: ő volt az, aki megcsonkította áldozatait, és ruhákat, takarókat, lámpabúrát varrt a bőrükből, csontjaikból és egyéb maradványaikból pedig használati tárgyakat készített. Bates azért ennél jóval szofisztikáltabb elmebeteg gyilkos.

 

A film és a regény

Robert Bloch 1959-es regényében Norman Bates középkorú, kövér, kopasz fickó, de Hitchcock mindig azt vallotta, hogy a legjobb filmes gonosztevőknek jól kell kinézniük. A regény és film közti másik leglényegesebb különbség, hogy míg a filmen Bates tettei mögött pszichés sérülései állnak, a regényben inkább kemény alkoholizmusával függnek össze.

 

A színészek

A gyártó Paramount tiltakozott Anthony Perkins ellen, ugyanis túl fiatalnak találták a szerepre, illetve akkoriban teljesen ismeretlen színész volt, de Janet Leigh közreműködése lehűtötte a kedélyeket – stílusos húzás volt Hitchcocktól, hogy a szereposztás legnagyobb sztárját, akiről azt hisszük, főszereplő, a játékidő első harmadában váratlanul meggyilkolják. Marion Crane húgát Vera Miles alakítja – eredetileg ő játszott volna a Szédülésben, de akkor terhessége miatt nem tudta elvállalni a szerepet, Hitchock pedig a Psychóval engesztelte ki. A rendező egyedül a Sam Loomist játszó Josh Gavin szereplésének nem örült, alakítását túl merevnek találta. 

The City of the Dead

Ugyanabban az évben, azaz 1960-ban egy másik filmet is bemutattak, ami nagyon hasonlított a Psychóra. A The City of the Dead, vagy másik címén Horror Hotel főszereplője Christopher Lee, és mindkét film azzal kezdődik, hogy egy szőke nőt követünk nyomon, akiről azt hisszük, hogy tulajdonképpen egy főszereplőt látunk, ám miután megszáll egy félreeső hotelben, halálra késelik.

 

Csak pontosan!

Hitchcock megkövetelte, hogy a nézők ne úgy essenek be a filmjére, miután az már elkezdődött, hanem pontosan érjenek oda. Egy reklámtábla is ezt sulykolta, amin magát a rendezőt láthattuk, amint szigorúan a karórájára mutat, és külön kis ablakba lehetett beilleszteni a vetítési időpontokat.

A vécé

Abban az időben sokkolta a közönséget, hogy a filmben közelről mutatnak egy vécécsészét, amit épp lehúznak! 

(Forrás: Listverse)